Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 2. szám
Hírek

Szlovénia 25 éve lett önálló állam

Szlovénia 25 éve lett önálló állam
2017. január 10. kedd, 10:08

Huszonöt évvel ezelőtt 1991 júniusában hozták létre az önálló Szlovén Köztársaságot, előtte 1990 decemberében népszavazással döntött a függetlenség kikiáltásáról a lakosság. Dr. Boris Jesih és felesége Breda Jesih a Szlovén Köztársaság szentgotthárdi főkonzul és felesége, a Szlovén Önállóság és Egység Napja alkalmából állófogadást adott Szentgotthárdon a Szlovén Információs és Kulturális Központban, december 19-én. 

Hazánkban Szentgotthárdon és a környék falvaiban él az őshonos szlovén nemzetiség. Az anyaországhoz szoros szálak fűzik őket. Az Országos Szlovén Önkormányzat, a Magyarországi Szlovének Szövetsége és a térség gazdasági, politikai és kulturális életének a képviselői vettek részt az ünnepi fogadáson.
Boris Jesih szentgotthárdi főkonzul köszöntötte a vendégeket. Elmondta, Szlovénia egyre erősebb állam, az erős gazdaság feltétele a demokráciának. Magyarország és Szlovénia jó kapcsolatot épített ki és tart fenn. A Magyarországon élő szlovén nemzetiség támogatását továbbra is fontosnak tartják.

 Gorazd Žmavc a Határon Túli Szlovének minisztere elmondta, hogy Szlovénia határain túl, mintegy félmillió szlovén él, szerte a világban megünneplik a Szlovén Önállóság és Egység Napját. Továbbra is szeretnék bővíteni és erősíteni a két ország közötti együttműködést.

Az ünnepségen adták át a Szlovén Nagykövetség, Szomszédunk Szlovénia című pályázat díjait, melyet Szlovénia függetlenségének 25. évfordulójára írták ki általános és középiskolásoknak. A pályázat díjai között szlovéniai kirándulások is szerepeltek, ezeket Metka Lajnšček nagykövet helyettes adta át.

Kissné Köles Erika, a magyarországi szlovének parlamenti szószólója is köszöntötte a résztvevőket. Kiemelte, a fiatalokon, az ő érdeklődésükön múlik a jövő. A Rába-vidéki 23 pályázót (valahányan a szentgotthárdi Vörösmarty gimnázium tanulói) különdíjként felajánlotta számukra a budapesti, parlamenti és nagykövetségi látogatást.

Az évforduló tiszteletére rendezett fogadáson a Muravidéki Vadászkórus adott műsort.

 

 

Szerző: Treiber Mária
Forrás: Szentgotthárd Város Önkormányzata
Képek
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
St. Gotthard Spa & Wellness Andante RestaurantHotel Lipa
hirdetés