Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 2. szám
Hírek

Átalakulóban a szakképzés, Korpics Ferencet kérdeztük

Átalakulóban a szakképzés, Korpics Ferencet kérdeztük
2016. október 06. csütörtök, 12:32

Júliustól Korpics Ferenc kapott megbízást az SzMSZC III. Béla Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (korábban SzMSZC III. Béla Szakképző Iskola) irányítására. A tanévkezdésről, a szakképzés átalakításáról kérdeztük.

 Tavaly nyáron a Nemzetgazdasági Minisztérium vette át a szakképző intézményeket a KLIK-től. A képzések átformálása, a duális szakképzés erősítése, ezt a szakmai területet érinti a legjobban. A szentgotthárdi iskola továbbra is a Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum tagintézménye. A korábbi, szakmát és érettségit is adó szakközépiskolákból, ettől a tanévtől szakgimnáziumok lettek, a szakiskolákból szakközépiskolák. A szentgotthárdi középiskola neve egy év után újra megváltozott: SzMSZC III. Béla Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája lett.

Érezhető volt-e, hogy a változás miatt elbizonytalanodtak a szülők és a gyerekek, kevesebben választották-e ezt a két iskolatípust?

A beiratkozásnál azt tapasztaltuk, hogy a nappali tagozatra a 9. évfolyamon valamivel kevesebben jelentkeztek, a felnőttoktatásra azonban többen, így kiegyenlítődtek a számok. Az ingyenes felnőttoktatásra még lehet jelentkezni, három szakmát: CNC-gépkezelő, gazdasági informatikus, szakács, kis-és középvállalkozások ügyvezetője I-II. lehet választani, valamint a kétéves, érettségire felkészítő osztályt is nappali tagozaton, ahol csupán 4 tárgyból kell érettségit tenniük a tanulóknak. A szakközépiskolában az idén a pincér és asztalos képzést nem tudtuk elkezdeni, kevesen érdeklődtek. Nemrégen kaptam olyan információt, hogy a jövőre új szakmák felé is nyithatunk: turisztikai szervező, értékesítőket; későbbiekben idegenvezetőket is képezhetünk, azonban ezt csak jövő szeptembertől tudjuk megvalósítani. Az iskolában, ebben a tanévben húsz osztály, összesen 343 beiratkozott diákunk van, közülük 66-an most kezdték a középiskolát.

Hogyan érinti a változás a már beiratkozott diákokat, az érettségi előtt állókat?

Az érettségi kötelező tantárgyai között a magyar-nyelv és irodalom és a történelem feltételrendszere valamennyire változik, a legnagyobb újdonság, hogy a végzősöknek kötelező lesz közép-vagy emelt szinten, szakmai érettségit tenni, az órarend kialakításakor ezt messzemenőkig figyelembe vettük, a tantervi lehetőségeket kihasználva plusz két órát be is iktattunk szakmánként, hogy segítsünk a fiataloknak. A felnőttoktatásban résztvevő, érettségire készülőknek, a négy kötelező tantárgyból, magyar-nyelv és irodalom, történelem, matematika és egy idegen nyelv, kell érettségizni, de 5. tárgyból nem, mert az OKJ-s szakmai végzettséget beszámítják. 

- A szakgimnáziumokban új rendszerben tanulják a természettudományos tárgyakat, hogyan tudják megosztani a biológia-, kémia-,fizika-földrajz tanárok között az órákat? Minden tanárt tudnak foglalkoztatni?

 

- Kidolgozás alatt áll az új, természettudományos oktatás, látunk lehetőséget arra, hogy ezek az ismeretek más keretek között, de ugyanúgy eljuthassanak a tanulókhoz. Másféle elosztásban, de minden tanárnak tudunk órákat adni, senki nem kell azért elküldenünk, mert nincs elég óraszáma. Sőt, jelenleg is keresünk tanárokat, közismereti és szakmai területen egyaránt.

Szerző: Treiber Mária
Forrás: Szentgotthárd Város Önkormányzata
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
St. Gotthard Spa & Wellness Andante RestaurantHotel Lipa
hirdetés