Pályázatok
Pályázatok
Rendezvények 2019.
Rendezvények 2019.
Máriaújfalu - Szennyvíz projekt
Máriaújfalu - Szennyvíz projekt
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Szerelmesek Fesztiválja
Szerelmesek Fesztiválja
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Kaland és Játék
Kaland és Játék
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Szentgotthárd lap
IX. évfolyam 7. szám
Kiemelt hírek

Az 1848/49-es forradalom 170. évfordulóra emlékeztek

Az 1848/49-es forradalom 170. évfordulóra emlékeztek
2018. március 21. szerda, 11:41

Szentgotthárdon március 14-én tartották az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulójának tiszteletére a városi ünnepséget. A Kossuth Lajos utcában koszorúzással kezdték a megemlékezést, majd az összegyűltek a Színházban megtekintették az ünnepi műsort. Az ünnepségen részt vett V. Németh Zsolt államtitkár és Bana Tibor országgyűlési képviselő is.

A Himnusz eléneklése után  Pósa Lajos Magyar vagyok c. versét Kocsis Laura szavalta el. Ezt követően megkoszorúzták a Kossuth Lajos domborművet. Elsőként Huszár Gábor polgármester vezetésével a szentgotthárdi önkormányzat koszorúzott, majd V. Németh Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője hajtott fejet a Kossuth Lajos utcai dombormű előtt. Majd Dr. Orbán István, a Szentgotthárdi Járási Hivatal hivatalvezetője és a Vas Megyei Közgyűlés képviseletében Lábodi Gábor koszorúzott. Elhelyezték a megemlékezés virágait, mécseseit a különböző szervezetek, pártok, intézmények, a civil szervezetek, egyesületek képviselői is.

Az ünnepség a Színházban folytatódott. A feldíszített színpadon V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője mondott ünnepi beszédet. –Vészterhes időkben, nyomás alatt derül ki igazán, ki milyen ember – kezdte mondandóját, majd így folytatta: Azokban a kivételes napokban, 1848-ban és 1956-ban kegyes volt hozzánk a furcsa végzet, mert képesek voltunk egységbe forrva fellépni az elnyomók ellen. Az államtitkár, országgyűlési képviselő ez után arról beszélt, hogy 1848 emléke nemcsak a történésekben él velünk, de nemzeti büszkeségünkben is. Ahogy Kossuth Lajos mondta annak idején: Legyen hű a nemzet önmagához! Március 15. a legszebb, igazi tavaszi ünnepünk. A szabadságért vívott harc nem vész a múltba, azért folyamatosan meg kell küzdeni érte. Az 1848/49-es szabadságharcnak nincsenek élő tanúi, mint 1956-nak. Március 15-e a haza ünnepe, amely elindította a fejlődést, a modernizációt is. Széchenyi István szavai szerint, akit magyarnak teremtett az Úristen, és nem fogja pártját nemzetének, nem derék ember. A márciusi ifjak elhitték, hogy a nemzeti akarat minden akadályt elsöpör. Nem véletlenül ez az ünnep arra tanít bennünket, hogy merjünk akarni, merjünk hinni abban, hogy ez a nemzet sokat adhat a világnak, és már sokat is adott. Petőfi Sándor előre látta a forradalom eljövetelét, hiszen már egy évvel a kirobbanása előtt írta ehhez kapcsolódó verseit.

Majd a szónok azt fejtegette, hogy március 15. ünnepe lehetőséget ad arra, hogy újra megfogalmazzuk viszonyunkat a magyarsághoz, számba vegyük a karakterjegyeinket, s tennünk is kell azért, hogy ezek megmaradjanak. Annak idején történelmi idők voltak, s talán azok vannak napjainkban is. Ez az ünnep nem naftalinszagú, hanem élő ünnep, amelyet a szép kokárdánk is jelképez: piros-fehér-zöld, azaz bátorság, becsület, életerő. A cselekvő közösségi magatartás az egyik legfontosabb öröksége a forradalom és szabadságharcnak, ez az, amely 170 év múltán is visszhangzik a jelenben. Beszédét Kölcsey Ferenc soraival zárta: „Négy szócskát üzenek, vésd jól kebeledbe, s fiadnak hagyd örökül, ha kihunysz: A haza minden előtt”.

Az ünnepség a „Gondoljatok őseinkre” mottó szellemében sokszínű, tartalmas műsorral zárult, melyben közreműködtek az SzMSzC III. Béla Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája diákjai, az Arany János 1-4. évfolyamos általános iskola tanulói, a Takács Jenő AMI növendékei, valamint a Szentgotthárdi Ifjúsági Énekegyüttes.

Szerző: Lendvai Emil