Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Szerelmesek Fesztiválja
Szerelmesek Fesztiválja
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Kaland és Játék
Kaland és Játék
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Szentgotthárd lap
X. évfolyam 9. szám
Hírek

Sajtóközlemény a júniusi képviselő-testületi ülésről

Sajtóközlemény a júniusi képviselő-testületi ülésről
2019. július 03. szerda, 10:00

2019. június 25-én tartotta soron következő ülését a szentgotthárdi képviselő-testület. Az ülés elején egy perces néma felállással emlékeztek meg a képviselők és az ülésen részt vevők a szentgotthárdi születésű Takács András atyáról, aki június 24-én este tragikus körülmények között hunyt el.

A lejárt határidejű határozatokról, a két ülés között történt fontosabb eseményekről, valamint a Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal munkájáról szóló jelentés megtárgyalását követően a város és városrészi temetők állapotának helyzetével, felülvizsgálatával foglalkoztak. Áttekintették és elfogadták a temetőüzemeltető SZET Szentgotthárdi Kft. beszámolóját, kérték, hogy a temetőkben az elkövetkező években elvégezni tervezett fejlesztési, felújítási, karbantartási munkákról készüljön egy ütemterv. A város tulajdonában és kezelésében lévő temetők helyi szabályozásával kapcsolatban egy új helyi rendelet-tervezetről is tárgyaltak, amelyet a jogszabályi előírások alapján véleményezésre meg kell küldeni a fogyasztók területileg érdekelt érdek-képviseleti szervének és csak ennek ismeretében lehet majd elfogadni.

Jóváhagyták és elismerték a városi helytörténeti-értékmegőrző tevékenységről és a Helyi Értéktár Bizottság munkájáról szóló beszámolót is. Az elmúlt egy év tevékenységét összefoglaló anyag ismertette az elvégzett feladatokat, elért eredményeket és a jövőre vonatkozó célokat. Az Önkormányzat által a Honismereti Klub és a Helyi Értéktár Bizottság szakmai közreműködésével benyújtott pályázatok pozitív elbírálása esetén egy Széll Kálmánról szóló könyv kiadása, illetve a helyi értékekhez kapcsolódó rendezvénysorozat is megvalósulhat (Hungarikum 2019. pályázat), továbbá a Pável Ágoston Múzeum állandó kiállításainak fejlesztése (Kubinyi Program 2019.) is megtörténhet. A képviselői felvetésekre, kérdésekre dr. Frank Róza és Molnár Piroska, a Helyi Értéktár Bizottság tagjai válaszoltak.

A Képviselő-testületnek minden évben foglalkoznia kell a település környezetének állapotával és ezzel kapcsolatban az ingatlanok, közterületek tisztántartására, a levegő-, a víz- és a zajvédelmére, valamint a zöldterületek fenntartására kiterjedő részletes beszámolót is megtárgyalta. Elfogadta továbbá a város új helyi környezet-, illetve természetvédelem szabályaival kapcsolatos rendeletét, amelyet a területileg illetékes zöldhatóság előzetesen már jóváhagyott.

Napirendre került a Civil szervezeteket és városrészeket támogató alaphoz aktuálisan benyújtott pályázatok elbírálása. A beérkezett kérelmeket – az anyagi forrás mértékére tekintettel – támogatásban részesítették, így nyári táborok, falunapok, kulturális rendezvények és felújítás is megvalósulhat az elnyert támogatásoknak köszönhetően.

Áttekintették és elfogadták a fizető-parkolókat üzemeltető SZET Szentgotthárdi Kft. számszerűsíthető adatokkal alátámasztott írásos összesítő tájékoztató beszámolóját. Az üzemeltető beszámolójában leírta, hogy 2018-ban lecseréltek 6 db parkoló automatát, parkolóhelyek felfestését szükség szerint megújították, valamint megújultak az információs és parkolót jelző táblák is.

A Szentgotthárdi VSE kérelme alapján, a TAO pályázat megvalósításának önrész biztosításához 1.671.500,- Ft-ot utánpótlás nevelés célra, míg 1.863.044,- Ft tárgyi eszköz beszerzés (kisbusz) céljára biztosított az Önkormányzat. A Rábatótfalu SE is segítséget kért a TAO pályázata önrészének biztosításához, a Képviselő-testület 844.430, - Ft-ot utánpótlás nevelésre, míg 2.981.279,- Ft támogatást tárgyi eszköz beszerzésre (fűnyírótraktor, öntözőrendszer) szavazott meg.

Döntöttek a költségvetési és a lakások bérletéről szóló rendelet módosításáról is.

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtéséről és ártalommentes elhelyezéséről szóló rendelet módosításáról is tárgyaltak. A közszolgáltató Lenti Hulladékkezelő Kft. kérte a szippantott szennyvíz esetében a nem természetes személyek felé érvényesíthető bruttó szolgáltatási díj felülvizsgálatát. A közszolgáltató azzal indokolta a kérelmét, hogy ez a díj 2012 óta nem módosult, ezért az üzemanyag árak, minimálbér emelkedése, továbbá az útdíjak bevezetése miatt indokolt az emelése. A Képviselő-testület elfogadta a közszolgáltató javaslatát és a nem természetes személyek felé érvényesített jelenlegi 4551 Ft/m3 összegű díjat 5128 Ft/m3 összegre emelte. A lakosság felé érvényesített díj – bruttó 4069 Ft/m3 maradt – nem változott.

Megtárgyalták a Brenner János Emlékhely Alapítványnak a zsidai Jó Pásztor kápolna környezetével kapcsolatos rendezési terv módosítási kérelmét is. A zarándoktemplom és zarándokház kialakításával egyetértettek ugyan, de annak más szentgotthárdi helyszínt javasoltak, tekintettel arra is, hogy nem látják biztosíthatónak az ingatlan vonatkozásában sem a közművek, sem a szükséges közlekedési keresztmetszetek kialakítását.

Tavaly már szóba került a Szentgotthárd, Baross G. u. 8. sz. alatti ingatlan további sorsa. A Markusovszky Egyetemi Kórház gazdasági igazgatója megkeresése alapján az régóta üresen álló, korábban az intézmény dolgozóinak részére szolgálati lakásként szolgáló épület térítésmentes tulajdonba vételére továbbra is igényt tart az Önkormányzat, most az eljárásához szükséges határozatot hozta meg, amelyben többek között arról is döntött, hogy lakásgazdálkodás (bérlakások kialakítása) és/vagy kulturális célra kívánja felhasználni az ingatlant. 

Az ülés további részében ingatlan eladásról és vásárlásról döntöttek, majd zárt ülés keretében kitüntető címek adományozásáról és a Gotthárd-Therm Kft. ügyvezetői igazgatói tisztségének ellátásáról tárgyaltak.

A képviselő-testületi ülésen megtárgyalt napirendi pontokkal és meghozott döntésekkel kapcsolatos kérdéseket, észrevételeket a titkarsag@szentgotthard.hu e-mail címen fogadjuk.

Szentgotthárd, 2019. július 3.

 

 

 

Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
Gotthard Therme Hotel & Conference****Andante RestaurantHotel LipaSt. Gotthard Spa & Wellness
hirdetés