Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 2. szám
Hírek

Helytörténeti érdekességek - A Csákányi László Filmszínház

Helytörténeti érdekességek - A Csákányi László Filmszínház
2021. március 01. hétfő, 14:17

Helytörténeti érdekességeink sorában az idén 108 éves Csákányi László Filmszínház következik. Kulturális életünk egyik fontos színtere most nem szolgálhatja kikapcsolódásunkat, de reméljük, hogy a kényszerszünetet követően mihamarabb megnyitja kapuit. 

A szentgotthárdi Csákányi László Filmszínház Vas megye történetének egyedülálló intézménye, amely alapítása (1913) óta ugyanabban az épületben és folyamatosan moziként működik.

Szentgotthárdon már 1902 óta rendszeres volt a vándor „kinematográfok” látogatása, amelyek műsorait nagy örömmel várta és nézte a publikum. Erre az igényre alapozva 1913. december 8-án Edelsohn Leó és Hülle Katalin, volt óragyári alkalmazottak megtartották az első vetítést „…a minden tekintetben nagyszabású, fényes és pazarul berendezett…” Uránia Mozgóképszínházban. Ettől kezdve megszakítások nélkül működik a mozi. Hangosfilmeket 1932 óta vetítenek. Az évtizedek során mindig a város kulturális és szórakoztató központját jelentette.

Több névváltoztatáson is átesett: a kezdetben Uránia Mozgóképszínháznak keresztelt épületet később Júlia Mozgóképszínháznak nevezték. Az 1950-es évektől lett Kossuth Filmszínház, majd 2013-ban a Csákányi László Filmszínház nevet kapta. (A neves színművész Szentgotthárd város gimnáziumában tanult.)

A nevek mellett az épület és a vetítési technikák is változtak. 1955-ben meghosszabbították az előteret, majd a 2010-ben a vetítőterem belső kialakítását újították fel és a 2013-2014-es átépítés óta van hely a büfének és a mosdóknak.

Az intézmény a 2000-es évek elejéig sikeresen működött. Ekkor azonban jelentősen csökkenni kezdett a látogatottság, mivel a mozi nem tudott versenyre kelni a DVD-kölcsönzőkkel, a nézők gyorsan változó igényeivel és magával az internettel. Alapvető gond volt az is, hogy egyre kevesebb filmtekercses kópiát gyártottak, így egyre később jutottak el a filmek Szentgotthárdra. Egy-egy népszerűbb tömegfilmre hónapokat kellett várni.

1963-tól 1990-ig ugyanazokat a csehszlovák vetítőgépeket használták, 35 mm-es filmtekercsekkel. Ezután magyar gyártmányú gépekkel vetítettek, egészen 2013-ig. Szentgotthárd város önkormányzata támogatásáva digitalizálták a vetítőrendszert. Egy új vetítőgépet kezdtek használni, így lehetőség nyílt a 3D-s filmek megtekintésére: a premierfilmeket a bemutatási dátum közelében vagy azok hetében vetítik. A filmek szállítása is egyszerűbb lett, hiszen a nehéz filmtekercsek helyett csak merevlemezeket küldenek a forgalmazók a Magyar Posta Zrt-n keresztül.

A szórakoztató filmek mellett lehetőség van társművészetek megtekintésére is: színházi előadások a világ bármelyik pontjáról, emlékezetes koncertek, külföldi múzeumok időszakos kiállításainak megismerése, valamint régebbi, a filmtörténet meghatározó filmjeinek megismétlése. Filmklub is működik 1997 óta - sorozatonként egy-egy téma köré szervezve, heti alkalmanként, bevezetéssel ellátva.

A moziban a város életének fontos mérföldköveivel foglalkozó rendezvényeket, mini kiállításokat is szerveznek egy-egy ünnephez vagy eseményhez kapcsolódóan. 

A települési értéktárban további érdekességeket olvashatnak számtalan helyi értékről: https://honismeret.com/

Képeslapfotó: Honismereti Klub
Fotó: Tátrai István

Forrás: Települési értéktár
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
St. Gotthard Spa & Wellness Andante RestaurantHotel Lipa
hirdetés