Koronavírus-járvánnyal kapcsolatos helyi információk
Koronavírus-járvánnyal kapcsolatos helyi információk
Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Szerelmesek Fesztiválja
Szerelmesek Fesztiválja
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Kaland és Játék
Kaland és Játék
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Szentgotthárd lap
X. évfolyam 8. évfolyam
Hírek

Sajtóközlemény az áprilisi képviselő-testületi üléséről

Sajtóközlemény az áprilisi képviselő-testületi üléséről
2019. április 30. kedd, 15:54

2019. április 25-én tartotta soron következő ülését a szentgotthárdi Képviselő-testület. A lejárt határidejű határozatokról, a két ülés között történt fontosabb eseményekről, valamint a Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal munkájáról szóló beszámoló elfogadásával indult a munka.

Ezt követte a közrend, közbiztonság helyzetével és a Közbiztonsági Stratégia áttekintésével foglalkozó napirendi pont, amelynek keretében Huszár Gábor polgármester átadta az „Év Szentgotthárdi Rendőre” díjat Pál Zsolt rendőr zászlós részére. A beszámolót hosszan tárgyalták a képviselők, felvetéseikre Koncz Gabriella rendőr alezredes, Varga Ferenc megbízott őrsparancsnok és a Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai adtak válaszokat. Szentgotthárd 2018-ban is mentes volt jelentősebb bűncselekményektől, összességében egy nyugodt, békés kisváros képét mutatta.

Több mint 10 éve jött létre a helyi Idősügyi Tanács, amely azóta is konzultatív, véleményező és javaslattevő testületként működik a városvezetés mellett. Tagjai nagyon aktívak és kezdeményezők, számtalan felvetésük van. A szervezet tevékenységéről szóló beszámolót elfogadták, egyben köszönetüket fejezték ki az elvégzett munkáért.

Megtárgyalták az Önkormányzat 2018. évi költségvetésének zárszámadását is, amely tartalmazta a város tavalyi évi bevételeit, kiadásait és pénzeszköz változását, de a költségvetési mérleget, a vagyonkimutatást és a többéves kihatással járó döntések számszerűsítését is. Az anyagból kiderült, hogy az intézmények finanszírozására fordított összeg 11 millió forinttal volt több az előző évhez képest, az összes működési kiadás pedig másfél százalékkal volt kevesebb, mint 2017-ben. Kiemelkedő módon valósultak meg beruházások, felújítások, mindösszesen 1.171.191.097,- Ft összegben, ezek többségének forrását az elnyert pályázati támogatások jelentették. A zárszámadás végül 5.042.119.474,- Ft bevételi összeggel zárt. Meghatározták a pénzmaradvány felhasználásának módját és összegezve megállapították, hogy a város költségvetésben kitűzött célok megvalósultak, az Önkormányzat likviditása, az intézmények és a szolgáltatások működtetése biztosított volt, továbbá jelentős fejlesztések valósultak vagy kezdődtek meg.  

Minden évben tárgyalni kell a gyermekvédelmi és gyermekjóléti feladatok ellátását is. A tavalyi statisztika nem mutatott kiugró adatokat semmilyen területen sem, ugyanakkor sokszor még a szakembereket is megterhelő esetekkel is lehetett találkozni.

A Gotthárd-Therm Kft., a Szentgotthárdi Eszközkezelő és Településfejlesztési Kft. és a Szentgotthárdi Ipari Park Kft. 2018. évi beszámolója azt mutatta, hogy az önkormányzat 100%-os tulajdonát képező vállalkozások megfelelő szinten látták el feladataikat. Különösen kiemelendő a SZET Szentgotthárdi KFT elért 14,505 millió Ft-os adózott eredménye.

Ezután a civil szervezeteket és városrészeket támogató alaphoz érkezett támogatási kérelmeket bírálták el: a keretből idén először igényelhettek támogatást a civil szervezetek, alapítványok, városrészek. A Képviselő-testület összesen 1.250.000,- Ft támogatást osztott ki, amelynek köszönhetően egyebek közt nyári tábor, jubileumi rendezvény, gyereknap és sportprogramok is megvalósulnak a következő időszakban. 

A Farkasfa Jövőjéért Egyesület kérelmét is támogatták az Őriszentpéter-Szalafő és környéke földtulajdonosi közösség által átutalt haszonbérleti díj felhasználására vonatkozásában.

A Városi Gondozási Központ 2 fő munkatársa idén nyugállományba vonul, álláshelyük betöltését engedélyezték az ülésen. Az intézmény vezetője ezen túlmenően létszámfejlesztést is kért a fenntartótól, tekintettel arra, hogy a takarítással kapcsolatos feladatokat évek óta közfoglalkoztatás keretében látta el, ez a lehetőség azonban idén márciustól megszűnt. A képviselők javasolták az intézményt fenntartó Szentgotthárd és Térsége Önkormányzati Társulásnak az intézményi létszám plusz egy álláshellyel történő megemelését.

A Városi Gondozási Központ által biztosított személyes gondoskodás körébe tartozó szociális szolgáltatások és Tótágas Bölcsődében a gyermekek napközbeni ellátásának tárgyévi térítési díját – a fenntartó Önkormányzati Társulás jóváhagyását követően – a székhelytelepülés, azaz a szentgotthárdi önkormányzat foglalta rendeletbe.

A helyi környezetvédelem szabályait is felülvizsgálja az Önkormányzat, azonban a rendelet tervezett szövegét a rendeletalkotás előtt még véleményeztetni kell a Vas Megyei Kormányhivatal erre illetékes Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztályával, majd végleges formában ismét elő kell terjeszteni.

A Nyugat-dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás működésével kapcsolatban arról határoztak, hogy a Társulás az önkormányzatok által fizetett 500,- Ft/fő/év beruházási önrész 2017. január 01-től történő befizetésétől tekintsen el, továbbá meghatározták, hogy az önkormányzatok által fizetendő működési hozzájárulás összege 2018. január 01-től 100,- Ft/fő/év legyen.

Főépítészi indítványként került a Képviselő-testület elé a rendezési terv módosítása, amely Ficzkó Péter kérelmének tárgyalását, valamint Kiss Gábor városi főépítész néhány javaslatának elfogadását jelentette. Az ilyen esetekre előírt előkészítő eljárások után a javaslatok ismét napirendre kerülnek majd.  

Ezt követően ingatlanértékesítésekkel és bérbeadásokkal foglalkoztak. Ismét eladásra hirdeti az Önkormányzat a korábban eredménytelenül hirdetett Akasztó-dombon lévő építési telkeket, egy rábafüzesi beépíthető és a rábafüzesi egykori tűzoltószertár épületét is magába foglaló ingatlant. Ezekre a pályázatokat május folyamán kell beadni.

A nyílt ülés végén sürgősségi indítványként napirendre vett előterjesztések következtek. Elsőként a Körmendi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetőjének kérelme, amelyben a Körmendi Katasztrófavédelmi Kirendeltségen dolgozók közül a Szentgotthárdon szolgálatot teljesítők Magyar Tűzoltók Napja alkalmából történő jutalmazásához 150.000,- Ft támogatást biztosítottak.

A végéhez közeledő Játékvár Óvoda bővítése és energetikai felújítása pályázat is újra napirendre került. A projekt keretében az intézmény tornaszobával, szertárral és többfunkciós közösségi térrel is bővül, de a régi épületszárnyak utólagos hőszigetelése és a nyílászárók cseréje is megtörténik. A kivitelezés során feltárt pótmunka és többletmunka igények finanszírozását a Képviselő-testület – a projekt önerején felül – további összesen (bruttó) 13.340.747,- Ft összeggel támogatta.

Közmeghallgatás keretében ezúttal nem volt felszólaló.

Zárt ülésen folytatódott a munka, ahol pedagógus díszoklevelek adományozásával és a 2018/2019. tanév pedagógusa Szentgotthárdon díj odaítéléséről döntöttek.

A képviselő-testületi ülésen megtárgyalt napirendi pontokkal és meghozott döntésekkel kapcsolatos kérdéseket, észrevételeket a titkarsag@szentgotthard.hu e-mail címen fogadjuk.

Szentgotthárd, 2019. április 30.

 

Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
Gotthard Therme Hotel & Conference****Andante RestaurantHotel LipaSt. Gotthard Spa & Wellness
hirdetés