Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 3. szám
Hírek

Teljesen megújul a Várkert, újdonságokkal várja látogatóit

Teljesen megújul a Várkert, újdonságokkal várja látogatóit
2018. június 06. szerda, 12:23

Szentgotthárdon a Várkert felújításának terveiről Kiss Gábor főépítész és Huszár Gábor polgármester és Huszár Veronika pályázati referens tartott nyilvános sajtótájékoztatót május 15-én a Refektóriumban. Az önkormányzat közel 240 millió forintos uniós projektet nyert a Várkert felújítására.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretén belül a „Zöld város kialakítása” felhívásra adta be pályázatát a szentgotthárdi önkormányzat. A 100 százalékos uniós pályázatról Huszár Veronika pályázati szakreferens elmondta, már 2015-ben megkezdődött az előkészítés a Várkert és kapcsolódó zöldterületeinek megújítására, 2016-ban adták be a pályázatot, 2017. júniusában kötötték meg a szerződést a Magyar Államkincstárral, mint közreműködő szervezettel.  A munkák megkezdése előtt kertrégészeti feltárást is végeztek. A közbeszerzési eljárások után idén május végén kezdődhetett a munka, amelynek kivitelezője a SZET Szentgotthárdi Kft., az év végén zárul a projekt.

A lakossági tájékoztatón elmondták, a parkot úgy fogják felújítani, hogy abban a kisgyerekesektől az idősebbekig, mindenki jól érezhesse magát.  Az önkormányzati hivatal és az egykori művelődési ház, Kossuth Lajos utcai hátsó traktusa közötti részt megtisztítják, és kőrisekkel szegélyezett sétánnyal kötik össze. A régi művelődési ház és a házak közötti kidőlt-bedőlt kerítést is helyreállítják.  A fák közül elsősorban a nem tájba illő fenyőket és az elöregedett, száradó félben lévő fákat fogják kivágni. A tervek szerint 150 új fával és több mint 1200 cserjével gyarapítják a kertet.

Felújítják a Várkert útjait, új sétányokat, andalgókat is kialakítanak. Padok, két ívó kút és nyilvános illemhely is szolgálja majd a látogatók kényelmét. Felújítják, és mobil fedéssel látják el a parkban lévő szabadtéri színpadot, új világítást is kap a zöld terület.

A korabeli térképek és megmaradt tervek, valamint a régészeti feltárás is pontosította azt az információt, hogy a régmúltban ugyan voltak tervek a barokk kertre, de azok maradéktalanul sohasem valósultak meg. A kolostor épület hátsó részénél a Ciszterci apátság barokk kertjének részleges rekonstrukciójával emlékeztetnek az elődök munkájára.  Ugyancsak a múltat idézi majd, hogy a tervek között szerepel egy fűszer- és gyógynövénykert létrehozása is.

A régóta bezárt és elkerített egykori városi strandot lebontják, helyére 600 négyzetméteres dísztavat építenek. Játszótérrel, sövénylabirintussal, a tervek szerint egy másik projektből később felnőtteknek való tornaszerekkel teszik újra használhatóvá ezt a részt is.

Huszár Veronika elmondta, a lakossági fórumon a sétányok murvás felülete miatt aggódtak a lakosok, kérdésükre válaszolva elmondták, a Várkert adottságai, történelmi múltja igényli ezt a fajta  kialakítást, illetve a korlátozott költségkeretek ezt teszik lehetővé. A murvát azonban megfelelően tömörítik, hogy babakocsival, kerékpárral is jól járható legyen.  

Szerző: Treiber Mária
Forrás: Szentgotthárd Város Önkormányzata
Képek
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
St. Gotthard Spa & Wellness Andante RestaurantHotel Lipa
hirdetés