Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 2. szám
Hírek

Befejeződött a máriaújfalui szennyvízberuházás

Befejeződött a máriaújfalui szennyvízberuházás
2018. június 04. hétfő, 15:29

Szentgotthárd-Máriaújfaluban jelentős beruházást fejeztek be; május 25-én tartották meg a városrész kultúrházában a szennyvízelvezető-rendszer átadási ünnepségét. A szentgotthárdi önkormányzat és a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Kft. konzorciuma a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében, uniós és állami forrásból, fél milliárd forint összköltséggel valósította meg a csatornahálózat kiépítését.

A projektátadó rendezvényt Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere nyitotta meg. A csatornázás múltjára visszatekintve elmondta, már három államtitkár és három polgármester is megígérte az elmúlt húsz évben ezt a beruházást, de csak most, 2018-ban valósult meg. Kezdetben Jakabházával és Farkasfával együtt képzelték el a szennyvízelvezető-rendszer kiépítését, de ennek nem voltak meg a pályázati feltételei. Így átgondolták, áttervezték a projektben való részvételt, amelynek eredményeként 2013-ban sikerrel vették a pályázatot. Időközben azonban kormányzati szinten új támogatási konstrukciót alakítottak ki, ezért a pályázatot konzorciumi formában kellett ismét benyújtani, közösen a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Kft-vel, mint konzorciumvezetővel. Végül 2016-ban megkötötték a támogatási szerződést, a közbeszerzési eljárások lefolytatására és 2017 nyarán megkezdődhetett az építkezés. Példaértékűen valósult meg ez a projekt. A kivitelezők még külön kisbuszt is béreltek az utasok szállítására, amikor a helyközi járat nem tudott a feltúrt úton közlekedni. Tartották a határidőt, de a beruházás még nem fejeződött be teljesen. Meg kell várni, míg az út véglegesen tömítődik, s a megfelelő szilárdságú alapra lehet aszfaltozni. Ez a főúton várhatóan jövő nyáron valósul meg, a mellékutakon azonban nyáron már lesz aszfaltozás. A polgármester köszönetet mondott a csatornázás ügyét előmozdítóknak, a munkában közreműködőknek.

V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője azzal kezdte avatóbeszédét, hogy a fejlődésben nem állhatunk meg, mert a rohanó élet újabb és újabb kihívások elé állít bennünket. Most egy olyan beruházást adnak át, amelynek előzményei egészen az ókori rómaiakig nyúlnak vissza, akik fejlett csatornahálózattal rendelkeztek. Az elmúlt évtizedekben, hazánkban a szennyvízelvezetési ellátottság jelentős mértékben megnőtt. A most megvalósult projekt Szentgotthárd városának egyik legnagyobb volumenű beruházása. Szentgotthárdon a városvezetés mindig konkrét, szakmailag jól megalapozott kéréssel fordult az országgyűlési képviselőhöz, ami lehetővé tette az ügy előmozdítását. Ezzel a beruházással minden rákötött ingatlan értéke is megnőtt Máriaújfaluban. Elismerését és köszönetét fejezte ki a kivitelezőknek.

Szegfű Zoltán, a kivitelező COLAS Alterra Zrt. területi főmérnöke úgy fogalmazott, hogy a közműépítés nem éppen látványos dolog, de egy ilyen beruházásnál éppen az a jó, ha szinte nem is látszik, milyen munkák zajlottak. Most következnek a lakossági rákötések, s majd elválik, hogy a visszatöltések, úttömítések milyenek lesznek. Sikerült a lakosságot is partnerként megnyerni a munka során, s a városvezetés elvárásainak is megfelelni. A főmérnök megköszönte valamennyi dolgozójuk lelkiismeretes, szakszerű munkáját.

Zelles Zsolt, az üzemeltető VASIVÍZ Zrt. stratégiai igazgatója felhívta a figyelmet a megvalósult beruházás kedvező környezetvédelmi hatásaira is. A projekt keretében mintegy 3 kilométernyi gerincvezeték, 1,3 kilométer hosszúságú nyomóvezeték és három közterületi átemelő épült, 104 csomópont és 187 bekötési pont készült el. Hangsúlyozta, hogy az üzemeltetés során a gazdaságosság sem mellékes szempont. Ő is kiemelte a projektben résztvevők kiváló együttműködését.

Szót kért Sütő Ferenc, a városrész önkormányzati képviselője is, aki köszönetét fejezte ki az itt élők nevében is a gyors és gondos munkáért. Mint mondta, ezzel a beruházással végre 21. századivá vált az itteni lakosság életminősége.

Huszár Gábor zárszóként bejelentette, hogy már jó úton halad a farkasfai szennyvízberuházás előkészítése is, remélhetőleg még ebben a választási ciklusban meg is valósul. A beszédek után a jelenlévők csöpögő esőben vonultak át a projekt keretében megépült közeli szennyvíz-átemelő objektumhoz, ahol a nemzeti színű szalag ünnepélyes átvágásával hivatalosan átadták a máriaújfalui nagyberuházást.

Szerző: Lendvai Emil
Forrás: Szentgotthárd Város Önkormányzata
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
St. Gotthard Spa & Wellness Andante RestaurantHotel Lipa
hirdetés