Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 3. szám
Hírek

Méreggel körülvéve novembertől márciusig

Méreggel körülvéve novembertől márciusig
2016. november 07. hétfő, 14:41

Mindennapi életünk során akaratlanul is belebotlunk az egyre szélesebb körben terjedő otthoni illegális hulladékégetésbe. A falvakban, kis- és nagyvárosok kertvárosi részein sétálva az égett műanyag édeskés, orrfacsaró bűzét viszi szét a szél, mely különösen a fűtési időszakban jellemző, de a lomtalanítások napjaiban is megfigyelhető jelenség. 

Van, aki a lakását fűti a hulladékkal (műanyagot, gumit és műszálas ruhákat, cipőket, festett/műgyantával ragasztott, műanyaggal bevont fát éget) tudatlanságból vagy nemtörődömségből, de vannak bűnözők is, akik kábelek szigetelését égetik le. Minden esetben rendkívül mérgező vegyületek jutnak a levegőbe, rombolva ezzel az emberek és gyermekek egészségét, testi épségét. Halálesetek is előfordultak hazánkban ennek következtében, a műanyagégetésnek a kályhából a lakótérbe jutó füstje okozta már több ember halálát. A háztartási hulladékok, műanyag tárgyak égésekor olyan erősen mérgező anyagok szabadulnak fel, amit az első világháborúban harci gázként vetettek be, pl. a foszgén vagy a vinil-klorid, dioxinok, cianidok. A mérgező égéstermék porként is lerakódik a környezetben a talajra, a növényekre és így a táplálékláncba is bejut.

 A következmények lehetnek: daganatos megbetegedések, magzatkárosodás, máj- és vesekárosodás, májrák, légzési elégtelenség, tüdőbetegségek, impotencia, vérsejt-károsodás, idegrendszeri károsodás, halál.

A jogszabályok tiltják és keményen szankcionálják ezt a tevékenységet. A levegő védelméről szóló 306/2010. (XII. 23.) Kormányrendelet alapján 100.000 Ft vagy 300.000 Ft bírságot is kiszabhat a járási hivatal, a bíróság pedig a büntető törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény alapján akár 5 év letöltendő szabadságvesztésre is ítélheti az elkövetőt.

Mit tehetünk, ha valaki a környezetünkben éget hulladékot?

-     Fel kell hívni a figyelmét, hogy ne tegye, tájékoztatni kell ennek veszélyeiről, mely rá és családjára, környezetére nézve egyaránt fennáll.

-     Fordulhatunk bejelentéssel az első fokon eljáró levegőtisztaság-védelmi hatósághoz, a járási hivatalhoz, amely köteles eljárást indítani bejelentés esetén, súlyosabb esetben rendőrség is eljárhat a Btk. 281/A. §-a alapján.

-     A veszély tudatosításának segítségével családi, baráti, munkatársi és ismerősi körben visszaszorítható ez a fajta viselkedésmód.

Egészséges környezetünk, természeti adottságairól híres vidékünk vonzerejének megőrzése mindannyiunk közös érdeke!

 

(Készült: a Levegő Munkacsoport „Méreggel a didergés ellen?” című kiadványának felhasználásával)                      

Forrás: Vas Megyei Kormányhivatal Körmendi Járási Hivatal
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
St. Gotthard Spa & Wellness Andante RestaurantHotel Lipa
hirdetés