Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 2. szám
Hírek

Jó ütemben halad az Arany iskola felújítása

Jó ütemben halad az Arany iskola felújítása
2018. november 29. csütörtök, 12:20

Szentgotthárdon az Arany János iskola felújításáról tartott sajtótájékoztatót november 21-én Huszár Gábor polgármester, V. Németh Zsolt a térség országgyűlési képviselője, Majthényi László a Vas megyei közgyűlés elnöke és Illéssy Attila, a kivitelező ügyvezetője.

A Szentgotthárd és Térsége Iskola Arany János Iskola 1-4. Évfolyamos Általános Iskolája bejárata előtt Schleipfnerné Gáspár Andrea, tagintézmény-vezető köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, nagyon örülnek, hogy a pályázat pozitív elbírálásban részesült és a munka megkezdődött. Szoros együttműködéssel meg tudják oldani, hogy a tanítás is az előírások szerint haladhasson. Az ebédlőben az összes ablakot az őszi szünet alatt cserélték ki, hiszen a közösségi helységet nem tudták nélkülözni, az osztályokat a munkák ütemezése szerint költöztetik.

Huszár Gábor polgármester összefoglalta az eddigi történéseket. Hangsúlyozta, ennek a munkának májusban kellett volna kezdődnie. A város büszke lehet arra, hogy a településen már 1554-ben iskolamestert említenek az iratok, a XVIII. században pedig a ciszterek a templommal szemben már megépítették az első elemi iskolát. Az 1960-as években nagy létszámú iskolás korosztályt kellett oktatni, akkor kényszerűségből még a Pefőfi utcai tűzoltólaktanyában is volt tanítás, végül 1961-ben építtették meg a mostani Arany János úti iskolát. Az önkormányzat már 2016-ban pályázatot nyújtott be az iskola energetikai fejlesztésére. A TOP-3.2.1-15-VS1-2016-00011 számú projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból egy évvel később 158.818.397,- forint vissza nem térítendő támogatásban részesült. A tervezési folyamatok lezárulta után a kivitelező kiválasztására nyílt közbeszerzési eljárást folytatottak le, a felhívásra azonban – első körben – egyetlen vállalkozó sem nyújtott be árajánlatot. Az újabb közbeszerzési eljárás keretében már találtak vállalkozót, a legkedvezőbb árajánlat következtében azonban a projekt összköltsége 203 millió forintra nőtt, illetve a megvalósítás időszaka kényszerűen a tanítási időszakra tolódott át. A pályázat összeállítása óta eltelt években annyira megemelkedtek az építőipari árak, hogy 45 millió Ft-nyi saját hozzájárulást tesz hozzá az önkormányzat a felújításhoz. Hosszas előkészítő munka eredményeképpen az augusztus 28-i munkaterület-átadással meg is kezdődött a felújítás. Teljes külső, valamint pótlólagos (padlás-, pince-, lapos tető, árkádfödém) hőszigetelést végeznek és valamennyi fűtött térrel határos nyílászáró cseréjére is sor kerül. A napelemes rendszer telepítésével a villamos energia felhasználása lesz csökkenthető.

V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője kifejtette, hogy a fejlesztési lehetőségeknél kivételt tesznek, ha iskolákról van szó. Az önkormányzat már nem működtetője és fenntartója az intézménynek, mégis szívügye, hogy jó körülményeket teremtsen a jövő nemzedékének. A megyei önkormányzat is akceptálta ezt a törekvést, az országban 600 olyan projekt fut, amely az olcsóbb energiát, a fenntartható fejlődést szolgálja. Beszéde végén gratulált a városnak, a szentgotthárdi önkormányzatnak, az iskolát fenntartó Klebelsberg Központnak, amiért támogatták a projekt megvalósulását.

Majthényi László, a megyei közgyűlés elnöke azzal kezdte mondandóját, hogy szereti a gondterhelt polgármestereket, köztük a szentgotthárdit is, mert a városban aktuálisan 1 milliárd 588 millió forint értékben hét TOP-os projekt fut. A támogatásokból újul meg az iskola, az óvoda, a Várkert, kerékpárút, múzeum, ipari park, illetve párhuzamosan készül a 8-as út is. A fejlesztések következtében helyben képződnek bevételek. Vas megyében 170 TOP–programból 21 elkészült már, 70 folyamatban van, a többi előkészítés alatt áll. Nem lehet mindent azonnal, nehézségek nélkül teljesíteni, de reméli, hogy a szentgotthárdi szülők, gyerekek és tanárok is megértik az átmeneti nehézségeket, a kényelmetlenségeket vállalni kell a jó cél érdekében.

Huszár Gábor azzal zárta a sajtótájékoztatót, hogy a kivitelezést a központi támogatási szerződésben meghatározott határidőkre tekintettel jövő tavaszig meg kell valósítani.

Fotó: Bana Ferenc

Szerző: Treiber Mária
Képek
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
St. Gotthard Spa & Wellness Andante RestaurantHotel Lipa
hirdetés