Koronavírus-járvánnyal kapcsolatos helyi információk
Koronavírus-járvánnyal kapcsolatos helyi információk
Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Szerelmesek Fesztiválja
Szerelmesek Fesztiválja
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Kaland és Játék
Kaland és Játék
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Szentgotthárd lap
X. évfolyam 8. évfolyam
Hírek

Határtalanul!

Határtalanul!
2019. június 03. hétfő, 10:14

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. a Határtalanul! program keretében nyílt pályázatot hirdetett a külhoni magyarsággal kapcsolatos ismeretek bővülésének, a magyarországi és külhoni fiatalok közötti kapcsolatok kialakulásának elősegítésére.  Ezen kiíráson a szentgotthárdi Vörösmarty Mihály Gimnázium a HAT-18-01-0946 pályázati azonosító számú "Az ezerarcú Szlovénia - magyar szívvel, avagy történelmi emlékek nyomában a Muravidéken" címmel beadott  pályázata 2 099 100 Ft összegű támogatásban részesült.

 

 

2019. május 15-től 17-ig a Vörösmarty Mihály Gimnázium 7.g. osztálya a Határtalanul! pályázat keretein belül töltött el néhány napot a Trianon hatására elcsatolt területeken, amelyek ma Szlovénia és Horvátország tulajdonát képezik.

A Határtalanul! pályázat a 7. évfolyamosokkal ismerteti meg a történelmi Magyarország magyarlakta területeit.

Az első nap megtekintettük a Muravidéket, ezen belül a dobronaki kéttannyelvű általános iskolát és a tájházat. Következő úticélunk a bántornyai Árpád-kori templom volt. A templomlátogatás után korgó gyomorral felkerestük a Kodila birtokot, ahol az érdekes idegenvezetés elkalauzolt bennünket a sonkakészítés rejtelmeibe, mely után jól esett megkóstolni a helyben készült termékeket. A kóstoló után felkerekedtünk, és elindultunk Ptujba, hogy megcsodálhassuk a többszázéves várnegyedet és a várost. Majd elbuszoztunk kitűnő szállásunk felé, amely Celjében helyezkedett el.

Második nap frissen és kipihenten elindultunk Ljubljanába, ahol megnéztük a várost, valamint a híres várat, ahol 1849 májusa és júliusa között fogvatartották  gróf Batthyány Lajost. Az osztály az ő tiszteletére felszentelt szobor megkoszorúzása után részt vett egy interaktív és érdekes vársétán. Itt megismerkedhettünk a vár részletes történetével. Ezt követően meglátogattuk a Postojnai-cseppkőbarlangot. Az idegenvezetés német, szlovén és angol nyelven történt, ezért szerencse, hogy az iskola nagy figyelmet szentel az idegen nyelvek oktatására. A barlang bejártát követően elindultunk Fiume felé, ahol megnéztük a várat és a Tersattoi Mária búcsújáró templomot, majd elfoglaltuk második szállásunkat. A szállás közel volt a tengerparthoz, így vacsora után lehetőség volt a parton sétálni és a bátrabbaknak belemerészkedni a vízbe.

Harmadik nap tüzetesen megnéztük a fiumei kikötőt, a korzón található óratornyot, a piacot, a színházat, a Kormányzói Palotát, az egykori Magyar Királyi Tengerhajózási Rt. székházát, majd megkoszorúztuk Baross Gábor emléktábláját. Ellátogattunk Opatijába, ahol megcsodáltuk Markusovszky Lajos utolsó lakhelyét, ahol ma is emléktábla őrzi nevét. Felejthetetlen élmény maradt számunkra a tengeri sétahajókázás és a tengerparti nézelődés, szabadprogram.

A hosszú séta után felszálltunk a buszra és a hazafelé tartó 6 órás úton kipihenhettük magunkat.

 

Szerző: Hollósi Ádám
Forrás: Vörösmarty Mihály Gimnázium
Képek
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
Gotthard Therme Hotel & Conference****Andante RestaurantHotel LipaSt. Gotthard Spa & Wellness
hirdetés