Pályázatok
Pályázatok
Rendezvények 2019.
Rendezvények 2019.
Máriaújfalu - Szennyvíz projekt
Máriaújfalu - Szennyvíz projekt
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Szerelmesek Fesztiválja
Szerelmesek Fesztiválja
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Kaland és Játék
Kaland és Játék
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Szentgotthárd lap
IX. évfolyam 5. szám
Hírek

Az édesanya, misztériumjáték Mindszenty József emlékére

Az édesanya, misztériumjáték Mindszenty József emlékére
2019. február 15. péntek, 13:09

Január 27-én mutatták be Szentgotthárdon a Színházban a Mindszenty József: Az édesanya című adaptációt három színben. A misztériumjátékot Merkli Ferenc vasszécsenyi plébános írta és vitte színre amatőr színjátszók előadásában. Majdnem telt ház fogadta a színjátszókat, akik a kommunizmus áldozatinak emlékére szentelték az előadást.

Az előadás kezdete előtt Merkli Ferenc plébános röviden ismertette, milyen előzmények után született meg a darab. A Szakonyfaluból származó plébános 2017-ben elvesztette édesanyját, Merkli Ferencnét, született Sulics Irént. A halála miatt érzett fájdalom késztette arra, hogy elővegye Mindszenty József: Az édesanya című könyvét, amelynek rövidített változata (300 oldalas) minden plébánián fellelhető. Az eredeti, két kötetes kézzel írt könyv, 1200 oldalas, ez alapján vállalkozott a szinte lehetetlennek tűnő feladatra: Minszenty József, egykori esztergomi érsek, Magyarország hercegprímása életének bemutatására. Három részben dolgozta fel az életét, édesanyjához fűződő bensőséges kapcsolatát. A rózsafüzérek mintájára az első rész az örvendezésé, a második a dicsőítésé, a harmadik a szenvedésé. A legfiatalabb szereplő 15 éves, a legidősebb 79 volt. A Mindszentyt alakító idősebb férfi kísértetiesen hasonlított rá, a városban kitett plakátok alapján, többen úgy vélték, a róla készült régi fotót látják. Egyébként 1947-ben Szentgotthárdra is ellátogatott a főpap.

Merkli Ferenc elmondta, Szentgotthárd környékén már több faluban felléptek, de Körmenden, Toronyban, Vasszécsenyben, Csehimindszenten (a bíboros prímás Pehm József néven született ebben a kis faluban) és még több helyre is elviszik az előadást.

Stilizált díszletek között zajlott az előadás, az első rész szülei házasságkötését, a boldog gyermekkort az édesanya mágikus szeretetét idézte föl. Az eszes, csendes gyermeknek édesanyja esténként a szentek életéből olvasott szemelvényeket, ezek a történetek nagy hatást gyakoroltak rá. „Az édesanya az élet legjobb tanítója” – írta visszaemlékezésében.

A második rész a szülői háztól való elszakadást, a premontrei gimnáziumi éveket ölelte fel, író, vagy pap szeretett volna lenni, sokat imádkozott, nagy hatással volt rá Károly erdélyi püspök, a szombathelyi szemináriumban filozófiából, teológiából is jeleskedett tanulmányai során. A papi elhivatottságot választotta, 1915-ben Mikes püspök szentelte föl. Édesanyja titokban mindig is papnak szánta, a mélyen vallásos szülők áldásukat adták elhatározására.

Szolgált Rábapatyon, Zalaegerszegen, Szombathelyen, 1944-ben Veszprémi püspök. Üldözték és letartóztatták a kommunisták, a nyilasok, megjárta a sopronkőhidai börtönt is. Sziklaszilárdan kitartott elvei mellett, védelmezte a szegényeket, elesetteket. XII. Piusz pápa 1945. október 2-án nevezte ki Mindszenty Józsefet Esztergom 79. érsekévé és ezzel együtt Magyarország hercegprímásává.

Az előadás harmadik része a szenvedéseket idézte. A kihallgatások és kínzások, a koholt vádak (hazaárulás, valutaüzérkedés) beismerésének kicsiholását, rafinált eszközökkel és módszerekkel. Péter Gábort, a korszak hírhedt kihallgató tisztjének figuráját Merkli Ferenc plébános játszotta, korabeli egyenruhában, suhogó gumibottal, lábát az asztalra téve, hogy a végsőkig alázzák a bíborost. Családjával is zsarolják, pszichotróp gyógyszerekkel „kezelik” nagyon beteg, mikor újra magához ölelhette szeretett édesanyját, aki arra bíztatta: tartson ki, nem követett el semmit. Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Az 1956-os forradalom kitörése után kiszabadították, első útja édesanyjához vezetett, majd Budapestre sietett. A forradalom leverése után az amerikai nagykövetségen lelt menedékre. Édesanyja haláláról 1960-ban itt értesült, temetésére nem mehetett el. Mindig is hálával, fájdalommal, az égi viszontlátás reményével gondolt rá.

Mindszent József hercegprímás boldoggá avatását 1986-ban kezdeményezték.

A szentgotthárdi előadás után döbbent csend következett, majd hosszabb tapssal köszönték a vasszécsenyi színjátszóknak az élményt.

 

Fotó: Ágoston Gábor

Szerző: Treiber Mária
Képek
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
Gotthard Therme Hotel & Conference****St. Gotthard Spa & Wellness Hotel LipaAndante Restaurant
hirdetés