Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 3. szám
Hírek

Pályázati projektek Szentgotthárdon

Pályázati projektek Szentgotthárdon
2019. július 15. hétfő, 15:44

Szentgotthárd Város Önkormányzata az elmúlt időszakban jelentős számú pályázati projektet állított össze és nyújtott be. Többségük pozitív elbírálásban részesült, megvalósult vagy megvalósítás alatt áll, de a munka nem áll le: újabb pályázati lehetőséget is megragadunk.

Sikeres KEHOP pályázatnak, több mint félmilliárd forintnak és nem kevés belefordított energiának köszönhetően nemrég megvalósult a máriaújfalui városrész szennyvíz elvezetése. Az önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatására benyújtott projekt keretében alig fejeződött be a Hunyadi út önkormányzati szakaszának felújítása, „Fenntartható kerékpárforgalmi fejlesztés Szentgotthárdon” TOP projekt keretében már javában zajlik a Kossuth út fejlesztése is: a kettős körforgalomtól a Tompa Mihály utcai csatlakozásig tartó szakaszon kerékpáros nyom kialakítása valósul meg burkolati jelfestéssel, onnantól a Brenner János téri csatlakozásig tartó másfél km hosszúságú szakaszon pedig – az útburkolat felújítása mellett - járdafelújítás, kétoldali irányhelyes kerékpársáv és a zárt csapadékvíz elvezető rendszer kialakítása történik meg. Szintén pályázati forrásból újította fel az Önkormányzat a szentgotthárdi zsidó temetőt, de Rábatótfalu városrész első világháborús emlékművének restaurálása is elnyert támogatásból történt.

A városképet érintő fontos előrelépés volt a közelmúltban megvalósult Várkert és kapcsolódó zöldterületek fejlesztése is: megújultak a sétányok és a növényállomány, fűszerkertet és nyilvános mellékhelyiséget építettünk, új padokat helyeztünk ki, öntözőrendszert és komposztálót alakítottunk ki, mobil színpadfedést szereztünk be és a volt strand területén pedig egy tavat is magába foglaló parkrészt alakítottunk ki az elnyert támogatásból. Mindezen fejlesztések egyenes folytatása lesz a már szintén pozitív módon elbírált LEADER projektünk, amely az egykori Művelődési Ház udvarát állítja helyre hamarosan a régi kerthelyiséghez hasonló módon. Párhuzamosan pályázatot nyújtunk be a Magyar Turisztikai Ügynökség Virágos Magyarország versenyfelhívására is.

A helyi gazdaságfejlesztéshez kapcsolódó felhívások sem kerülték el a figyelmünket. A tervezett ütemtervnek megfelelően halad a TOP támogatással megvalósuló infrastruktúra fejlesztés a Szentgotthárdi Ipari Parkban: az egyesített kerékpárút és járda valamint autóbusz-öböl kialakítása már épül, a projekt második üteme keretében pedig az árapasztó vápán túl, a leendő M8 gyorsforgalmi út közvetlen szomszédságában kialakítandó új iparterület alap-infrastruktúra fejlesztésére (feltáró út, közművek, közvilágítás) szereztük meg az engedélyeket, a már folyamatban lévő közbeszerzési eljárás lezárása után pedig indul itt is a kivitelezés. Mindezek jelentősen javítják a Szentgotthárd Tudományos és Technológia Park

befektető és tőkevonzó képességét, tovább erősítve a foglakoztatási, elhelyezkedési lehetőségeket a város és a tágabb térség munkavállalói számára. Erre kapcsolódik fel az egykori kethelyi laktanya épületből átalakított, nemrég átadott, 202 fő elszállásolására alkalmas munkásszálló projektünk is, amelynek folytatásaként remélhetőleg az épület környezetet is rendezni tudjuk egy újabb pályázati lehetőség keretei között.

Az intézményekre is kiemelt figyelem irányul, minden pályázati lehetőséget megragadunk a felújításukra. A végéhez közeledik az Arany János 1-4 Évfolyamos Általános Iskola komplex energetikai korszerűsítése, ennek keretében az épület teljes külső, valamint pótlólagos hőszigetelése, nyílászáró cseréje illetve napelemes rendszerrel történő bővítése történik meg. A szintén hamarosan befejeződő Játékvár Óvoda bővítése és energetikai felújítása projekt keretében az intézmény tornaszobával, szertárral és többfunkciós közösségi térrel is bővül, de a régi épületszárnyak utólagos hőszigetelése és a nyílászárók cseréje sem marad el. Az aktuálisan megjelenő bölcsődei férőhelyek bővítésére irányuló pályázati lehetőség előkészítésével is már foglalkozunk. A Szlovén-Magyar Program keretében a klímaváltozással összefüggő tevékenységek, így – többek között - fásítás megvalósítására is pályáztunk Lendva városával közösen. Az Idősbarát Önkormányzat Díj elnyerésére is pályázatot állítottunk össze, amelyet a Szentgotthárdi Idősügyi Tanács, a Szentgotthárdi Nyugdíjas Egyesület, a Nyugdíjas Pedagógusok és Barátaik Egyesület és a Városi Gondozási Központ is támogatott.

Örökségünk védelme és a kultúra ápolása fontos része a törekvéseinknek. Az önkormányzati hivatalnak és más szervezeteknek is otthont adó egykori ciszter kolostorépület komplex felújítására szeretnénk támogatást szerezni. A Szlovénia-Magyarország Együttműködési Program keretében már restaurálták a refektórium 1745-ben készült, páratlan szépségű faburkolatát, aktuálisan pedig az önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatása felhívásra benyújtandó pályázat keretében az épület keleti homlokzata, illetve délkeleti sarokrésze ablakainak felújítása történhet meg. A Kubinyi Program keretében évről-évre sikerül a helyi Pável Ágoston Helytörténeti és Szlovén Nemzetiségi Múzeum szolgáltatásait tovább bővíteni, legutóbb az új ipartörténeti kiállítás megvalósítása és a kiállításokhoz kapcsolódó interaktív elemek, az idén benyújtandó projekt keretében pedig elsősorban marketingtevékenységek valósulhatnak meg. Az évi 22 ezer fő látogató felett teljesítő helyi Csákányi László Filmszínház épületének nyílászáró cseréi, valamint a filmklub támogatására benyújtott projektünk is támogatásban részesült, akárcsak a tavalyi HUNGARIKUM pályázat, amelynek köszönhetően Dr. Vargha Gáborról, a város egykori lokálpatrióta országgyűlési képviselőjéről jelenhetett meg kiadvány. Az idei HUNGARIKUM felhívást is megragadta az Önkormányzat, kedvező döntés esetén Széll Kálmánról adhatunk ki könyvet. A Vasvárral közösen előkészített és benyújtott projekt szintén nyert, a városi rendezvényeken használható mobilszínpad, helytörténeti kiadvány és egy, az 1664. évi szentgotthárdi csatáról készített profi társasjáték is készült - utóbbival országszerte találkozhatunk is majd a boltok polcain. Az előkészítés alatt álló másik LEADER projekt

keretében a kolostorparkban a ciszterek gazdálkodásával foglalkozó interaktív tanösvény kialakítását tervezzük. A Pannon Kapu Kulturális Egyesülettel együttműködve pályázatot nyújtunk be a színház fejlesztésére is, öltöző felújítás és jelentős hangtechnika korszerűsítés történhet meg ennek keretében. Az egyik legtöbb kihívással járó pályázati projektünk az Interaktív Időutazó Múzeum kialakítása a műemléki környezetben található egykori ciszter udvarházban. Célja Szentgotthárdon létrehozni egy országosan is egyedülálló olyan élmény-múzeumot, amely történelmi korokon utaztatja át majd a látogatóit, időbeli ugrásokkal, a település fontos történelmi mérföldkövein át. Az egyes korokat egy-egy részletekig élethű időszoba képezi le, amit a tervek szerint épített díszletek, vetített színészi vezetés és kézzelfogható tárgyak, eszközök jelenítenek majd meg.

A városmarketing területén a 24 Város Szövetségével együtt megvalósuló pályázattól várunk jelentősebb előrelépést a következő hónapokban: elsősorban "City brand"-et vagyis a városarculatot tervezünk, de a helyi termékfejlesztésre és új turisztikai termékek kidolgozására is lehetőségünk nyílt az elnyert támogatásnak köszönhetően.

A szabadidős létesítményeink is megújulnak: a műfüves pálya kialakítása és a Széchenyi iskola sportcsarnok felújítása után aktuálisan az Alpokalja Motel és Kempinget korszerűsítettük a Magyar Kajak - Kenu Szövetségnél elnyert támogatásból: közösségi teret hoztunk létre, felújították a vizesblokkot, főző- és melegítőkonyhát alakítottunk ki, a közlekedő út is megújult, ugyanitt közvilágítás kialakítása és a zöldterület rendezése is megtörtént. A Nemzeti Szabadidős – Egészség Sportpark Programra benyújtott támogatási kérelmünk pozitív elbírálásban részesült, így a sportpálya területén, a műfüves pálya mellett hamarosan kisebb kültéri fitnesz park létesül. Egy másik, elbírálás alatt álló INTERREG pályázatunk is érinti a sporttelepet: a műfüves labdarúgó pálya és a patak közé egy lábtenisz pálya, továbbá egy technikai készségfejlesztést elősegítő rúgófal telepítését tervezzük.

A MURABA Európai Területi Társulás által előkészített projekttervekben is érintett Szentgotthárd: a ”Helyi termékek a helyi asztalokra – testvérvárosi napok” elnevezésűben – kedvező döntés esetén - szakmai fórum, helyi termékek vásár, termények bemutatója és tájjellegű ételekből főzőverseny valósulhat meg. Az „El nem mondott történetek” címmel Boldog Brenner János emlékezetének megőrzése kapcsán egy több európai ország partnerszervezetének bevonásával, Szentgotthárd vezetésével folytatandó kutatást szeretnénk megvalósítani a modernkori vértanúság kérdéséről és az egykori határsávban folyt életről. Ha nyer a pályázat, megalapozhatóvá válik egy leendő szentgotthárdi látogatóközpont, illetve elkészül egy mozgatható kiállítás és egy szociopoly nevű interaktív játék is.

Huszár Gábor
polgármester

Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
St. Gotthard Spa & Wellness Andante RestaurantHotel Lipa
hirdetés