Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 2. szám
Hírek

Tájékoztatás a kártérítésről

Tájékoztatás a kártérítésről
2019. december 04. szerda, 11:09

Nemrég az egyik munkavállaló azzal a problémával keresett meg, hogy munkahelyén egy tönkrement gép javítását vele akarja kifizettetni. Tehet e ilyet, illetve mit tehet ő, hiszen nem szándékos rongálásról van szó!? A kérdés nagyon jó! Lássuk, hogy ilyen esetben milyen lehetőségei vannak egy munkavállalónak.

A munka törvénykönyve azt mondja ki, hogy „A munkavállaló a munkaviszonyból származó kötelezettségének megszegésével okozott kárt köteles megtéríteni, ha nem úgy járt el, ahogy az adott helyzetben általában elvárható.” De mit is jelent, hogy általában elvárható? Ez több tényezőtől is függ. Elsősorban, hogy a munkáltató megtett e mindent annak érdekében, hogy ez a kár ne következzen be? Esetemben pl. elmagyarázta e, hogy azt a gépet hogy kell kezelni? Figyelembe kell venni a szándékosságot, illetve hogy a bekövetkezett káresemény előre látható volt e. Ezeket a károkat mindig a munkáltatónak kell bizonyítania. Nyilván egy elrontott gép esetében ez egyértelműen látható. Az utolsó tényező pedig személyes, hiszen a munkáltató szubjektív megítélése is közre játszhat. Lehet, hogy követelhetné a javítási költséget, de eltekint tőle.

Más a helyzet, ha valaminek az őrzését, kezelését vállaltuk és leltárban vagy egyéb összeszámolásban ez a tétel hiányzik. Ebben az esetben csak akkor mentesülünk, ha bizonyítani tudjuk, hogy a hiány oka, rajtunk kívül álló. (pl.: betörés, beázás egy dokumentumtárban, utasítást kaptunk annak más helyszínre történő eljuttatására stb.)

Amennyiben bebizonyosodott, hogy kárt okoztunk és annak anyagi vonzata van, legyünk tisztában azzal, hogy ennek összege nem haladhatja meg a 4 havi távoléti díjunk összegét.

Mindig törekedjünk a megegyezésre, ennek hiányában kérhetünk segítséget, vagy pereskedhetünk is. Amennyiben a témával kapcsolatban segítségre, vagy tanácsra van szüksége, keresse a térség mentorait, vagy a Paktum irodát.

 

 

A DÉL-VAS MEGYEI GAZDASÁG- ÉS FOGLALKOZTATÁS-FEJLESZTÉSI EGYÜTTMŰKÖDÉS A HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS SZOLGÁLATÁBAN PROJEKT AZONOSÍTÓ: TOP-5.1.2-15-VS1-2016-00001

A projekt kedvezményezettje Vasvár Város Önkormányzata.

Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
St. Gotthard Spa & Wellness Andante RestaurantHotel Lipa
hirdetés