Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 3. szám
Hírek

Felújították Szentgotthárd zsidó temetőjét

Felújították Szentgotthárd zsidó temetőjét
2019. szeptember 10. kedd, 09:48

 

Szeptember 9-én, rövid ünnepség keretében átadták a szentgotthárdi zsidó temető felújított kapuját és előre gyártott betonelemekből elkészített kerítését. Közel 10 millió forintos pályázat segítségével rendezték a Szent Erzsébet utcában, a domboldalon lévő temetőt és környezetét.

 

 

Szentgotthárdon az Akasztódomb oldalánál, a Szent Erzsébet utca végén található az izraeliták temetkezési helye, ismert nevén a Zsidó-temető, amely 1866-ban nyílt meg, 2936 négyzetméter a területe.   Utoljára az 1960-as évek elején temettek  ide. Azóta jórészt kifosztották, és elhagyottá vált, hiszen a hozzátartozókat koncentrációs táborokban megölték. Szentgotthárd Város Önkormányzata 2018 júniusában nyújtott be pályázatot a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány felhívására a szentgotthárdi zsidó temető felújítására, a közel 10 milliós pályázat segítségével új kerítést húztak, Dávid-csillagos kovácsoltvas kaput állítottak fel és rendezték a sírkertet.

Az ünnepséget Radnóti Miklós: Erőltetett menet című versével kezdték, amit Soós Jakab Áron a Vörösmarty gimnázium tanulója adott elő. Huszár Gábor, a város polgármestere köszöntötte a megjelenteket, Márkus Sándort a Szombathelyi Zsidó Hitközség elnökét, Winkler Miksát a Mazsihisz korábbi vezetőségi tagját, Kissné Köles Erikát a szlovén nemzetiség parlamenti szószólóját, az önkormányzati képviselőket és a kivitelezőket. A polgármester elmondta, a temetőben 197 síremlék van, a legtöbb megdőlt, rossz állapotban található. Szentgotthárdon 1944 májusában a Kaszagyár területén barakkokba vitték a 119 szentgotthárdi és 30 vidéki zsidót, innen pedig júniusban a haláltáborokba kerültek. Az elpusztítottak neveit, az akkori zsinagógában, 1947-ben felállított hősi emlékmű őrzi, amely a szombathelyi zsidó temetőbe került.

A korabeli zsidó honfitársaink a város megbecsült polgárai voltak, kereskedők, iparosok dolgoztak a településen. Az Akasztó-dombon lévő temetőben 197 sír található, 26 sorban, közülük 53 aránylag elfogadható állapotban van, 39 teljesen megdőlt, és van, amelyiknek a megközelítése veszélyes lehet. Héber, magyar és német nyelvű sírfeliratok emlékeztetnek az elhunytakra.

Huszár Gábor hangsúlyozta, a város szeretné, ha méltó emlékhely lenne a zsidó temető, ha lesz rá lehetőség, tovább szeretnék folytatni a felújítást, a zsidó kegyeleti szokások figyelembevételével (a felekezet hagyománya szerint, a temetkezési hely örökre szól, nincs sírhely-megváltás). Az emléktábla másolatát is szeretnék itt elhelyezni. 

A polgármester köszönetet mondott a szomszédban lakó Gyimesi Kálmánnak, akinek a közreműködésére is szükség volt, hogy a kerítés a helyére kerülhetett. Megköszönte a SZET Szentgotthárdi Kft. igazgatójának Gál Józsefnek a felújítás elvégzését, és a pályázat előkészítőinek, Kozó-Németh Eszternek, valamint Doncsecz Andrásnak és dr. Gábor Lászlónak a munkáját is.

Márkus Sándor a Szombathelyi Zsidó Hitközség elnöke is emlékeztetett a szentgotthárdi zsidóság tragikus sorsára, 149 embert hurcoltak el, 144-en odavesztek. A temető 1967-ig működött, majd gazdátlanná vált, benőtték a bokrok és fák. Köszönetet mondott az önkormányzatnak a helyreállításért.

Winkler Miksa a Mazsihisz korábbi vezetőségi tagja elmondta, több éve foglalkozik a vidéki zsidó temetők történetével, jelenlegi állapotával. A Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány felhívására tavaly 98 pályázat érkezett, ebből 50 nyert, 43 megvalósulása még folyamatban van. A sírkertek felújítása után eddig sehol nem tapasztalta, hogy a település önkormányzata átadó ünnepséget szervez, éppen ezért megtisztelte a meghívás, amelynek örömmel eleget is tett. A pályázat során adódtak nehézségek, akadályok is, Szentgotthárdon sikerült leküzdeni ezeket is. Nyolcvan évvel ezelőtt még regisztert vezettek az elhunytakról a zsidó temetőkben, sajnos a közösség elpusztítása után ezek a regiszterek is szétszóródtak, eltűntek. Megpróbálják pótolni őket. A történelem szomorúsága, hogy generációk maradtak ki, az elhurcoltaknak pedig még sírhely se jutott.

Huszár Gábor befejezésül megerősítette, az önkormányzat eltökélt, tovább szeretné folytatni a zsidó temető felújítását, a sírkövek helyreállítását.

 

Szerző: Treiber Mária
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
St. Gotthard Spa & Wellness Andante RestaurantHotel Lipa
hirdetés