Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 3. szám
Hírek

Az 1956-ban Szlovéniába menekültekről adtak ki kétnyelvű könyvet

Az 1956-ban Szlovéniába menekültekről adtak ki kétnyelvű könyvet
2017. október 24. kedd, 15:27

Az 1956-os történelem egyik fehér foltját tárta fel dr. Kovács Attila, Bencze Lajos, Göncz László, Kolosa Tanja kutató, abban a kétnyelvű könyvben, amely szlovéniai, valamint magyarországi közművelődési intézmények támogatásának köszönhetően látott napvilágot. A könyv címe szlovénul: „Kak Gremo, Prijatelji?” – „V Svet!” („Hová megyünk bajtársak?” – „Világgá!”)

A szentgotthárdi főkonzulátuson, szeptember 24-én dr. Boris Jesih főkonzul meghívására érkezett szerzők, diafilmes vetítéssel egybekötött előadáson mondták el saját élményeiket az ötvenhatos eseményekről, s hogy miként jártak utána a több mint fél évszázaddal ezelőtt történteknek. Kutatómunkájuk gyűjteményét foglalták össze a szlovén és magyar nyelvű kötetben.

A könyv címe szlovénul: „Kak Gremo, Prijatelji?” – „V Svet!” („Hová megyünk bajtársak?”– „Világgá!” Honnan e könyvcím? A második szovjet megszállás kezdetekor, 1956. november 4-én, a magyar-jugoszláv határ mentén fekvő zajdai laktanya teljes híradós százada (családtagokkal egyetemben) tizenhét gépkocsiból álló szerelvénnyel átlépte Rédicsnél a határt. Mikor (a szlovén) Hosszúfaluba értek – a helyiek elmondása szerint – a katonák arra kérdésre, hogy „Hova megyünk, bajtársak?”, a következőt válaszolták: „Világgá!”

Dr. Kovács Attila a kötet szerkesztője elmondta, a szentgotthárdi járásban és a Zala megyei Tornyiszentmiklós-Lenti környékén történt a legnagyobb „népességfogyás” a lakosság lélekszámához viszonyítva Magyarországon. A szentgotthárdi járásból, 1956 novemberében egyetlen napon (!) ezerháromszázan menekültek a szomszédos államba a megtorlásoktól félve, vagy a jobb élet reményében. Voltak, akik néhány nap múlva visszatértek szülőföldjükre, néhányan a szomszédos országban, többen a nyugati államokban, vagy a tengerentúlon kezdtek új életet.

E kötet emléket állít a menekülteknek, az őket befogadó, Szlovénia területén található intézményeknek (gyógyüdülőkben szállásolták el őket) és személyeknek. Emberi sorsok, tragédiák jelennek meg a kétnyelvű kötet lapjain. Megsárgult fotókon látható, ahogy a szlovén nép hogyan segítette az 56-os magyar menekülteket.

A szerzők eltérő kutatás-módszertana még izgalmasabbá teszi a könyvet.

Szerző: Horváth R. László
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
St. Gotthard Spa & Wellness Andante RestaurantHotel Lipa
hirdetés