Pályázatok
Pályázatok
Rendezvények 2019.
Rendezvények 2019.
Máriaújfalu - Szennyvíz projekt
Máriaújfalu - Szennyvíz projekt
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Szerelmesek Fesztiválja
Szerelmesek Fesztiválja
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Kaland és Játék
Kaland és Játék
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Szentgotthárd lap
IX. évfolyam 7. szám
Kiemelt hírek

Átadták a szentgotthárdi kis vízerőművet

Átadták a szentgotthárdi kis vízerőművet
2017. június 13. kedd, 09:20

Talán az égiek a meglehetősen borús, az évszakhoz képest hűvös idővel is a klímaváltozásra akartak utalni június 7-én kora délután, a szentgotthárdi Rába szakaszon létesített kis vízerőmű átadási ünnepségén. 

A Pável Ágoston lakótelep felöli oldalon Szép Renáta köszöntötte a megjelenteket, majd elsőként a Carpathia Vízerőmű Kft. ügyvezető igazgatóját kérte fel, hogy mondja el gondolatait. Nagy Szabolcs ismertette, hogy két archimédeszi csigával valósult meg a beruházás egy modern irányítástechnológiával. A két csiga együttesen 310 kilowatt energiát termel óránként, egy átlagos évben 1,2 millió kwh áramot juttat az országos villamos hálózatba. Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere utalt arra, hogy a múltban is termeltek itt áramot a kaszagyár részére, sőt, a gát környéke a sporthorgászok paradicsoma a volt, a gotthárdiak pedig fürödtek is a folyóban. Az 1980-as években betemették az akkori csatornát, s tervezték a gát elbontását, egy osztrák tulajdonú gumigát létesítését, ami szerencsére nem valósult meg. Helyette a városvezetés bölcs döntése alapján az 1990-es években kezdeményezték a gát teljes felújítását, ami pár éve meg is történt. A négy méteres szintkülönbség hasznosítására a képviselő-testület úgy határozott, hogy egy kis vízerőművet építtetnek ide. Ebben a Carpathia és a kivitelező Körös Consult Kft. lett a partner. A távlati cél az energia hasznosítása, az iparűzési adó növelése, és az idegenforgalom itteni élénkítése. Így például a vízierőművekről tanuló diákok ide jöhetnek majd tanulmányi kirándulásra. A polgármester beszélt arról, hogy egy régi kívánság valósulhat majd meg azzal, hogy a gáton keresztül egy gyalogos fahíddal kötik össze a két partot. V. Németh Zsolt, környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy a Rába egy identitást képző folyó a város és a térség életében is, de lehet veszélyforrás is árvizek idején. Ez a kis vízerőmű-átadás egy újabb arcát mutatja a folyónak, amellyel energiát lehet termelni, a környezetet lehet védeni. Egy olyan időszak végén adják át ezt az erőművet, amely az európai fenntarthatósági hét elejétől, május 30-tól, június 5-ig, a környezetvédelmi világnapig terjed. 1995-ben éppen május 30-án fogadta el az országgyűlés a környezetvédelmi törtvényt, június 5-én pedig 1972 óta tartanak környezetvédelmi világnapot. Tudomásul kell venni, hogy a klímaváltozás mindennapjaink része, s kihalóban vannak a hagyományos energiaforrások. A környezetvédelem nemcsak a politikusok dolga, mindannyiunk kötelessége. A nagy hagyományokkal bíró vízi energia ma már a megújuló energiaforrások legnagyobb hányadát teszi ki. Magyarországon manapság elsősorban kis vízerőműveket létesítenek a folyókon, mert ez a legcsekélyebb beavatkozással jár a természetbe, és hosszútávon alkalmazható. Az sem mellékes, hogy ezek a folyót nem darabolják el, mint a nagy vízerőművek. A halak élettere szempontjából is előnyösebb a kis vízerőmű építése. Ez a most átadott kis létesítmény is bizonysága annak, hogy egy ipari városban is helye van a megújuló energiaforrásoknak, amelyek hozzájárulnak a zöld város kialakításához.

 

Egy kis koccintás után a résztvevők átautóztak a folyó túloldalára az kis vízerőműhöz (bizony hiányzott a gyalogos fahíd), ahol a nemzeti szalag átvágásával V. Németh Zsolt, Huszár Gábor és Nagy Szabolcs hivatalosan is átadta az új szentgotthárdi objektumot, amelynek gépházába is be lehetett tekinteni. 

Szerző: Lendvai Emil