Pályázatok
Pályázatok
Rendezvények 2019.
Rendezvények 2019.
Máriaújfalu - Szennyvíz projekt
Máriaújfalu - Szennyvíz projekt
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Szerelmesek Fesztiválja
Szerelmesek Fesztiválja
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Kaland és Játék
Kaland és Játék
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Szentgotthárd lap
IX. évfolyam 7. szám
Kiemelt hírek

Az ezerarcú Szlovénia-magyar szívvel, avagy történelmi emlékek nyomában a Muravidéken és a Kvarner-öbölben

Az ezerarcú Szlovénia-magyar szívvel, avagy történelmi emlékek nyomában a  Muravidéken és a Kvarner-öbölben
2018. június 21. csütörtök, 13:05

A 3 napos tanulmányi kirándulás keretében (05.30-06.01) megismerkedtünk a Muravidék és a Kvarner-öböl szépségeivel. Kirándulásunk célja a külhoni magyarság felkeresése, illetve az egykori Nagy-Magyarország szlovén részének természeti értékeinek megtekintése volt.

Első nap (szerda):

Első nap (szerda) meglátogattuk Dobronak Kétnyelvű Általános Iskoláját. Megismerkedtünk a helyi diákokkal, bemutattuk iskolánkat, városunkat, illetve rövid idegenvezetés keretében megismerkedtünk a szlovén oktatással és az itt tanuló magyar gyerekek életével.

Dobronak település határában található a Bakónaki-tó, amely mentén gyönyörű sétát tettünk. A tó mellet működő energiaparkban különböző szervi problémákat lehet orvosolni, mesés kilátás mellett. Ezek az energiavonalak a közeli erdőben levő Szent Vid forráshoz, és a felette levő Szent Vid kápolnához vezetnek.

Ezután megtekintettük Bántornya (Turnišče) Árpád-kori templomát. A templom belsejét korhű freskók és régi latin feliratok díszítették.

Márkusházán (Markišavci) ellátogattunk a Kodila birtokra, ahol végig követtük a sonkakészítés folyamatát. A rövid betekintés után meg is kóstolhattuk a sonkakülönlegességeket.

Napunk utolsó állomása Szlovénia legrégebbi városa, Ptuj. Felmentünk a várnegyedbe, ahonnan csodás kilátás nyílt a városra. Ptuj vára több száz éves múltra tekint vissza: fegyverek, régi festmények, a korabeli dinasztiák személyes tárgyaival és a barokk stílusjegyeivel kecsegtetett.

Napunk zárásaként megérkeztünk Celjébe, ahol új élményekkel gazdagodva vártuk a holnapot.

 

Második nap (csütörtök):

Kipihenve a szerdai nap fáradalmait, lelkesen indultunk el csütörtökön. Először Ljubljana, a szlovén főváros ékét, a várat tekintettük meg. A vár csodálatosan felújítva várta látogatóit. A várban túravezető mutatta be a vár érdekességeit. Felkerestük és megkoszorúztuk Batthyány Lajos, első felelős miniszterelnök emléktábláját, akit itt tartottak fogva. Kis szabadidő és a nemzeti Könyvtárban elfogyasztott ebéd után elindultunk az Európa-szerte híres Postojnai-cseppkőbarlangba, amely Szlovénia leghosszabb ismert karsztvidéki barlangja. A varázslatos túra keretében rengeteg érdekességet is tanultunk. Tovább indultunk Fiume (Rijeka) felé. ott ellátogattunk a Tersattoi Mária búcsújáró templomába, ami a magyar hadihajók emlékét őrzi. Felsétáltunk aznapi utolsó célunkhoz, Tersatto kicsi, de gyönyörű várához. Ezt a várat a Frangepánok építettek a 13. században. Este vacsora és a szállás elfoglalása után zárásként lelátogattunk éjszakai fürdőzésre a közeli tengerpartra. Izgatottan vártuk a holnapi, utolsó napot.

 

Harmadik nap (péntek):

A belvárosban kezdtük a programokat.  Megismerkedtünk Fiume történelmével. Meglátogattuk a korzón található Óratornyot, illetve a magyar időkben épült kikötőt is megtekintettük. Majd megkoszorúztuk Baross Gábor egykori közlekedésügyi miniszter emléktábláját, akinek a nevét városunk egyik utcája is viseli. Örömmel láttuk, hogy más magyarok is lerótták tiszteletüket az emlékhelynél. Következhetett a kirándulás talán leginkább várt része: a tengerparti strandolás, séta. Opatijába érkezve csodálatos, elkápráztató látvány tárult elénk. A szebbnél szebb villák és üdülők mellett rengeteg bolt és étterem volt található. Megpillantva a strandot, mindenkit vonzott a hűsítő sós víz. Többen megmártóztak a tengerben, de voltak, akik kipihenték a három nap fáradalmait a parton napozva. Egyesek sétáltak a gyönyörű tengerparti látványban gyönyörködve. Sajnos búcsút kellett vennünk a horvát tengerparttól. Elindultunk Szentgotthárd felé, majd végül kicsit fáradtan, de csodás élményekkel gazdagodva értünk haza.

Köszönjük a pályázatírást Kovács Andrea tanárnőnek, a szervezőmunkát Császár Gyöngyi osztályfőnöknek és a sok segítséget Frigyné Molnár Magdolna kísérőtanárnak.

(A beszámolót írta: Librecz Hédi és Németh Mirtill, 7.g)

 

Forrás: Vörösmarty Mihály Gimnázium
Képek