Pályázatok
Pályázatok
Rendezvények 2019.
Rendezvények 2019.
Máriaújfalu - Szennyvíz projekt
Máriaújfalu - Szennyvíz projekt
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Szerelmesek Fesztiválja
Szerelmesek Fesztiválja
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Kaland és Játék
Kaland és Játék
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Szentgotthárd lap
IX. évfolyam 7. szám
Kiemelt hírek

Jelentős útfelújítások kezdődnek Szentgotthárdon

Jelentős útfelújítások kezdődnek Szentgotthárdon
2018. február 27. kedd, 10:02

Szentgotthárdon a Széll Kálmán téren, egy forgalmas belvárosi útkereszteződésben, a hősi emlékmű közelében tartottak sajtótájékoztatót február 21-én, az elsősorban Szentgotthárdot érintő útfelújításokról.

Huszár Gábor polgármester arról beszélt, hogy a város földrajzi elhelyezkedéséből adódóan úgy működik, mint egy tölcsér. Az Őrségből, a Rábavidékről, a déli országrészből és Szlovéniából jövő teljes gyűjtőforgalom a város főterén és a füzesi úton halad keresztül. Keleti-nyugati irányban a legjelentősebb út, amely keresztezi a várost, a Hunyadi út. Ezek az utak az 1980-as években lettek felújítva, majd az 1990-es évek közepén egy-egy új réteget kaptak. Az ipari parki beruházással párhuzamosan a 2000-es évek derekán néhány utat javítottak, mára már mindegyik megért a nagyobb megújulásra. Az évek óta tartó tárgyalások, egyeztetések most meghozták gyümölcsüket. Megköszönte V. Németh Zsoltnak, a térség országgyűlési képviselőjének a segítségét, támogatását, s köszönetet mondott Horváth Lászlónak, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vas Megyei Igazgatósága igazgatójának a türelemért, hiszen évek óta többször is megkeresték ezügyben. A polgármester felhívta a figyelmet arra is, hogy TOP forrás keretében a város sikeresen pályázott csaknem 300 millió forint értékben, a Kossuth Lajos utcai kerékpárút kialakítására, kisebb összeget a város is hozzátett a közúti forrásokhoz annak érdekében, hogy a Kossuth Lajos utca is szinte teljes hosszában megújuljon.

V. Németh Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy a Magyar Közút vezetésével folytatott megbeszélés, szakmai szempontok, és a választókörzeti arányosság figyelembe vételével jelentős útfelújítások történnek. Mivel ez a választókörzet a legnagyobb, ide összpontosul a legjelentősebb beruházási összeg, több mint 3,1 milliárd forint. A források legnagyobb része, 2,4 milliárd forint hazai, a többi európai uniós. Nemcsak az egyes és kettes számjegyű utak újulnak meg, de a négyszámjegyűek, azaz mellékutak is. Így például Szentgotthárdon a főutca jelentős része két szakaszban, illetve a vasútállomáshoz vezető bekötő út, a Hunyadi útnak az autóbusz-állomás és az Ady utca közöti része. Ezen kívül a területi operatív program részeként ennek az útnak a másik szakasza is új burkolatot kap. Szentgotthárdon összesen bruttó 180 millió forintnyi lesz a beruházás a telet követő, áprilisi kezdéssel. Szólt még arról is, hogy Vasváron a 74-es főút átkelési szakasza újul meg, Körmenden a 8-as főút átkelési szakaszát újítják fel, de lesznek felújítási munkálatok a Körmend-Ják-Szombathely útvonalon is. Jánosháza térségében 1,65 kilométer hosszan burkolatcserét hajtanak végre. Vasszécsenyben a 87-es út átkelési szakasza is megújul. A munkálatok alatt szükség lesz a lakosság megértésére és türelmére.

Horváth László igazgató annyit tett hozzá az elmondottakhoz, hogy a szentgotthárdi és más útfelújítási munkálatok során arra törekednek, hogy a burkolatok állapota lényegesen javuljon, ezért egy aszfaltmarás után két újabb aszfaltréteget visznek fel a felületre. Ez biztosítja majd a megfelelő teherbírást. Szükség szerint javítják a kiemelt szegélyeket, új útburkolati jeleket festenek fel, és cserélik a közlekedési táblákat. Új útépítés ugyan nem lesz, de több meglévőnél jelentősen javul a közlekedési utak minősége.

Szerző: Lendvai Emil
Képek