Pályázatok
Pályázatok
Rendezvények 2019.
Rendezvények 2019.
Máriaújfalu - Szennyvíz projekt
Máriaújfalu - Szennyvíz projekt
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Szerelmesek Fesztiválja
Szerelmesek Fesztiválja
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Kaland és Játék
Kaland és Játék
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Szentgotthárd lap
IX. évfolyam 7. szám
Kiemelt hírek

Az 1 %-ról a Civilek Napján

Az 1 %-ról a Civilek Napján
2019. február 05. kedd, 13:29

Stílszerűen molinóikkal együtt érkeztek február 1-jén a szentgotthárdi civil szervezetek képviselői a Civilek Napja alkalmából meghirdetett sajtótájékoztatóra a III. Béla szobor környékére.

 

Az évszakhoz képest meglehetősen enyhe időben Kovács Márta Mária, a Szentgotthárdi Civil Fórum titkára köszöntötte a megjelenteket, majd felolvasta a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-nek a civil szervezetekhez szóló levelét. A körlevelet dr. Csizmadia László, a NEA tanács elnöke, a Miniszterelnöki Iroda részéről Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott, valamint a Miniszterelnökség részéről Szalay-Bobrovniczky Vince, kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkár írt alá:

„A Civilek Napja alkalmából köszöntjük a hazai közösségekért tevékenykedő civil szervezeteket! Ma 22. alkalommal ünnepeljük a Civilek Napját. Büszkék vagyunk arra, hogy Magyarországon több mint 61 ezer civil szervezet munkálkodik. A kormányzat támogatja és segíti a társadalmilag beágyazódott, hozzáadott értéket képviselő civil szervezeteket, hiszen az életnek számos olyan területe van, ahol a civilek az állami feladatellátás hatékony segítői. Az elmúlt időszakban nagyságrendekkel növekedett a civil szervezetek támogatása: míg 2010-ben 144 milliárd forint, addig 2017-ben már összesen 284 milliárd forinttal támogatta a kormányzat a civil szervezetek munkáját. A Nemzeti Együttműködési Alap 2012 óta évről évre támogatást biztosít a hazánkban és a határon túl működő magyar egyesületeknek, alapítványoknak. A támogatások célja a civil szféra segítése, a civilek társadalomformáló és a nemzet közösségét szolgáló munkájának előmozdítása. A civil szervezetek működését, szakmai munkáját, adománygyűjtő tevékenységét támogató pályázati kiírások keretösszege a 2019. évben 4,7 milliárd forint. A Civilek Napján köszönetet mondunk minden, a közjóért tevékenykedő civil szervezetnek és magánszemélynek, akik munkájukkal tágabb közösségünk, a magyarság javát szolgálják. Áldozatos munkájukhoz ezúton kívánunk további sikereket és eredményeket!”

Kovács Márta Mária hangsúlyozta, hogy a Civilek Napja emlékeztet a szentgotthárdi civil szervezetekre is, akiknek munkájáért nagy elismerés jár. A városban 60 ilyen szervezetet tartanak nyilván a Civil Fórumon belül, de a bírósági nyilvántartásban ennél jóval több van. További jó munkát kívánt a szervezetek működéséhez, majd elmondta, hogy az országos támogatás mellett a helyi önkormányzat a Civil Alapból segíti a civil szervezetek munkáját, de jut nekik egyéb önkormányzati alapokból is. Ezek a civil szervezetek az adó 1 százalékának felajánlására is számítanak, ami fontos pénzügyi forrás a számukra. A szentgotthárdi, 1 százalékot gyűjtő civil szervezetek listáját már megjelentették a Szentgotthárd újságban, így lehet választani, melyik szervezetnek adják adójuk 1 százalékát az adóalanyok. Az óvodai és iskolai hasznosításon át a templomfelújításig sokfelé, sokféle nemes cél érdekében lehet felajánlani az adó kis részét. Sajnos amióta az adóhivatal készíti el a magánszemélyek helyett az adóbevallást, csökkent az 1 százalékos felajánlás, az adózók kevésbé figyelnek oda erre a nagy lehetőségre. Ezért kérik a magánszemélyeket, hogy keressék a civil szervezeteket, tanulmányozzák át a fogadó szervezetek listáját, és szentgotthárdi civil szervezetnek ajánlják fel az adó 1 százalékát, hiszen olyan pénzről van szó, amely amúgy sem maradhatna náluk.

A listán szereplő szentgotthárdi civil szervezetek ellenőrizhetők, biztosan működnek, és valóban közcélokra tudják fordítani a felajánlást. A lista egyébként a városi önkormányzati honlapon is elérhető lesz.

 

 

Szerző: Lendvai Emil
Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal
Képek