Pályázatok
Pályázatok
Rendezvények 2019.
Rendezvények 2019.
Máriaújfalu - Szennyvíz projekt
Máriaújfalu - Szennyvíz projekt
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Szerelmesek Fesztiválja
Szerelmesek Fesztiválja
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Kaland és Játék
Kaland és Játék
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Szentgotthárd lap
IX. évfolyam 5. szám
Kiemelt hírek

Európai területi társulások országos műhely és szakmai konferenciája

Európai területi társulások országos műhely és szakmai konferenciája
2019. március 28. csütörtök, 15:24

Az európai területi társulások országos műhely és szakmai konferenciáját nyitotta meg Huszár Gábor polgármester ma délelőtt a Hotel Lipában. A kétnapos konferencia lehetőséget nyújt az európai területi társulások közti szakmai tapasztalatcserékre, illetve előadások keretében fejlesztési és továbblépési lehetőségekről is szó esik.

Huszár Gábor polgármester a köszöntőjében kiemelte, Szentgotthárd különleges helyzetben van, nem csupán gazdag történelmi múltját tekintve, hanem a több évszázadra visszanyúló nemzetiségi kapcsolódási pontok miatt is. A szlovén, német és magyar ajkú lakosság mindig is békességben és harmóniában élt egymással és a természettel, ezt a hagyományt kell szem előtt tartani a jövőben is. A MURABA ETT megalakulása szentesítette azt a régmúltra visszatekintő együttműködést, amely a térség települései között kimondatlanul is működött oktatási, kulturális és sport területen is. Hangsúlyozta, mindannyian tanulni jöttünk ide, ezért is fontos, hogy megosszuk egymással a tapasztalatainkat.

Magyar János, Lendva település polgármestere is üdvözölte a konferencia résztvevőit. Elmondta, hogy városuk már régebb óta tagja egy másik, a Pannon ETT névre hallgató európai területi társulásnak. Fontosnak tartják a MURABA ETT-ben való részvételüket, ezért is döntöttek másfél éve a megalapítás mellett. Beszélt arról is, hogy 2025 év vonatkozásában az Európa Kulturális Fővárosa címre is pályázik Lendva.

Ezt követően Ropos Márton, az Országos Szlovén Önkormányzat és a MURABA ETT elnöke is köszöntötte a jelenlévőket. A MURABA ETT megalakulása kapcsán beszélt arról is, hogy elsősorban a határon átnyúló együttműködések megerősítésének szándékával jött létre a társulás. Úgy látja, annyiban különbözik más ilyen szervezetektől, hogy kettő nemzetiségi szervezet is tagja: szlovén oldalon a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Szövetség, magyar oldalon pedig az Országos Szlovén Önkormányzat. Elnökként megköszönte a támogatásokat, különösen a Magyar Külügyminisztérium segítő hozzáállását és az általa biztosított működési támogatást.

Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi szószóló köszöntőjében emlékeztetett, hogy a rendszerváltást követően sorra alakultak a nemzetiségi szervezetek, úgy, mint az Országos Szlovén Önkormányzat, a Magyarországi Szlovének Szövetsége és ahol ez a konferencia is helyett kapott: a Szlovén Ház. Egyre nagyobb figyelem összpontosult a magyarországi szlovénekre. Az európai területi társulásból adódó lehetőségeket is szeretnék kihasználni, minél többet kihozni belőle, ezért is tartja fontosnak ezt a konferenciát, tanulni szeretnének a jó példákból. Elmondta, hogy magáénak érzi a MURABA Európai Területi Társulást, hiszen maga is tisztviselője is a szervezetnek: a Felügyelő Bizottság elnöke. Felidézte a Társulás megalakulásának állomásait: az ötlet már 2016-ban felvetődött, majd a hivatalos megalakulás – több egyeztetést követően – 2017-ben történt meg, elsősorban a határon átnyúló, transznacionális együttműködések, fejlesztések segítése céljával. A térség gazdasági kihívásainak megoldásában komoly szerepet szán a Társulásnak, úgy látja, úgy kezd működni a szervezet, ahogy azt az alapítók az elején megálmodták. Beszéde végén eredményes munkát kívánt a jelenlévőknek.

Dr. Fekete Katalin osztályvezető, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Regionális és Határ Menti Fejlesztések Főosztálya munkatársa is köszöntötte a jelenlévőket, majd a Magyar falu

program és az ETT-k kapcsolódási lehetőségeiről Beleznay Tamás, a Miniszterelnökség osztályvezetője tájékoztatta a konferencia résztvevőit.

A kettő napos program szakmai előadásokkal és műhelymunkával folytatódik.

Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal
Képek