Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 2. szám
Hírek

Elkészült a Pável Ágoston Múzeum új állandó kiállítása

Elkészült a Pável Ágoston Múzeum új állandó kiállítása
2018. február 27. kedd, 11:39

Januárban befejeződtek a múzeumban A szentgotthárdi csata című állandó kiállítás munkálatai. Megvalósult a terepasztalon a csata animáció, illetve a Hadiösvény szlovén és német nyelvű fordítása, helyükre kerültek a csata eseményeit és szereplőit feldolgozó tablók is.

2014-ben, a szentgotthárdi csata 350. évfordulóján digitális terepasztal készült a csata eseményeinek bemutatására. A digitális terepasztal a szentgotthárdi csata korabeli helyszínét modellezte egy domborzati maketten. Egy multimédiás vezérlő szoftverrel képek, videók, hangeffektusok és szövegek interaktív lejátszására volt lehetőség. Az interaktív, több képernyőn megjelenő multimédia bemutatóval a látogató megismerhette az 1664. augusztus 1-jén lezajlott szentgotthárdi csata eseményeit, legfontosabb mozzanatait. Az egyes események bemutatása során a csata helyszínét szemléltető háromdimenziós domborzati terepasztalra vetítve jelentek meg az egyes csapatmozgások, látványosan, hangeffektusokkal kiegészítve. Szöveg-alámondás kapcsolódott egy-egy csatajelenethez. Egy LCD kijelzőn eközben további képek jelentek meg a csatában résztvevő személyekről, korabeli fegyverekről, korabeli térképvázlatokról, a csata mai helyszíneiről. A csata eseményeit szemléltető animáció mellett további menüpontokat is választhatott a látogató. A gyerekek számára kvízkérdés-blokk is tartozott a terepasztalon választható lehetőségekhez, illetve Tudástár elnevezésű menüből tájékozódhattak a látogatók a csatával kapcsolatos fogalmakról, személyekről, helyekről és kronológiáról. A terepasztal negyedik funkciójaként választhatták egy helyi amatőr költő és helytörténeti kutató, Csuk Ferenc versét a szentgotthárdi csatáról. Az eseményt a szerző hét énekben beszélte el. A digitális terepasztal a Pável Ágoston Helytörténeti és Szlovén Nemzetiségi Gyűjteménye állandó kiállításának alapját képezte.

 

2015-ben a digitális terepasztal egy, a szentgotthárdi csatához kötődő, egyedi fejlesztésű „Hadiösvény” interaktív programmal bővült. A program kiinduló pontja és utolsó állomása is a Pável Ágoston Múzeumban látható digitális terepasztal, illetve annak kapcsolódó funkciója. A program keretében - egy útra bocsátó interaktív kisfilm után - a látogatók végigjárhatják a csata helyszíneit, amely öt állomásból áll, az állomások a terepasztal megjelenítése és GPS koordináták segítségével érhetők el. A feladatok megoldását követően a látogatók visszatérnek a múzeumba, és a csatáról a helyszíneken megszerzett ismeretek birtokában – ismét az interaktív film segítségével, amelyben ők, mint aktív szereplők vesznek részt – zárják a játékot. Az érdeklődők ezzel jó néhány izgalmas órát töltenek el, bejárják a csata legfontosabb helyszíneit, megismerik a történetét/jelentőségét, mindeközben használnak papírt, térképet, terepasztalt, emailt, kártyát. Ami igazán különlegessé és reményeink szerint emlékezetessé teszi a múzeum ezen szolgáltatását, az a Görög László színművész közreműködésével készített interaktív film, amely keretét adja ennek az izgalmas történelmi kalandnak.

2016-ban elkészült a szlovén nyelvű, 2017-ben a német fordítása a csata animációnak és a Hadiösvénynek. Elkészültek az útmutató kártyák is mindkét nyelven. Mindez a Kubinyi Ágoston program támogatásából valósult meg. A szlovén fordításhoz az Országos Szlovén Önkormányzat és a Magyarországi Szlovének Szövetsége is hozzájárult.

A Digitális terepasztal köré a múzeumban – nem pályázati forrásból – egyéb kiállítás is társult. A kiállítás tablóin térképvázlatok, korabeli metszetek, fotók segítségével követhetik végig a látogatók a szentgotthárdi csata előzményeit, eseményeit, illetve tájékozódhatnak a csata emlékhelyeiről. Valamennyi felirat és tájékoztató szöveg a magyar mellett szlovén nyelven is elérhető. Ezen kívül négy nyelven (a magyar mellett szlovén, német és angol) leporelló is készült a kiállításról, illetve a szentgotthárdi csata eseményeiről.

A látogatók a múzeum emeletén most már teljesen kész, interaktív kiállításon ismerkedhetnek meg a szentgotthárdi csata eseményeivel.

Forrás: Pável Ágoston Múzeum
Képek
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
St. Gotthard Spa & Wellness Andante RestaurantHotel Lipa
hirdetés