Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 3. szám
Hírek

A szlovén kultúra napját ünnepelték

A szlovén kultúra napját ünnepelték
2019. február 20. szerda, 09:36

Szentgotthárdon, február 10-én a Szlovének Házában emlékeztek meg a szlovén kultúra napjáról, amely a szlovén himnusz szerzője France Prešeren halálának napjához (február 8.) kötődik. Bemutatták A szlovén Rába-vidék című dokumentumfilmet és átadták a Rozmaring-díjakat. Az ünnepséget a Magyarországi Szlovének Szövetsége szervezte.

Szentgotthárdon minden évben megünneplik a szlovén kultúra napját a Rába-vidéki szlovének. Az ünnepségen részt vett dr. Robert Kokalj, a Szlovén Köztársaság budapesti nagykövete, Boris Jesih, a Szlovén Köztársaság szentgotthárdi főkonzulja, Olga Belec, a Szlovén Köztársaság Határon Túli Szlovének Hivatalának államtitkára, Kissné Köles Erika, a szlovén nemzetiség országgyűlési szószólója, Ropos Márton, az Országos Szlovén Önkormányzat elnöke, valamint Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere.

 

Az idén 175 éves Szlovénia himnusza, amelynek szerzője, France Prešeren a szlovén irodalom legnagyobb költője. 1844-ben írta a szlovén himnuszt, pontosabban a Zdravljica, a Pohárköszöntő című darabot, amely aztán Szlovénia himnusza lett.

A magyar és a szlovén himnusz elhangzása után Mukics Dusán, szlavista és újságíró méltatta a szlovén kultúrát. Kiemelte, hogy a kultúra területén nincs miért szégyenkezniük a Rába-vidéki szlovéneknek, akik a szlovén nemzet egyenértékű tagjai. Örökségük azonban veszélyben forog és az eltűnését, csak a fiatalok bevonásával akadályozhatják meg. Ebben segítségükre lehet a szlovén kultúra és az anyanemzet, hangsúlyozta.

A programon többször is fellépett az öt évvel ezelőtt alakult EDNA szlovén népzenei együttes, amely a Muravidéki és a Rába-vidéki zenei örökségét dolgozta fel, és közvetíti hagyományos módon és modern átszerelésben.

Bemutatták A szlovén Rába-vidék című dokumentumfilmet, amely Szentgotthárdot és a szlovének lakta falvakat mutatta be. A félórás film már korábban készült, a közszolgálati televízió szerkesztőségének munkatársai aktualizálták a Magyarországi Szlovének Szövetsége kérésére. A film kétnyelvű, magyar feliratozással készült. A helyi szlovének mesélnek életükről, a régmúltról és hagyományaikról, amelyeket ma is őriznek. Gyönyörű képekkel tárul a szemünk elé a szépséges határvidék, elevenedik meg a történelmi múlt, a szegénységből, megpróbáltatásokból bőven jutott az itt élő szlovéneknek is.

A program ösztöndíj átadással folytatódott. – Ahogy Magyarországon meg Európában, úgy itt, a Rába-vidéken is érezhető a népességcsökkenés. De szerencsére van kilenc kulturális csoportunk, az aktív fiatal tagokat minden évben megpróbáljuk ösztönözni – mondta Hirnök József, a Magyarországi Szlovének Szövetsége elnöke.

A Magyarországi Szlovének Szövetsége által alapított Rozmaring-ösztöndíjakat, azok a fiatalok kaphatják, akik aktívan szerepet vállalnak a nemzetiségi kulturális csoportok munkájában. – Nem olyan nagy összeg, inkább szimbolikus elismerés, hiszen egyre kevesebb a fiatal, akik még őrzik ezt a kultúrát.

A havonta 15 ezer forinttal járó ösztöndíjat öt fiatal vehette át Hirnök Józseftől, valamint Bajzek Gyöngyitől, a Magyarországi Szlovének Szövetsége titkárától. Ösztöndíjas lett Zsöks Krisztina, a felsőszölnöki Pável Ágoston Vegyeskar tagja, Illés Noémi, a szakonyfalui néptánccsoportból, Kovács Kristóf, a szakonyfalui néptánccsoport tagja, Szukics Kristóf, a felsőszölnöki néptánccsoportból, valamint Csuk Ádám, a felsőszölnöki néptánccsoport tagja.

A szlovén kultúra napján tartott ünnepséget az Edna zenekar műsorával és fogadással zárták.

Fotó: Holecz Károly

Szerző: Treiber Mária
Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
St. Gotthard Spa & Wellness Andante RestaurantHotel Lipa
hirdetés