Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 2. szám
Hírek

A Honismereti klub programjai

A Honismereti klub programjai
2018. február 06. kedd, 09:49

A Móra Könyvtár keretében 2010 óta működő Honismereti Klub havonta tart összejövetelt. Szeptembertől a következő év augusztusáig fogalmazzák meg programjaikat.

A 2017-2018-as évben is több kiállításra készülnek. A múzeum ipartörténeti állandó kiállításának anyagán már gőzerővel dolgoznak, gyűjtik a dokumentumokat és a tárgyi emlékeket. Ezt a kiállítást a Kubinyi Ágoston program kétmillió forinttal támogatta. Szentgotthárd gyáriparát, a kaszagyár, a selyemgyár, a dohánygyár és az óragyár tárgyi emlékeit, dokumentumait, a fennmaradt fotókat mutatják be a kiállításon. A hagyományos tárlat mellett virtuális kiállítás is készül. A látogatók érintőképernyőn tekinthetik meg azokat az információkat, amelyek további ismereteket tartalmaznak Szentgotthárd nevezetes gyárairól. A kiállítás év végéig készül el.

Közben forráskutatást végez a Vargha Gáborról szóló kiadványhoz a klubtagok egy kisebb csoportja. Csuk Ferenc, a klub oszlopos tagja, régi helytörténeti kutató felvette a kapcsolatot Vargha Gábor távolabbi rokonaival, hogy az évfordulóra készülő kiállításhoz is anyagot gyűjtsön.

S a klubtagok dolgoznak a szentgotthárdi kisipar és kereskedelem bemutatásán. Ezt a kiállítást a Polgármesteri Hivatal előcsarnokában lévő tárlókba és paravánokra tervezik.

Idén február 1-jén gyűltek össze a múzeumban, megosztották egymással az összegyűjtött anyagokat, s megfogalmazták azokat a feladatokat, amelyekkel tovább tudnak lépni a kutatásban, a kiállítások előkészítésében.

A Honismereti Klub honlapján található Értéktár adatbázis gyarapítása is folyamatos feladatuk, amelybe a települési értékek kerülnek be. A klub fontos feladatának tartja a települési értékek megőrzését, így például a szép régi homlokzatok megőrzésére is felhívta a főépítész, Kiss Gábor figyelmét egy korábbi összejövetelen. Összegyűjtötték, de folyamatosan gyarapítják azt az adatbázist is, amely a szentgotthárdi megőrzendő épületeket tartalmazza fotókkal, a legfontosabb információkkal.

Forrás: Molnár Piroska
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
St. Gotthard Spa & Wellness Andante RestaurantHotel Lipa
hirdetés