Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 2. szám
Hírek

Egyedülálló turisztikai látványosság valósulhat meg

Egyedülálló turisztikai látványosság valósulhat meg
2018. november 26. hétfő, 10:59

 

Szentgotthárd hamarosan az országban egyedülálló turisztikai vonzerővel csábíthatja a látogatókat. Az „Interaktív IDŐutazó Múzeum Szentgotthárdon – IDŐM Szentgotthárdon” elnevezésű pályázati projektjével csaknem 200 millió forintot nyert az önkormányzat, amelyek köszönhetően új turisztikai központ jöhet létre a plébánia mellett található egykori ciszter udvarházban.

 

 

November 21-én, a helyszínen tartott projektindító sajtótájékoztatót Huszár Gábor polgármester, V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő és Páczné Szakál Éva projektmenedzser. A város képviselői közül két bizottsági elnök, dr. Haragh László és Kovács Márta Mária is megjelent, de jelen volt Kiss Gábor Szentgotthárd főépítésze is. A sajtótájékoztatón több érdeklődő, köztük a Szentgotthárdi Honismereti Klub tagjai is részt vettek.

Huszár Gábor elmondta, összetett kérdésről van szó. Az épület az önkormányzat tulajdonában van, amúgy is kezdeni kellett volna vele valamit, mert nagyon rossz állapotban van. A Területi Operatív Programok közül „Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés” című, TOP-1.2.1-16 kódszámú felhívást ajánlotta a város figyelmébe V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő és Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke. A pályázati felhívás keretében, a turisztikai vonzerőt képező épített örökség turisztikai hasznosítására nyílt lehetőség. A tavaly összeállított és benyújtott pályázat közel 200 milliós vissza nem térítendő összeget nyert, a támogatási szerződést október 30-án írták alá a támogató képviseletében eljáró Magyar Államkincstár Vas Megyei Igazgatóságával. A polgármester szerint olyan turisztikai vonzerőt szeretnének létrehozni, amely nem csupán a már itt lévő turistáknak ad programlehetőséget, hanem amely miatt önmagában is érdemes lesz felkeresni Szentgotthárdot. A beruházás a szabaduló szobákhoz hasonló elven, történelmi korokon utaztatja majd át a látogatót, a település fontosabb történelmi mérföldköveit érintve. Az egyes korokat egy-egy élethű időszoba mutatja be, amit a tervek szerint épített díszletek, vetített színészi vezetés és kézzelfogható tárgyak, eszközök jelenítenek majd meg. Megelevenedik – többek között – egy ciszter szerzetes korabeli szobája, Montecuccoli sátra, de Széll Kálmán dolgozószobája is. Olyan új turisztikai központ jöhet létre, amely mai, modern és interaktív élményt kínál még a fiataloknak is: kimondottan céljuk, hogy az iskolások a megyéből és az ország távolabbi vidékeiről is jöjjenek a városba. További részcél egy „feketéző”, azaz kávézó létrehozása az alsó szinten, amely egyben kiállítási térként és várhatóan turisztikai információs pontként is működik egész évben. A múzeum építése jövő májusban kezdődhet és a teljes projekt 2020 nyaráig meg is valósulhat.

V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, a település 1.5 milliárd forintértékű pályázati forráshoz jutott a TOP programok révén. A kisvárosokra kitűntető figyelmet fordítanak, hiszen a térség fejlesztését is szolgálják egyben. Visszaemlékezett arra, hogy 34 éve még kitűzőként dolgozott Szentgotthárd központjában, amikor a magtártemplomból létrehozták a Színházat és a csatornahálózat helyét kellett kijelölni. A megyei értéktár része a szentgotthárdi ciszter örökség, a templommal, kolostorral együtt. Örömteli, hogy az örökség közelében jöhet létre az országban is egyedülállóan izgalmas, időutazó múzeum és a turizmus új városi bázisa. A leendő múzeum az egykori udvarház régi épülete lesz. Elmondta azt is, hogy hazánkban a nemzeti össztermék 2,4 százaléka származik a turizmusból, 189 ezer munkavállalót foglalkoztatnak ebben a szakágazatban. Szentgotthárdon megvan az a helyi elkötelezettség, ami mellett a külső szemléletre és tudásra is alapozva, létrehozhatják ezt a modern múzeumot, amelyben „kütyüvel” a zsebben korszerű ismeretekre, országosan is egyedülálló élményekre tehetnek szert a látogatók.

Huszár Gábor megjegyezte, a Színházzal, barokk templommal, kolostorral, fürdővel, a kisvízi-erőművel, a Pável Ágoston Múzeummal és a vallási turizmust is szolgáló Boldog Brenner János szentgotthárdi emlékhelyeivel, valamint az új, interaktív, virtuális múzeummal válik teljessé Szentgotthárd turisztikai kínálata.

Amikor a barokk kolostor épült, sok gazdasági épület tartozott hozzá, ezek közül kettő maradt fenn – mutatta be a leendő múzeum épületét Kiss Gábor, a projekt építészeti tervezője. Feltehetően az apácák konyhája volt a Vargyai ház, amely az eltelt 200 év alatt sok átalakításon esett át, nem tükrözi már a korabeli állapotot. A pályázatnak nem volt célja az eredeti állapot rekonstruálása. Feltárják az épület pincerészét is. Kiss Gábor elmondta, vázlatosan már készülnek a tervek, amelyek továbbfejlesztése után lesz végleges a tervezet, tavasszal megkezdődhet az épület átalakítása.

Fotó: Bana Ferenc

 

Szerző: Treiber Mária
Forrás: Szentgotthárd Város Önkormányzata
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
St. Gotthard Spa & Wellness Andante RestaurantHotel Lipa
hirdetés