Koronavírus-járvánnyal kapcsolatos helyi információk
Koronavírus-járvánnyal kapcsolatos helyi információk
Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Szerelmesek Fesztiválja
Szerelmesek Fesztiválja
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Kaland és Játék
Kaland és Játék
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Szentgotthárd lap
X. évfolyam 8. évfolyam
Kiemelt hírek

Az új M8-as útról tájékoztatták a kivitelezők a lakosságot

Az új M8-as útról tájékoztatták a kivitelezők a lakosságot
2018. június 04. hétfő, 15:32

A 2x1 sávos M8-as autóút Körmend–Rábafüzes (országhatár) közötti építéséről, tájékoztatták a kivitelezők a lakosokat május 30-án, Szentgotthárdon az önkormányzati hivatal Refektóriumában. A tervezett 28,9 kilométeres út négy, külön szintes csomóponttal, 35 kisebb híddal, illetve hídszerkezettel rendelkezik majd, Nemesmedve térségében völgy-híd is épül. A beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF), a kivitelező a Duna Aszfalt Út-és Mélyépítő Kft. és a Mészáros és Mészáros Kft., az új út építése nettó 63 milliárd forintba kerül.

Sopár Márton a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. projektvezetője röviden összefoglalta a projekt több mint tíz éven át tartó, bonyolult előkészítését. Elmondta, hogy korábban a 2x2 sávos autóút tervével is foglalkoztak, azonban a forgalomszámlálási adatok ezt nem támasztották alá. A 2x1 sávos M8-as nyomvonalát úgy tervezték, hogy a későbbiekben 2x2 sávosra is bővíthető. Az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) támogatásával indított projektet két szakaszra bontva hajtják végre, Körmend és Nemesmedves térsége, illetve Nemesmedves térsége és Szentgotthárd-Rábafüzes között. A lakossági tájékoztatón főleg a Nemesmedves térsége, Rönök, Szentgotthárd, Rábafüzes közötti szakaszt vették górcső alá. Az új út jórészt elkerüli a településeket, kedvez az itt élőknek. A területek megszerzése, a régészeti feltárás, az ingatlanok értékbecslése és kisajátítása, a környezetvédelmi engedélyek megszerzése után kezdődhetett a kivitelezés, 2021. végére várható a befejezés. (Osztrák oldalról, két különálló projekt révén 2023-ra ígérik a csatlakozást.)

A projekt műszaki paramétereit Horváth Anikó (UTIBER Közúti Beruházó Kft.) ismertette. Elmondta, ezen a szakaszon a környezetvédelmi előírásoknak megfelelően Nemesmedves térségében 570 méteres völgyhidat építenek, 12 alul-és felüljáró, vadátjáró és Szentgotthárdnál, kerékpár aluljáró nyújt majd biztonságot. Gasztonynál és Rábafüzesnél pihenőhelyet is kialakítanak. Az új M8-as úton 110 kilométeres sebességgel lehet majd közlekedni.

A tájékoztatón, egy szentgotthárdi lakos sajnálkozását fejezte ki, hogy Vas megyében továbbra se épül autópálya, az országhatárt nem köti össze ilyen jó minőségű út a fővárossal. Sopár Márton válaszában kitért arra, hogy a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. állami cég, az állam megrendelését teljesíti, az új úttal mindenképpen jobb körülményeket teremtenek a környék lakóinak.

Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere elmondta, hogy Bebes Istvánnal, Körmend polgármesterével és az Opel vezetőivel, 2010. óta számtalan egyeztetést folytattak a 8-as út problémájának megoldását szorgalmazva. Szentgotthárdon az ipari park elérését többek között külön lehajtóval kell megoldani, amely része lehet a várost elkerülő útnak is. Köszönetet mondott Ágh Györgynek és Sopár Mártonnak (Nemzeti Infrastuktúra Fejlesztő Zrt.), akik nagyban segítették a kormányzati szereplőkkel való kommunikációt is. Reményei szerint Szentgotthárd önkormányzatának minden kérése teljesül.

Szerző: Treiber Mária
Forrás: Szentgotthárd Város Önkormányzata