Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 3. szám
Hírek

Zöld Szentgotthárd fesztivál mindenféle kulturális és földi jóval

Zöld Szentgotthárd fesztivál mindenféle kulturális és földi jóval
2019. szeptember 18. szerda, 10:13

Szentgotthárdon szeptember 14-én, a Várkertben tartották a Zöld Szentgotthárd Környezetvédelmi, Kulturális és Gasztronómiai Fesztivált, amelynek része volt a VI. Szentgotthárdi Vadásznap, a III. Szentgotthárdi Szüreti Bárány ünnep és a „Nyeregbe Nyugat" Történelmi Lovasnap is. Az önkormányzat és a Pannon Kapu Kulturális Egyesület szervezte a programot.

Délelőtt szabadtéri vadászmisét celebrált Bodorkós Imre plébános. A fesztivált elsőként a vadászkürtösök köszöntötték, majd Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere mondott beszédet. Köszöntötte Koncz Gabriellát a Körmendi Városi Rendőrkapitányság vezetőjét, dr. Vachter Valter megyei tiszti főorvost, a térségből érkezett vadásztársaságok vezetőit, tagjait, Szakály János tájegységi fővadászt, Seregi János professzort, akinek jóvoltából a vadásznapra legmesszebbről, Karcagról érkeztek a birkafőzők. Megköszönte mindazok támogatását, akik segítették a program létrejöttét.

A Szentgotthárdi Városi Fúvószenekar fellépése után, Szakály János tájegységi fővadász ismertette a vadgazdálkodási tájegységek létrejöttét, feladatait, működését. Vas megyében a 2018/19-es vadászati szezonban 2860, 10 %-al több szarvas került terítékre, mint az előző évben, vaddisznóból 5339-et, 8 %-al többet ejtettek el. Szakály János fölhívta a figyelmet arra is, hogy 2021-ben, hazánk ad otthont a Vadászati Világkiállításnak.

A szentgotthárdiak közül dél körül már sokan érkeztek. A közönségnek része lehetett szarvasbőgésben, Jozef Grill tökéletesen (a megszólalásig hasonlóan) utánozni tudta a bikák hangját, jelzéseit.

Miközben a programok zajlottak, a főzőcsapatok már reggel óta forgatták a fakanalakat. A Rábavölgye Vadásztársaság (rönökiek) kondérjában szarvashús főtt, Fülöp Tamás elárulta, karajból készítik a pörköltet, csontot is használnak, az a sűrítést is szolgálja a megfelelő fűszerek mellett. Laczó László és Poszavecz Ferenc a Hársaspatak Vadásztársaság két főzőmestere, őzpörkölttel rukkolt elő. Kiderült, a fiatal őz színhúsát már két napja előre bepácolták, mert különben „széna íze” lenne. Csak természetes fűszereket használnak, náluk tiltólistán van minden ételízesítő. Az őz kisebb lapockacsontját is belefőzték a pörköltbe.

Délidőben a zsűri íz- és színvilág, koegzisztencia és a tálalás módja szerint értékelte a szakácsok teljesítményét. Első díjat érdemelt ki a Hársas-patak Vadásztársaság vargányás, füstölt csülkös szarvaspörköltje, Offner László egyúttal a Vándor Kupát is kiérdemelte, harmadszor lett első helyezett a szentgotthárdi vadásznapi főzőversenyen. Offner lászló elmondta, az idén már sok díjat elhozott, Pápán, Szombathelyen, Celldömölkön, Sárváron is főzött. A szarvashúshoz friss őszi vargányát használt (talán az egyik leggyorsabban elfogyó pörkölt volt az övé, pedig 8 kiló szarvashús, 2 nagy csülök is együtt rotyogott!)

Második lett a Hármashatár Vadásztársaság vargányás vaddisznópörköltje, harmadik a Hársas-patak másik csapatának a harcsapaprikása, különdíjat kapott a karcagi csapat birkapaprikása.

Az Alsószölnöki Német Asszonykórus fellépése után újabb programok várták a közönséget. Az igazi szép őszi napsütésben gyerekek és felnőttek élvezhették a látnivalókat.

Volt vadászkutya-bemutató (az egyik vizsla „munka közben” vidáman belelefetyelt az egyik főzőcsapat maradékos vödrébe!), ezt leszámítva, kitűnően teljesítette a parancsokat…

Lovasbemutatót tartott a körmendi Batthyány Lovas Bandérium, a szentgotthárdi Őr-Nyék Hagyományőrző és Harcművészeti Alapítvány.

Nagy sikert aratott a birkákat terelő kutyák bemutatója, amibe az érdeklődő gyerekek is aktívan bekapcsolódhattak, lehetett lovagolni, kocsikázni, íjászkodni, mesét hallgatni és kézműveskedni is.

Este zenés programmal zárták a bőséges kínálattal megtöltött Zöld Szentgotthárd Környezetvédelmi, Kulturális és Gasztronómiai Fesztivált.

Fotó: Kóbor Szonja

Szerző: Treiber Mária
Eseménynaptár
2014. november
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Facebook
hirdetés
St. Gotthard Spa & Wellness Andante RestaurantHotel Lipa
hirdetés