Koronavírus-járvánnyal kapcsolatos helyi információk
Koronavírus-járvánnyal kapcsolatos helyi információk
Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Szerelmesek Fesztiválja
Szerelmesek Fesztiválja
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Kaland és Játék
Kaland és Játék
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Szentgotthárd lap
X. évfolyam 8. évfolyam
Hírek

Csuk Ferenc kiállítása Bartha Irén fotóival

Csuk Ferenc kiállítása Bartha Irén fotóival
2019. május 16. csütörtök, 16:32

A szentgotthárdi Színház aulájában szokatlan kiállítást nyitottak április 26-án. Csuk Ferenc festményei Bartha Irén Rába-vidéken készített fotói alapján készültek, az eredeti fotókat is láthatta a közönség a képek alatt.

A kiállításra pótszékeket is be kellett állítani az aulába, olyan sokan jöttek. Rendhagyó volt a megnyitó is, Csomosné Boros Erika a Szentgotthárd és Térsége Iskolájának Takács Jenő Alapfokú Művészeti Iskolájának tanára mielőtt méltatta volna a festőt és alkotásait, a közönséget kérdezte, Csuk Ferencről. Hamarosan kiderült, szinte mindeni ismeri a város díszpolgárát, helytörténészét, festőjét. Csomosné Boros Erika megnyitóbeszédében Szentgotthárd emblematikus személyének nevezte, Csuk Ferencet, „akinek élete összefonódott szeretett városával”. Az iránta való tiszteletet már a selyemgyári technikusként megszerezte, kiderült munkája, gondolkodása nem is áll olyan távol a művészeti tevékenységtől, hiszen verseket, elbeszéléseket is írt, helytörténészként is maradandót alkotott. Festészete alkotói hidat képez a mérnöki egzakt tudás, és a képzelőerő szárnyalása között. Folytonos tanulás, kitartás, alázat jellemzi és a klasszikus értékrendet követi. A fotók alapján készült képekről sem állíthatjuk, hogy reproduktív művészet, holott ő maga szelíden mondja, hogy ő csak „másol”, de örömét leli benne. Témaválasztása, belső elkötelezettsége is a hazai tájhoz, a városhoz és környékéhez köti, biztonságos megoldást keres. Valóság, fény, fénykép és kép, ez a mostani kiállítás, kalapot emelek előtte! – fejezte be a méltatást a művészeti iskola tanára.

Csuk Ferenc Szentgotthárdon született, hatéves korától Alsószölnökön nevelkedett, nyolcgyermekes családban. Édesanyja gyári munkás, apja napszámos volt, 22 évesen előbb a gimnáziumban politechnikát, majd az ipari iskolában szakmai tantárgyat oktatott 25 évig. A tanításhoz a szakkönyv egy részét ő maga írta. 27 éves korában, telenként kezdett el autodidakta módon festeni.

A kiállításon elmondta, még kisdiákként a környék madarait kezdte rajzolni egy füzetbe, vízfestékkel kísérletezett. A győri textiltechnikum elvégzése után, a gimnázium tanáránál, Záhorszky úrnál tanult rajzolni. A gyári munka és a család mellett nehéz volt időt szakítani az irodalomra és a képzőművészetre, nyugdíjazása után új lehetőséget és kedvet kapott a művészetre. Helyi és megyei amatőr festők kiállításain vett részt. Önálló tárlata volt Szentgotthárdon és Alsószölnökön.

Elmondta, hogy Szentgotthárdon működik a fotószakkör, sok tehetséges emberrel, köztük van Bartha Irén is. Erdélyi és szentgotthárdi tájat, embereket, állatokat fotóz, megkapóan hangulatosak a fényképei. „Én is csodálója lettem rögzített pillanatainak, megkértem, hadd használjam fel fotóját egy-egy festményhez.” Háromszáz Bartha Irén fotó közül választott ki hetvenet, ezek közül használt fel többet a képekhez.

A május végéig látható kiállításon gyönyörködhetünk a Rába mentén, a tavaszt sejtető erdőn, Szentgotthárd fölismerhető részletein. Legkedvesebb festménye a vihar előtti sejtelmes fényjátékot és baljós árnyakat mutatja a természetben. Ég és föld vibrál Bartha Irén fotóján és Csuk Ferenc festményén. Kezet fognak, szinte összeérnek, szinte érezzük, mindjárt esni fog.

Fotó: Horváth R. László

Szerző: Treiber Mária
Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal
Képek
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
Gotthard Therme Hotel & Conference****Andante RestaurantHotel LipaSt. Gotthard Spa & Wellness
hirdetés