Pályázatok
Pályázatok
Rendezvények 2019.
Rendezvények 2019.
Máriaújfalu - Szennyvíz projekt
Máriaújfalu - Szennyvíz projekt
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Szerelmesek Fesztiválja
Szerelmesek Fesztiválja
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Kaland és Játék
Kaland és Játék
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Szentgotthárd lap
IX. évfolyam 7. szám
Kiemelt hírek

Ápolók Napja Szentgotthárdon

Ápolók Napja Szentgotthárdon
2017. május 30. kedd, 09:11

A Magyar Ápolási Egyesület Vas Megyei Szervezete május 19-én egész napos rendezvényt tartott Kossuth Zsuzsanna, hazánk első főápolója, születésének 200. évfordulója alkalmából Szentgotthárdon a Színházban.

 

 

 

Wagner Vilmosné, a Magyar Ápolók Egyesületének megyei elnöke köszöntötte az ápolókat, akik a Kossuth Zsuzsanna Emlékév alkalmából Szentgotthárdon találkoztak.  A program résztvevőit Huszár Gábor polgármester is köszöntötte. Kiemelte, hogy Szentgotthárdon mindig nagy jelentőséget tulajdonítottak az egészségügyi ellátásoknak, már az 50-es évektől működött a településen tüdőszanatórium, szülőotthon, szociális otthon, 1962-től járóbeteg-szakellátás, 1968-tól mentőállomás. 1977-ben épült meg a körzeti orvosi rendelő. A Hunyadi úton lévő rendelőintézetben is sokféle ellátást kaphatnak a betegek, közel húsz szakrendelés működik épületben, a mindössze 8900 lakosú településen. Elmondta, 2013 óta egy sikeres pályázatnak köszönhetően működik Szentgotthárdon az Egészségfejlesztési Iroda, amely preventív szolgáltató funkciót tölt be; szakmai programjai közvetlenül, illetve közvetve járulnak hozzá a városban élők egészségügyi állapotának javításához. Az önkormányzat lehetőségeihez képest támogatja az alap-és szakellátást, hogy a legkorszerűbb ismeretek és eszközök segítségével gyógyíthassanak orvosok és ápolók. A szakembereken sok múlik, sokszor egy kedves mosollyal, érintéssel is segíthetik a gyógyulást.

Dr. Stankovits György, Vas Megyei Közgyűlés aljegyzője Majthényi László elnök köszönetét tolmácsolta az ápolóknak, hangsúlyozva, hogy mindig nagy szükség volt, és van lelkiismeretes, emberbarát szolgálatukra, munkájukra.

Bugarszki Miklós a MÁE országos elnöke elmondta, Kossuth Zsuzsannát (Kossuth Lajos kisebbik húga volt) sokáig méltatlanul elfeledték, pedig az ország és a világ első főápolója volt, az 1848-49-es szabadságharc idején 72 katonai tábori kórházat hozott létre a sebesültek ellátására. Hazánkban 2014. óta ünneplik az ápolók napját a februári, születésnapi évfordulón. Tiszteletére 2017-et Kossuth Zsuzsanna Emlékévnek nyilvánították.  

Vártokné Fehér Rózsa, a MÁE országos alelnöke Kossuth Zsuzsanna szellemi örökségét tárta a hallgatóság elé, megjegyezve: az egyesület igyekszik méltó emléket állítani a fiatalon, 37 évesen elhunyt szakembernek, aki a világ első országos főápolónője volt. Elfeledett hagyatéka még feltárásra vár, humánus cselekedeteivel, szervezőkészségével, jóval kora előtt járt. Amerikában, New York-ban hunyt el. Szeretnék, hogy legalább emléktábla őrizze emlékét a távolban.

A délelőtti program zárásaként a Magyar Ápolási Egyesület Somogyi Józsefnének, a MÁE Vas Megyei Szervezete első elnökének eddig végzett munkája elismeréseként „Ezüst kitűzőt" adományozott.

Az ünneplők a déli órákban a gotthárdi szakorvosi rendelő bejáratánál elültették a Magyar Ápolók Fáját, a Kárpát-medencében őshonos gömbjuhart, emléket állítva Kossuth Zsuzsanna szellemiségének, példaadó életének. A ceremónián és a délutáni szakmai programon részt vettek a szombathelyi SZOSZSZC Oladi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája egészségügyi tagozatának tanulói.

Délután a szakmai nap érdekfeszítő előadással folytatódott, dr. de Jonge Tamás PhD, a szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktató Kórház osztályvezető-főorvosa Csípőprotézis-beültetés régen és ma címmel vetítettképes előadással szemléltette és magyarázta a műtéti eljárás változását.

Ezt követően Szukics Mónika ápoló röviden beszélt a csípőprotézis beültetésen átesett betegek ápolásának újszerű tapasztalatairól.

 

A Vas Megyei Ápolók Napját a Szentgotthárd és Térsége Arany János 1-4 Évfolyamos Általános Iskolája 3.a osztályos tanulóinak kulturális műsora zárta.