Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 3. szám
Hírek

Több mint félmilliárd forinttal támogatja a kormány a Nagyboldogasszony templom felújítását

Több mint félmilliárd forinttal támogatja a kormány a Nagyboldogasszony templom felújítását
2017. december 04. hétfő, 08:35

Több mint félmilliárd forinttal támogatja a kormány a szentgotthárdi Nagyboldogasszony-templom belső felújítását – közölte Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár advent első vasárnapján.

Magyarország harmadik legnagyobb barokk templomának felújítására 2010-ben a kormány 100 millió forint támogatást nyújtott, amiből akkor a szentélyt újították fel, 2016-ban pedig nemzetiségi támogatási keretből 50 millió forinttal segítették a karzat felújítását és az orgona fölötti részt díszítő Dorfmeister-freskó restaurálását.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára hangsúlyozta: jövőre lesz 270 éve annak, hogy elhelyezték a szentgotthárdi templom alapkövét, az 535 millió forintos újabb kormányzati támogatásból reményei szerint az évfordulóra megújulhat a teljes templombelső.

Soltész Miklós szavai szerint a templom felújítása azért is fontos, mert Szentgotthárdon és környékén él a szlovén nemzetiség jelentős része, a támogatással őket is segítik a hitük gyakorlásában.

“Nekünk az a feladatunk, hogy Közép-Európában a kereszténységet megőrizzük, a keresztény Európán belül pedig az a feladat, hogy a nemzetek a nehézségeiket legyőzzék és széthúzás helyett inkább egymást erősítsék” – mondta az államtitkár.

V. Németh Zsolt (Fidesz) a térség országgyűlési képviselőjeként azt emelte ki, hogy Szentgotthárd az elmúlt években dinamikusan fejlődött, szavai szerint aki erre jár, az láthatja a fejlődést az intézményrendszeren, a város középületein és a megújult belvároson is.

Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi szószóló köszönetét fejezte ki a támogatásokért, amelynek szavai szerint minden forintja jól fog hasznosulni, a megújult freskókban, oltárképekben, padokban, a felújított orgonaszekrényben lesznek láthatók, nemcsak a helyi katolikus közösség, de a templomba betérő turisták számára is.

Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere közölte: szeretnék a barokk templom melletti egykori ciszterci kolostor épületét – ahol jelenleg a polgármesteri hivatal működik – megnyitni a látogatók előtt, bemutatva az épület építészeti és kulturális értékeit.

Rimfel Ferenc szentgotthárdi plébános elmondta, hogy tovább folytatják a templom megkezdett rekonstrukciós munkáit, melynek során restaurálják a templomhajó mennyezetén látható híres Dorfmeister-freskót, amely az 1664-es szentgotthárdi csatát örökíti meg.

Fotó: dr. Sütő Ferenc

Forrás: MTI
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
St. Gotthard Spa & Wellness Andante RestaurantHotel Lipa
hirdetés