Pályázatok
Pályázatok
Rendezvények 2019.
Rendezvények 2019.
Máriaújfalu - Szennyvíz projekt
Máriaújfalu - Szennyvíz projekt
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Szerelmesek Fesztiválja
Szerelmesek Fesztiválja
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Kaland és Játék
Kaland és Játék
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Szentgotthárd lap
IX. évfolyam 8. szám
Kiemelt hírek

Hianz tájházat avattak Rábafüzesen

Hianz tájházat avattak Rábafüzesen
2016. október 12. szerda, 11:27

A Szentgotthárd-Rábafüzes Német Nemzetiségi Önkormányzat szeptember 17-én tartotta a Nemzet napját és a Nemzetiségi Napot, mely a Hármashatáron élő nemzetiségek találkozójává vált. Az ünnepi alkalommal avatták fel a Rábafüzesi Hianz Tájházat a Móra Ferenc utca 3. szám alatt. 

A főző- és sütiverseny már megkezdődött a Hianz Integrált Közösségi Hely (fiókkönyvtár) előtt, amikor délután az időjárás majdnem keresztül húzta a szervezők szándékát. A tervezett felvonulást mégis elindították a szemerkélő esőben. A tájház udvarán a Sok-Szín-Pad Társulat mulattatta a közönséget. (Az eső szép csendesen elállt).  A történelmi egyházak képviselői megáldották az épületet, majd a hála és megemlékezés koszorúit helyezték el a tájház folyosóján kialakított emlékfalnál. Dankovics Ferenc az egykori rábafüzesi iskola igazgatója és felesége Dankovics Ferencné, született Szőke Angyalka a rábafüzesi német helytörténeti múzeum alapítók emlékére. Ők kezdték a hagyományok összegyűjtését, nekik köszönhető, hogy a régi használati tárgyak ma is alapját adják a tájház berendezésének. A Móra Ferenc utca 3. szám alatti házat, utolsó tulajdonosa (Molnár István) a szentgotthárdi önkormányzatnak egy kisebb önkormányzati lakás fejében adta át. Paukovits Helmut, a Szentgotthárd-Rábafüzes Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elmondta, hogy Huszár Gábor polgármester és dr. Dancsecs Zsolt a város jegyzőjének közbenjárására fogadta el a képviselő-testület a Szentgotthárd-Rábafüzes Német Nemzetiségi Önkormányzat kérvényét, hogy a még eredeti állapotát őrző, de lepusztult házból, Hianz tájházat alakíthasson ki, mert a 2009-ben alapított és 2011-ben bővített Hianz-Honismereti Múzeum (a régi kisiskolában) már szűkösnek bizonyult. A tipikus elrendezésű és beosztású épületnek sajnos a pajtája már nem áll.  Az egykori német parasztház többi részét még meg tudták menteni. A Szentgotthárd-Rábafüzes Német Nemzetiségi Önkormányzat saját költségvetése terhére és társadalmi munkában elvégezték a helyreállítási munkák egy részét és berendezték a rábafüzesi hianzek életét bemutató tárlatot. A Dankovics-házaspár által gyűjtött használati tárgyak átkerültek a Hianz-Honismereti Múzeumból a tájházba, de újabbakkal is tudták bővíteni a gyűjteményt. Lakókonyha, szoba, spájz, kamra található a házban. A látogató elálmélkodhat a szorgos német lakosság, a hianzek találékonyságán, praktikus és szép eszközök váltják egymást. Szentgotthárd is gyarapodott az új, időszakos nyitva tartású múzeummal.

Az érdeklődők megnézték a hianz tájházat, majd visszatértek a fiókkönyvtár előtti sátorba. Az ünnepségen Paukovits Helmut a Szentgotthárd-Rábafüzes Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszöntötte a vendégeket, köztük V. Németh Zsolt, környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkárt, a térség országgyűlési képviselőjét, Kovács Ferenc diplomatát (korábban a megyei önkormányzat elnöke volt), Marton Ferenc, a megyei önkormányzat elnökhelyettesét, Labritz Béla, Szentgotthárd alpolgármesterét.

V. Német Zsolt mondott beszédet a tájház megnyitóján. Kiemelte, Dankovis Ferenc és felesége Szőke Angyalka álmát váltották valóra az utódok a hianz tájház létrehozásával. Az 1986-ban, az egykori iskolában létrehozott néprajzi gyűjteményből erőt meríthetnek az itt élők és a Rábafüzesre látogatók is. A népi, nemzetiségi kultúra, a táncok az énekek, a hagyományok és szokások akkor maradnak meg, ha beépülnek az életünkbe. Szorgos, dolgos nép élt itt ezen a tájon, a történelem, a sors megpróbáltatásaiból bőven jutott a hianzeknek is. A tájház párját ritkítja a Dunántúlon, őrizzék még sokáig kultúrájukat, hagyományaikat a 21. században is.

Labritz Béla Szentgotthárd alpolgármestere beszédében összefoglalta, hogy az utóbbi 4-6 évben hogyan támogatta a városi önkormányzat a városrészeken élőket. Utakat, kerékpárutakat, buszvárókat építettek, fölújítottak közösségi épületeket. A civil szervezeteknek pályázati lehetőséget teremtettek. Rábafüzesen megújult az óvoda környéke, a Toldi és a Dobó utca. Rábafüzes fejlődéséhez a közösség segítőkész vezetői is nagyban hozzájárultak. A helyi összefogás eredménye a hianz tájház is.

Paukovits Helmut és Bedi Beatrix a német nemzetiségi önkormányzat nevében köszönte meg mindazok segítségét, akik közreműködtek a hianz tájház létrehozásában.

 

A program kórusok, táncosok és zenészek műsorával folytatódott. Nagy sikert arattak a rábatótfalui táncosok, kán-kán-t jártak, ezzel pezsdítették föl a közönséget. A falunapon kétféle pörkölttel és jóféle házi süteményekkel kínálták a vendégsereget. Este bállal és tombolasorsolással zárták a mulatságot.  

Szerző: Treiber Mária
Forrás: Szentgotthárd Város Önkormányzata
Képek