Pályázatok
Pályázatok
Rendezvények 2019.
Rendezvények 2019.
Máriaújfalu - Szennyvíz projekt
Máriaújfalu - Szennyvíz projekt
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Szerelmesek Fesztiválja
Szerelmesek Fesztiválja
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Kaland és Játék
Kaland és Játék
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Szentgotthárd lap
IX. évfolyam 7. szám
Kiemelt hírek

Harminc éve viseli a nagy költő nevét az Arany iskola

Harminc éve viseli a nagy költő nevét az Arany iskola
2018. március 02. péntek, 10:37

Ünnepi gálával, koszorúzással, időkapszula elhelyezésével, osztálytalálkozóval zárta a Szentgotthárd és Térsége Iskola Arany János 1-4. Évfolyamos Általános Iskolája, Arany János nevének felvételének harmincadik évfordulóját. Egy éve tartott a megemlékezés-sorozat, színes és változatos programokkal elevenítették fel a három évtizedet, a legtöbb magyar szót használó, kiváló költőnk munkásságát.

A Szentgotthárd és Térsége Iskola Arany János 1-4. Évfolyamos Általános Iskolája ünnepi gálaműsorát, háromszor adta elő, mindannyiszor telt ház mellett a Színházban.

Február 28-án a tantestület mostani és régebbi tagjai, a városi önkormányzati képviselők, a társintézmények munkatársai is a meghívottak között voltak.

Schleipfnerné Gáspár Andrea tagintézmény-vezető köszöntötte a vendégeket, köztük Farkas Tibornét a Szombathelyi Tankerületi Központ igazgató-helyettesét, Kissné Köles Erika nemzetiségi parlamenti szószólót, Huszár Gábor polgármestert, a képviselő-testület tagjait és a kollégákat. A továbbiakban elmondta, az Arany János utcában lévő általános iskola 1988. március 2-án vette fel a költő nevét, korábban egy általános iskolája volt Szentgotthárdnak, de több telephelyen tanítottak. 1985-ben megépült a másik általános iskola (a mai Széchenyi) és célszerűnek látszott a névadás. Arany János példaképe volt a tanároknak, az anyanyelv ápolása, a művészetek kiemelt szerepe is inspirálta az akkori tantestületet. Németh István igazgató, Kocsis Antalné, Papp Gyula, Kovács Jánosné és Kozó Mária segített abban, hogy hosszú előkészítés után, felvehette a költő nevét az iskola. Pungor Klára tanárnő készítette el az iskola jelvényét, amit, a hagyományt őrizve, ma is megkapnak az első osztályosok.

Az Arany iskola ma is híven őrzi az elődök, a korábbi tanárok – akik közül már sokan nem lehetnek köztünk – örökségét, fejezte be beszédét a tagintézmény-vezető.

A valamivel több, mint egyórás Arany János Emlékműsort az iskola negyedikes tanulói adták elő (ahol az előadás megkívánta, ott kisebbek is szerepet kaptak). Néptánc, vers, ének, hangszeres betétek, színpadi jelenetek (A fülemile, Családi kör) tették változatossá és feledhetetlenné az előadást, amelyen több mint száz kisdiák működött közre. A gyermekek kórusa végül együtt énekelt a tanárokkal. Háttérben a kivetítőn képek peregtek az Arany iskola elmúlt harminc évéről. (A felnőttek közül többen magukra ismerhettek!).

A közönség nagy-nagy tapssal jutalmazta a produkciókat.

A gálaműsor végén Huszár Gábor Szentgotthárd polgármestere köszöntötte a diákokat és tanáraikat. Korábbi gyakorló tanárként elmondta, azt tapasztalta, hogy a diákok sokszor többet őriznek meg emlékezetükben egy-egy közös fellépésről, előadásról, mint az iskolai órákról. Meggyőződése, hogy hatalmas munka és összefogás előzte meg a gálára való felkészülést. Az előadás alatt látta, hogy könnyek csillogtak a régi pedagógusok szemén, többen elérzékenyültek. Jutalom volt ez a műsor, büszkék lehetnek utódaikra, az Arany iskola mai közösségére. Végül gratulált az előadáshoz és egy-egy szál virággal köszönte meg a felkészítő tanárok munkáját.

A műsor megálmodói: Akkir Zsuzsanna, Bálintné Pados Andrea, Horváthné Kovács Adrienn, Kiss Eszter. A 4. a osztály táncát Soósné Vígh Klaudia, a 4. c osztályét Garay-Baksa Erika tanította be. A műsorban felléptek a szentgotthárdi Takács Jenő Alapfokú Művészeti Iskola és a Pátrium Alapfokú Művészeti Iskola növendékei (akik egyben az Arany iskola tanulói is).

A gálaműsor után kiállítást nyitottak az Arany iskolában, az eltelt 30 év relikviáit, becses dokumentumait, fotóit tették közszemlére.

A gálaműsor után kiállítást nyitottak az Arany iskolában, az eltelt 30 év relikviáit, becses dokumentumait, fotóit tették közszemlére.

Március másodikán, Arany János születésnapján, megkoszorúzták a költő iskola előtt álló szobrát, és időkapszulát helyeztek el mellette. Az időkapszulában mai technikai eszközöket is elrejtettek, minden osztály készített rajzot, fogalmazást, sőt kívánságaikat is megfogalmazták, mit szeretnének 20 év múlva, ugyanis ekkor lehet először felnyitni a kapszulát.

A harminc éve végzett osztályok találkozójával zárják az egy évvel ezelőtt kezdődött ünnepségsorozatot.

 

Fotó: Bana Ferenc

Szerző: Treiber Mária