Koronavírus-járvánnyal kapcsolatos helyi információk
Koronavírus-járvánnyal kapcsolatos helyi információk
Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Szerelmesek Fesztiválja
Szerelmesek Fesztiválja
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Kaland és Játék
Kaland és Játék
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Szentgotthárd lap
X. évfolyam 8. évfolyam
Hírek

Húsvéti fúvóskoncert örökzöld dallamokkal

Húsvéti fúvóskoncert örökzöld dallamokkal
2019. május 08. szerda, 15:05

Szentgotthárdon hagyomány, hogy húsvétvasárnap fúvóskoncerttel kezdi az évadot a Szentgotthárdi Fúvószenekar és hagyomány az is, hogy fúvósbállal zárják az ünnepet. A Széchenyi iskola tornacsarnokában Rápli Róber karnagy vezetésével adtak sikeres koncertet szépszámú közönség előtt és átadták az Év zenésze díjat, ezúttal László Tamás nagydobosnak szavazták meg kollégái az elismerést.

Jan Van der Roost: Arsenal indulójával nyitották a programot. Hrabovszky Katinka a szentgotthárdi Pannon Kapu Kulturális Egyesület vezetője konferálta az estét. Noha Szentgotthárdon jól ismerik a zenekart, röviden bemutatta az 1906-ban alakult együttes történetét. A zenekar a legutóbbi, 2015-ös minősítésén „C” (felső) koncert kategóriában Arany minősítést szerezett. Ez a 113 éves munka eddigi legnagyobb szakmai elismerése, ezért is használhatja a fúvószenekar a hivatalos neve mellé, a koncert jelzőt.

A fúvóskoncert is két részből állt. A hangverseny első felében a XX. századi klasszikusok fúvósátiratait és modern fúvósműveket szólaltatott meg. Három korszakalkotóan modern, XX. századi zeneszerzők slágerdarabjait hallhatta a közönség, Carl Orff Carmina Buranajából csendültek föl ismert dallamok, a fúvósváltozatát Jay Bocook hangszerelte, majd Leonard Bernsteintől a West Side Story következett, a Mambo tétel, Michael Sweeney átiratában. Végül a Jazz-művészet meghatározó komponistájának, zenekarvezetőjének, Duke Ellingtonnak Caravan című standard-jét szólaltatja meg Szentgotthárd Város Koncert Fúvószenekara.

A közönség nagy tapssal jutalmazta az előadást. A szünet előtt Bedőcs Gábor a Szentgotthárd Fúvóskultúrájáért Egyesület elnöke köszöntötte a közönséget és a zenészeket. Elmondta ez a koncert ráhangolódás a zenekar nyári előadásaira. Változott a zenekar, több fiatal egyetemre, főiskolára ment, helyükre fiatalabbak léptek és el kellett köszönniük Fébert Miki bácsitól is, ő volt a legidősebb tagjuk. Ezen a koncerten debütált a zeneiskola 5 tagja és két régi-új tagja is van a zenekarnak, ők már korábban együtt zenéltek, aztán családi és egyéb okok miatt nem tudták folytatni, most újra visszatértek.

Az idén nem volt jubiláns tagjuk, nem tudják őket köszönteni. A zenekar tagjainak titkos szavazatai alapján Az év zenésze László Tamás nagydobos lett, Bedőcs Gábor és Rápli Róbert karnagy adta át neki az elismerést. Bedőcs Gábor megköszönte a Pannon Kapu Kulturális Egyesület, a szentgotthárdi önkormányzat, Kissné Köles Erika a szlovén nemzetiség parlamenti szószólójának a támogatását és Hrabovszky Katalinnak a konferálást.

A szünetet követően az együttes kiegészült a Takács Jenő Zeneiskola Ifjúsági fúvószenekarával. Az egyesített zenekartól szórakoztató fúvószenéket, pop slágereket hallhatott a közönség. A záró műsorszám Roland Kerner: Pops in The Spots című szerzeménye közismert orosz népies jellegű műdalok, örökzöld világslágerekké vált zenék egyvelege. A fúvósátiratban hallhatták a Kalinkát és a Moszkvai estét is, vagyis a legismertebb populáris orosz műzenéket.

A közönség nagy tapssal búcsúztatta a zenészeket, még két ráadásszámot is kapott ajándékba.

Szerző: Treiber Mária
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
Gotthard Therme Hotel & Conference****Andante RestaurantHotel LipaSt. Gotthard Spa & Wellness
hirdetés