Pályázatok
Pályázatok
Rendezvények 2019.
Rendezvények 2019.
Máriaújfalu - Szennyvíz projekt
Máriaújfalu - Szennyvíz projekt
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Szerelmesek Fesztiválja
Szerelmesek Fesztiválja
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Kaland és Játék
Kaland és Játék
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Szentgotthárd lap
IX. évfolyam 7. szám
Kiemelt hírek

Interjú Wachter Lászlónéval

Interjú Wachter Lászlónéval
2017. november 10. péntek, 08:21

Wachter Lászlóné, a nyugdíjasokért végzett másfél évtizedes munkájáért kapta a szentgotthárdi önkormányzattól az Idősek az Idősekért Díjat október 5-én, az Idősek Világnapján tartott városi ünnepségen.

– Az önkéntes munkát nem az elismerésért szokta végezni az ember, de azért jólesik, ha megbecsülik, értékelik, amit tesz – mondja Bethlen utcai otthonában a kitüntetett, majd meg is mutatja a díszes oklevelet.

Wachter Lászlóné 1997 óta nyugdíjas, de 2002-ig, még tovább dolgozott. Ekkor lett a jelenleg 210 fős helyi nyugdíjas egyesületnek, a korábbi klubnak a tagja, azon belül a 7 tagú vezetőségnek, és a 11 tagú bizalmi testületnek is. Az egyesületben, az egyesületi tagokért végzett munkáját ismerték el. Vezetőségi tagként ő végzi a gazdasági-pénzügyi feladatokat, a könyvelést, bizalmiként pedig a lakókörnyezetében élő 14 egyesületi taggal tartja a kapcsolatot, rájuk kell odafigyelnie. A könyvelői munkában bőven van tapasztalata, hiszen pályafutása során főkönyvelő is volt.

Eredetileg csörötneki származású, 1966 óta él Szentgotthárdon. Az általános iskolát Csörötneken végezte el 1957-ben. Szegény családban szültetett, édesapja korán meghalt, édesanyja ott maradt három gyermekkel egyedül. Korán kezdett dolgozni, 1957-től 1959-ig az erdőre járt sarlózni, csemetét ültetni. Már nem akart középiskolába menni, amikor hosszabb agitálásra mégis belekezdett és elvégezte Szombathelyen a közgazdasági technikum kereskedelmi tagozatát. Huszonegy évesen kitűnőre érettségizett. Felvételi nélkül bekerülhetett volna a közgazdasági egyetemre, de családi okok miatt nem tudta vállalni. Érettségi után így rögtön dolgozni kezdett könyvelőként a rönöki fatelepen. 1970-ben a gotthárdi faárugyárba került, amely a nyugdíjazása után egy-két évvel szűnt meg. 1988-ban elvégezte a mérlegképes könyvelői tanfolyamot is.

– Eleinte bele kellett szoknom a civil szervezetek könyvelői munkájába, ami persze egyszerűbb, mint például a céges kettős könyvelés, de azért itt is bőven akad teendő. Szabadidejében szívesen fejtek rejtvényeket, a rejtvényfejtés segíti az agyat karban tartani. Emellett szeretek kertészkedni is, így a fizikai és a szellemi munka egyensúlyban van nálam.

Arról is mesélt, hogy a Szentgotthárdi Nyugdíjasok Egyesületében negyedévente együttesen tartják meg azoknak a tagoknak a névnapjait, akiknek erre az időszakra esik. Decemberben klubkarácsonyt szerveznek, nyáron pedig kirándulásokat.

Éva néni kettesben él a férjével, két fia az ország távolabbi részein lakik. Két unkája van, egy 14 éves lány, és egy 12 éves fiú. Sűrűn nem tudnak találkozni, de karácsonykor valakinél mindig összejön a család. Ami pedig a jövőt illeti, az egészség a legfontosabb, de azért jó volna már 75 évesen valakinek, egy fiatalabbnak, átadni a könyvelői stafétabotot.

Szerző: Lendvai Emil
Képek