Pályázatok
Pályázatok
Rendezvények 2019.
Rendezvények 2019.
Máriaújfalu - Szennyvíz projekt
Máriaújfalu - Szennyvíz projekt
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Szerelmesek Fesztiválja
Szerelmesek Fesztiválja
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Kaland és Játék
Kaland és Játék
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Szentgotthárd lap
IX. évfolyam 5. szám
Hírek

Az ország távoli vidékeiről is hazavárták a szlovéneket

Az ország távoli vidékeiről is hazavárták a szlovéneket
2018. június 06. szerda, 10:33

Kétévenként találkozóra hívja a Rába-vidéki szlovéneket az Országos Szlovén Önkormányzat. A szülőföldön élők és a távolabbi vidékekre elszármazottak idei találkozóját Szentgotthárdon a Szlovének Házában tartották június 2-án.

A szokásokhoz híven szlovén nyelvű misével kezdődött a program. A szentgotthárdi Nagyboldogasszony templomban Lojze Kozar a muraszombati püspök általános helynöke celebrálta a misét. A Szlovének Házának udvarán felállított sátorban a magyar és a szlovén himnusz eléneklése után Ropos Márton, az Országos Szlovén Önkormányzat elnöke nyitotta meg a találkozót és köszöntötte a résztvevőket. Dr. Aleksandra Pivec a Szlovén Köztársaság Határontúli Szlovének Hivatala államtitkárát, dr. Latorcai Csaba az EMMI közigazgatási államtitkárát, dr. Robert Kokalj Szlovénia budapesti nagykövetét, dr. Boris Jesih szentgotthárdi főkonzult, Kissné Köles Erika a szlovén nemzetiség parlamenti szószólóját, V. Németh Zsolt országgyűlési képviselőt, dr. Orbán István a Szentgotthárdi Járási Hivatal vezetőjét, a térség magyar és szlovén polgármestereit.

Ropos Márton barátsággal köszöntötte az ország távolabbi vidékeiről érkezett szlovéneket is: Elgondolkodtam azon, ki miért ment el, miért maradt itt, „jöttmentek” vagyunk mind, ebben a világban. Sorsszerű volt mindenkinek a választása, mégis az a fontos, hogy összeköt minket ez a nyelv és kultúra, nem feledkezhetünk el szülőhelyünkről, örömmel találkoznak megint a régi ismerősök.

Kissné Köles Erika, a szlovén nemzetiség parlamenti szószólója megköszönte a választók bizalmát, újra ő képviselheti a Rába-vidéki szlovénokat a parlamentben. Örömmel tölti el, amikor a rég nem látott ismerősök átölelik egymást a találkozón. Budapestről, Szombathelyről, Mosonmagyaróvárról és még sok helyről érkeznek az elszármazottak. A nyelv és kultúra megőrzését jól szolgálja, hogy a felsőszölnöki és apátistvánfalvai iskola működtetését átvette az Országos Szlovén Önkormányzat, a szlovénség megmaradásának és jövőjének letéteményesei a fiatalok, az ifjabb nemzedék.

Dr. Aleksandra Pivec államtitkár, beszédében kiemelte, hogy a magyar állam képviselői is tudják, hogy az évszázadok óta a Rába-vidéken élő szlovén nemzetiség gazdagítja országukat, a közösség fejlődése mindkét országnak érdeke, a gazdasági kapcsolatok fejlesztéséhez elsősorban a fiatalokat kellene megnyerni.

Dr. Latorcai Csaba államtitkár gratulált Kissné Köles Erikának, az újabb parlamenti megbízatásához, s hogy a második ciklusban is folytathatja, magas szintű, szakmai elhivatottságú munkáját. Kühár János, néhai felsőszölnöki plébános mondatait idézte: szlovének voltunk, szlovének vagyunk, maradjanak azok a gyerekeink is! Az összetartozás, a megmaradás ünnepe a találkozás. Magyarország és Szlovénia között híd a Rába-vidéki szlovénség, miként a Mura-vidéki magyarság is. A szellemi kulturális örökség ereje összeadódik, Szent István országának továbbélését, erősödését segíti. Az elmúlt esztendőkben Európa fundamentumát kívülről és belülről fenyegetik, az összefogás erejével kiállunk a szuverén nemzetekből építkező Európa mellett. A kormány minden eszközzel azon dolgozik, hogy a hazánkban élő nemzetiségeket megerősítse.

Az államtitkár elmondta, 2010-hez képest 2017-re 260 százalékkal növelték a szlovénség támogatását, 500 millió forintot juttattak a szentgotthárdi barokk templom felújítására, támogatták a felsőszölnöki Kühár-emlékház és az iskola felújítását is. Kérte a szlovénséget őrizzék meg gazdag kultúrájukat, identitásukat: legyen erőnk közösen küzdeni megmaradásunkért, Európa közepén.

Az Országos Szlovén Önkormányzat az idén új kitüntetést alapított. A Magyarországi Szlovénekért Díjat Ropos Márton az önkormányzat elnöke adta át az ünnepségen dr. Latorcai Csaba államtitkárnak és Pavlics Irénnek, a Budapesti Szlovének Egyesülete tiszteletbeli elnökének. Mindkét kitüntetett életútját ismertették. Latorcai Csaba a díjjal járó pénzösszeget a felsőszölnöki templom felújítására, Pavlics Irén a budapesti szlovén egyesület kórusának ajánlotta fel.

Az országos találkozó kulturális műsorral, sok zenével, énekkel, tánccal folytatódott.

Szerző: Treiber Mária
Forrás: Szentgotthárd Város Önkormányzata
Képek
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
Gotthard Therme Hotel & Conference****St. Gotthard Spa & Wellness Hotel LipaAndante Restaurant
hirdetés