Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 3. szám
Hírek

Május 4. napjától életbe lépő változások

Május 4. napjától életbe lépő változások
2020. május 03. vasárnap, 15:44

Tisztelt Szentgotthárdiak!

A korábban meghozott intézkedéseknek és a lakosság fegyelmezett együttműködésének köszönhetően, a járványügyi helyzet kedvező alakulására tekintettel új szabályok lépnek életbe Magyarország területén, így Szentgotthárdon is.

A védelmi intézkedésekről szóló 168/2020. Korm. rendelet alapján 2020. május 04-től a kijárási korlátozás megszűnik városunkban is, DE

- Mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot tartani.

- Mindenki köteles üzletben történő vásárlás és tömegközlekedési eszközökön való tartózkodás során a szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszk, sál, kendő) viselni.

- A védőtávolság megtartása mellett a közterületek, parkok is látogathatóak.

- Saját és családja érdekében a 65. életévét betöltött személy az élelmiszerüzletet, drogériát, gyógyszertárat 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben látogathatja. Ezeken a helyeken a 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben az ott foglalkoztatottak kivételével kizárólag 65 év feletti személyek tartózkodhatnak.

- Valamennyi üzlet nyitva tarthat és a vásárlók által látogatható. A vendéglátó üzlet – így különösen az étterem, a kávézó, a cukrászda, a büfé, a presszó – kerthelyiségében vagy teraszán a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása megengedett. A vendéglátó üzleten belül – az ott foglalkoztatottak kivételével – tartózkodni tilos. Kivételt képez az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása.

- A vendéglátó üzlet üzemeltetőjének e rendelet hatálybalépésétől 2020. szeptember 1. napjáig nem kell a közterülethasználati díjat megfizetnie a vendéglátó üzlet közterületen működő terasza után.

- A szolgáltatások szabadon bárki által igénybe vehetők, a szolgáltatás biztosítása céljából működő üzlet nyitva tarthat és látogatható.

- A vallási közösség szertartása, továbbá a polgári házasságkötés és temetés tartható azzal, hogy ezeken az eseményeken is – a házasuló felek kivételével – biztosítani kell a védőtávolság megtartását.

A sportrendezvényekkel és sportedzésekkel kapcsolatos intézkedésről szóló 170/2020. (IV. 30.) Korm. rendelete alapján május 04-től a sportrendezvények nézők nélkül, zárt körülmények között megtarthatók, illetve a sportegyesületek által szervezett, valamint az amatőr sport, a szabadidős sport és a tömegsport célú edzésen való részvétel megengedett.

Az egészségügyi ellátások az emberi erőforrások miniszterének utasításainak megfelelően, szigorú higiénés szabályok megtartása mellett vehetők igénybe Szentgotthárdon is. Ennek keretében:

- A háziorvosi és fogászati alapellátás kizárólagosan az adott háziorvosnál történő telefonos bejelentkezéssel vehető igénybe. A telefonos konzultáció után kerülhet sor személyes orvos-beteg találkozásra. A betegek fogadása tehát előjegyzési rendben történik.

Ugyanez vonatkozik a házi fogorvosainkra is, esetükben – jelentős korlátozásokkal, de – már nem kizárólag sürgősségi ellátás nyújtható.

A receptek kiadása is telefonon kérhető a háziorvosnál, a beteg e-recept formájában kapja meg, ami azt jelenti, hogy elég a TAJ kártyájával bemennie a gyógyszertárba, ahol látni fogják, hogy mit írt fel neki az orvos.

- Rendelési időn kívül az orvosi ügyeletet továbbra is fogadja a betegeket. Amennyiben felső égúti panaszaik vannak (láz, köhögés, torokfájás, orrfolyás, végtag és fejfájás), a rendelőben történő megjelenés vagy a házhoz hívás előtt minden esetben hívják fel az ügyeletet a 94/311-100-as telefonszámon.

- A szentgotthárdi Rendelőintézet keretein belül biztosított járóbeteg és diagnosztikai ellátások szintén kizárólag telefonon előre egyeztetett időpontban, előjegyzéssel vehetők igénybe. Ezeknél az ellátásoknál is törekedni kell a személyes kontaktust igénylő vizsgálatok számának minimalizására, ezért előzetesen egy virtuális vizitre, telefonkonzultációra, a bejáratnál pedig továbbra is megelőző zsilipelésre kerül sor. Az egyes rendelések közvetlen telefonszámai az intézmény weboldalán is megtalálhatók, az intézmény központi telefonszámai: 94/554-103 és a 94/554-082.

A szentgotthárdi Játékvár Óvoda és a Tótágas Bölcsőde vonatkozásában továbbra is biztosított a kiscsoportos gyermekfelügyelet azon szülők számára, akik máshogy nem tudják megoldani gyermekük napközbeni elhelyezését.

Május 04-től ismét lehetőség nyílik a Móra Ferenc Városi Könyvtárban a kölcsönzésre. Az épületbe ugyan továbbra sem mehetnek be az Olvasók, a kapualjban tudják majd átvenni a névre szóló, előre – emailen vagy telefonon - megrendelt könyveket, folyóiratokat a könyvtárostól. A kölcsönzés részletes szabályai a könyvtár és az önkormányzat honlapján is elérhetők.

Kedves Szentgotthárdiak! Az enyhítő rendelkezések egyáltalán nem jelentik a veszélyhelyzet végét, sőt. Kérem Önöket, hogy a továbbiakban is tartsanak be minden megelőző intézkedést annak érdekében, hogy városunkban a következő nehéz időszakban se jelenjen meg a vírus.

 

Vigyázzanak magukra és vigyázzunk egymásra!

Huszár Gábor polgármester úr videós tájékoztatója ide kattintva tekinthető meg. 

Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
St. Gotthard Spa & Wellness Andante RestaurantHotel Lipa
hirdetés