Zöld Szentgotthárd fesztivál mindenféle kulturális és földi jóval
Szentgotthárdon szeptember 14-én, a Várkertben tartották a Zöld Szentgotthárd Környezetvédelmi, Kulturális és Gasztronómiai Fesztivált, amelynek része volt a VI. Szentgotthárdi Vadásznap, a III. Szentgotthárdi Szüreti Bárány ünnep és a „Nyeregbe Nyugat" Történelmi Lovasnap is. Az önkormányzat és a Pannon Kapu Kulturális Egyesület szervezte a programot.
Délelőtt szabadtéri vadászmisét celebrált Bodorkós Imre plébános. A fesztivált elsőként a vadászkürtösök köszöntötték, majd Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere mondott beszédet. Köszöntötte Koncz Gabriellát a Körmendi Városi Rendőrkapitányság vezetőjét, dr. Vachter Valter megyei tiszti főorvost, a térségből érkezett vadásztársaságok vezetőit, tagjait, Szakály János tájegységi fővadászt, Seregi János professzort, akinek jóvoltából a vadásznapra legmesszebbről, Karcagról érkeztek a birkafőzők. Megköszönte mindazok támogatását, akik segítették a program létrejöttét.
A Szentgotthárdi Városi Fúvószenekar fellépése után, Szakály János tájegységi fővadász ismertette a vadgazdálkodási tájegységek létrejöttét, feladatait, működését. Vas megyében a 2018/19-es vadászati szezonban 2860, 10 %-al több szarvas került terítékre, mint az előző évben, vaddisznóból 5339-et, 8 %-al többet ejtettek el. Szakály János fölhívta a figyelmet arra is, hogy 2021-ben, hazánk ad otthont a Vadászati Világkiállításnak.
A szentgotthárdiak közül dél körül már sokan érkeztek. A közönségnek része lehetett szarvasbőgésben, Jozef Grill tökéletesen (a megszólalásig hasonlóan) utánozni tudta a bikák hangját, jelzéseit.
Miközben a programok zajlottak, a főzőcsapatok már reggel óta forgatták a fakanalakat. A Rábavölgye Vadásztársaság (rönökiek) kondérjában szarvashús főtt, Fülöp Tamás elárulta, karajból készítik a pörköltet, csontot is használnak, az a sűrítést is szolgálja a megfelelő fűszerek mellett. Laczó László és Poszavecz Ferenc a Hársaspatak Vadásztársaság két főzőmestere, őzpörkölttel rukkolt elő. Kiderült, a fiatal őz színhúsát már két napja előre bepácolták, mert különben „széna íze” lenne. Csak természetes fűszereket használnak, náluk tiltólistán van minden ételízesítő. Az őz kisebb lapockacsontját is belefőzték a pörköltbe.
Délidőben a zsűri íz- és színvilág, koegzisztencia és a tálalás módja szerint értékelte a szakácsok teljesítményét. Első díjat érdemelt ki a Hársas-patak Vadásztársaság vargányás, füstölt csülkös szarvaspörköltje, Offner László egyúttal a Vándor Kupát is kiérdemelte, harmadszor lett első helyezett a szentgotthárdi vadásznapi főzőversenyen. Offner lászló elmondta, az idén már sok díjat elhozott, Pápán, Szombathelyen, Celldömölkön, Sárváron is főzött. A szarvashúshoz friss őszi vargányát használt (talán az egyik leggyorsabban elfogyó pörkölt volt az övé, pedig 8 kiló szarvashús, 2 nagy csülök is együtt rotyogott!)
Második lett a Hármashatár Vadásztársaság vargányás vaddisznópörköltje, harmadik a Hársas-patak másik csapatának a harcsapaprikása, különdíjat kapott a karcagi csapat birkapaprikása.
Az Alsószölnöki Német Asszonykórus fellépése után újabb programok várták a közönséget. Az igazi szép őszi napsütésben gyerekek és felnőttek élvezhették a látnivalókat.
Volt vadászkutya-bemutató (az egyik vizsla „munka közben” vidáman belelefetyelt az egyik főzőcsapat maradékos vödrébe!), ezt leszámítva, kitűnően teljesítette a parancsokat…
Lovasbemutatót tartott a körmendi Batthyány Lovas Bandérium, a szentgotthárdi Őr-Nyék Hagyományőrző és Harcművészeti Alapítvány.
Nagy sikert aratott a birkákat terelő kutyák bemutatója, amibe az érdeklődő gyerekek is aktívan bekapcsolódhattak, lehetett lovagolni, kocsikázni, íjászkodni, mesét hallgatni és kézműveskedni is.
Este zenés programmal zárták a bőséges kínálattal megtöltött Zöld Szentgotthárd Környezetvédelmi, Kulturális és Gasztronómiai Fesztivált.
Fotó: Kóbor Szonja
Szerző: Treiber Mária