Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 2. szám
Hírek

Ünnepi megemlékezés Szentgotthárdon és Jennersdorfban

Ünnepi megemlékezés Szentgotthárdon és Jennersdorfban
2021. szeptember 08. szerda, 08:23

Szeptember 4-én, szombaton Szentgotthárdon és Jennersdorfban is megemlékeztek IV. Károly, az utolsó magyar király visszatérési kísérletének 100. évfordulójáról emléktábla avatással, koszorúzással, könyvbemutatóval és kulturális műsorokkal. 

100 éve, hogy az utolsó osztrák császár, egyben utolsó magyar király IV. Károly sikertelen húsvéti visszatérése után különvonattal indult el Szombathelyről svájci száműzetésébe. Rövid megállásokkal Körmenden, Nagycsákányban (ma Csákánydoroszló) és Szentgotthárdon, az akkori utolsó magyar vasútállomásra, Gyanafalvára (ma Jennersdorf) érkezett. Itt mintegy 2,5 óra hosszan kellett várakoznia, amíg az osztrák átutazási engedély, a kísérő angol és francia tisztek megérkeztek.

Az esemény 1921. április 5-én történt, a koronavírus járvány miatt áprilisban nem lehetett megtartani a tervezett centenáriumi megemlékezést, erre mind Szentgotthárdon, mind Jennersdorfban szeptember 4-én került sor.

Huszár Gábor polgármester elmondta, a pandémia átírta a tervezett programokat, a vasútállomáson látható emléktáblát a szentgotthárdi önkormányzat állította, az évfordulón, április 5-én azonban nem tarthattak megemlékezést, ezért a könyv szerzőjével Woki Zoltánnal csak ketten koszorúzhatták meg azt. 

Bodorkós Imre szentgotthárdi plébános mielőtt megáldotta az emléktáblát, szólt az utolsó magyar királyról, aki családját híven szerette, mélyen hívő keresztényként élt. „Nagyszerű emberként, kiváló politikusként áll előttünk, amikor II. János Pál pápa boldoggá avatta IV. Károlyt 2004-ben, példaként állította az egyház hívei elé. Emléknapját házasságkötése évfordulójára, október 21-ére tette: ezzel az Istentől megáldott házasság és az azon alapuló családi értékekre irányította a figyelmet.”

Woki Zoltán, a könyv szerzője összefoglalta a mű születésének történetét, tartalmát. Nem történészként és nem irodalmárként nyúlt a témához, munkája során Jennersdorfban keltették föl az érdeklődését. A százéves évforduló méltó megünneplésének javaslatával a szentgotthárdi és a jennersdorfi polgármestert két évvel ezelőtt kereste fel. A könyv megjelenéséhez a Nemzeti Kulturális Alap is hozzájárult.

A jennersdorfi megemlékezés a 3 napos „100 éves Burgenland” rendezvény keretében zajlott, de ezen a napon Károly királyé volt a főszerep, egy nagyszabású rendezvénnyel.

A díszmenet 14:00 órakor a kisváros főteréről indult a vasútállomásra, élén a végig zenélő burgenlandi katonazenekarral, mögöttük a meghívott díszvendékek, majd hagyományőrzők, további városi zenekarok, tűzoltók, vöröskereszt, tüzérek, lovas huszárok és civilek.

A vasútállomásnál kialakított rendezvényi helyszínen mind osztrák, mind magyar részről több ünnepi beszéd hangzott el, köztük kulturális programokkal, profi moderátor levezetése mellett, többnyire rövid interjúk formájában.

Ägidius Zsifkovics eisenstadti megyés püspök méltatta a királyt, és szép gesztusként még magyar nyelven is mondott néhány kedves mondatot a jelenlévő magyar delegáció részére.

Ünnepi beszédet mondott még – többek között - Vera Dunst, a burgenlandi parlament elnöke és Hans Peter Doskozil, burgenlandi tartományfőnök.

Magyarként megható volt tőlük is hallani a sok magyar vonatkozást, azt, hogy ez a terület sokáig Magyarországhoz tartozott, és ezt nem felejtették el többször megemlíteni.

A bécsi magyar nagykövetség részéről Bóta Zsolt mondott ünnepi beszédet, majd Szentgotthárd nevében Labritz Béla alpolgármester köszöntötte a megjelenteket, és adta át Szentgotthárd üdvözletét, jókívánságait az ünneplőknek.

Woki Zoltán „Az utolsó magyar király Vas vármegyében” című könyvének megjelenéséről adott rövid tájékoztatást, amely az itteni tartózkodás történéseit is részletesen tartalmazza.

Hittig Gusztáv, a Károly Király Ima Liga magyarországi képviseletének vezetője a király boldoggá avatásáról, és a szentté avatási folyamatról beszélt, amelyekben aktívan vett illetve vesz részt jelenleg is.

A körmendi Horváth Tibor és Népi Zenekara közben eljátszotta Brahms: Magyar táncok művét, később a „Darumadár útnak indul” című népdalt, amelyet 100 évvel ezelőtt szintén cigányzenekar játszott el a királynak.

A burgenlandi katonai zenekar a magyar király és a jelenlévő magyar delegáció tiszteletére a magyar himnuszt is eljátszotta.

A vasútállomás előtt elhelyezett 2 m magas, német-magyar nyelvű emlékmű leleplezése, felavatása közben az egykori császári himnusz volt hallható, utána díszruhába öltözött tüzérek adtak le díszlövéseket. A burgenlandi himnusz után a színvonalas rendezvény lovas huszárok elvonulásával ért véget.

Az ünnepség befejeztével Labritz Béla, Hittig Gusztáv és Woki Zoltán koszorúkat helyeztek el az emlékmű lábazatánál.

A kisváros központjában ezután kötetlenül folytatódtak a különböző további programok.

A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg. 

Szerző: Treiber Mária, Woki Zoltán
Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
St. Gotthard Spa & Wellness Andante RestaurantHotel Lipa
hirdetés