Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 2. szám
Hírek

Interaktív ipartörténeti kiállítás nyílt a múzeumban

Interaktív ipartörténeti kiállítás nyílt a múzeumban
2019. február 15. péntek, 19:15

 

A muzeális intézmények szakmai támogatására irányuló Kubinyi Ágoston Program 2017. évi felhívásán a szentgotthárdi ipartörténeti kiállítás megvalósítására 2 millió Ft támogatást nyert el az Önkormányzat. Ezt a támogatást a Móra Ferenc Városi Könyvtár és Múzeum a saját költségvetéséből kiegészítette és így, a Múzeum és a Helytörténeti Klub munkatársainak aktív közreműködésével jöhetett létre az új állandó kiállítás.

 

 

A Pável Ágoston Helytörténeti és Szlovén Nemzetiségi Múzeumban nyíló kiállítást Huszár Gábor polgármester nyitotta meg, Molnár Piroska, a Móra Ferenc Városi Könyvtár és Múzeum igazgatója pedig ismertette a tárlatot és az előkészítő munkát.

Szentgotthárdon a XIX.-XX. század fordulóján számos gyárat alapítottak, a Hunyadi úton egész gyárfüzér alakult ki. 1894 és 1948 között működött itt a megye első és egyetlen dohánygyára. Az Első Magyar Óragyárat 1896-ban alapították. 1899-ben az olasz származású bécsi vállalkozók, a Bujatti testvérek alapították a Selyemgyárat. A szentgotthárdi volt az első selyemszövőgyár Magyarországon. 1902 nyarán báró Wieser József gyáros – Széll Kálmán közvetítésével – kiváltotta a kaszagyártáshoz szükséges engedélyeket és indult el a kaszagyár története. (Külön érdekesség, hogy a mostani múzeum épülete, az ún. Stájer-ház az 1910-es években a kaszagyár külföldi munkásai szálláshelyeként épült.)

Az átadott tárlat célja emléket állítani Szentgotthárd egykori, ma már nem létező gyárainak, ahol a térség lakóinak jelentős része dolgozott. A múzeum és a Honismereti klub több éve foglalkozik már a gyárakkal kapcsolatos anyaggyűjtéssel. A már bezárt kaszagyárban, illetve a selyemgyár utódgyáraiban több alkalommal végzett gyűjtőmunkát, fotózást. Filmeket, brigádnaplókat, eredeti fotókat kutatott fel és digitalizált. A gyűjtött anyagból korábban már időszaki kiállítást is készítettek a selyemgyárról és a kaszagyárról. A korábbi alkalmi kiállítások sikere, az egykori dolgozók és leszármazottaik érdeklődése alapján döntött úgy a klub és az intézmény, hogy érdemes a kutatómunkát folytatni és egy állandó kiállítás keretében is bemutatni a szentgotthárdi ipar történetét.

Az elnyert pályázati támogatásból létrejövő tárlat hagyományos és modern, virtuális elemeket egyaránt tartalmaz. Két nagyméretű tablón a kaszagyár termékei láthatók, a kaszagyári gépek működő makettjein pedig ki is próbálható, hogyan működött a farkaskalapács vagy a Vulkán daraboló, a daraboló prés, az Ajax kalapács vagy a kézi prés. A kiállítás megnyitón egykori kaszagyári munkások mutatták be a makettek működését. Az vitrinekben tárgyi eszközök, eredeti dokumentumok láthatók. A egykori fotókon az egyes munkafolyamatok is megismerhetők, de a dolgozók gyáron kívüli kulturális és sporttevékenysége is témája a kiállításnak. A multimédiás felületen – amelyet Gueth László múzeumpedagógus ismertetett – érintőképernyőn keresztül van lehetőség kiválasztani, melyik gyárról szeretne többet megtudni az érdeklődő, ennek keretében gyártörténetek, fotógaléria, üzemi életképek, digitalizált dokumentumok, filmek, hanganyagok is elérhetők.

A kiállítás keddtől szombatig, 11:00 - 15:00 óra között vagy előzetes bejelentkezéssel ettől eltérő időpontban is megtekinthető a Pável Ágoston Helytörténeti és Szlovén Nemzetiségi Múzeumban (Szentgotthárd, Hunyadi út 6.).

 

Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
St. Gotthard Spa & Wellness Andante RestaurantHotel Lipa
hirdetés