Pályázatok
Pályázatok
Rendezvények 2019.
Rendezvények 2019.
Máriaújfalu - Szennyvíz projekt
Máriaújfalu - Szennyvíz projekt
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Szerelmesek Fesztiválja
Szerelmesek Fesztiválja
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Kaland és Játék
Kaland és Játék
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Szentgotthárd lap
IX. évfolyam 7. szám
Kiemelt hírek

Kincseket rejtő közösség, immár ötven éve

Kincseket rejtő közösség, immár ötven éve
2018. február 27. kedd, 11:37

Ötven éve alakult a Szentgotthárdi Nyugdíjas Egyesület. Az alkalomra emlékezve, könyvbemutatóra és kiállításra is hívták a szentgotthárdi nyugdíjasokat február 19-én. A Színház auláját teljesen megtöltötték a város legnépesebb egyesületének tagjai.

Az ünnepség a Szirének Trió – Pálláné Király Mária, Csörnyi Zoltánné, Soós Józsefné – népdal előadásával kezdődött, majd Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere köszöntötte az egyesület tagjait, a város díszpolgárait. „Kincseket rejtő közösség, ez a frissen megjelent könyv címe, ez a meghatározás illik az 50 éves Szentgotthárdi Nyugdíjas Egyesületre is. A nyugdíjasok mindig aktív szereplői, közreműködői voltak a város életének, ezért is érdemes lapozgatni, olvasgatni a könyvet, mert megidézi a a 60-as, 70-es éveket is. Ahogy haladunk előre az időben, változott a technika, a régi fotók az öltözékről, közlekedési eszközökről, jókedvű asztaltársaságokról is árulkodnak. Az utóbbi időben „színesedett” a világ, a fotók is, de egyvalami nem változott, az idősebb korosztály mindvégig kivette részét a város életéből és fejlődéséből. Hívták bár Bauer Károlynak, Viniczay Tibornak az aktuális polgármestert, a legnagyobb civil szervezet jól együttműködött és együttműködik ma is, Szentgotthárd önkormányzatával. Az önkormányzatnak pedig dolga, hogy segítse a nyugdíjas egyesületet.”

A polgármester beszéde végén megköszönte a legnagyobb civil szervezet munkáját.

A nyugdíjas egyesület tagjai közül sokan a közösségi munkában is részt vesznek, de az Aranykezek Alkotócsoport tagjai kézműves munkáikkal ismét bemutatkoznak a Színház aulájában. A kézimunka kiállítást Kovács Márta Mária, a Jogi, Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottság elnöke, a Szentgotthárdi Civil Fórum titkára ajánlotta a közönség figyelmébe.

„Kincseket rejtő közösség, a könyv címe, de ez lehet a mottója a kiállításnak is. Mindannyian szeretnénk nyomot hagyni magunk után az életben, legyen az egy hímzett párna, horgolt asztalterítő, vagy rongybaba. A Nyugdíjas Egyesület keretében 2014-től működik az alkotócsoport, örömöt okoz a közösségben végzett munka, ígyegymás tapasztalatait is meg tudják osztani. Az aktív időben lehet, hogy nem jutott elég idő a kézimunkázásra, de később feléleszthették a gyerekkorban tanultakat. Az Arany Kezek csoportot jelenleg Kovácsné Herczeg Katalin vezeti, 16 tag mutatja be munkáját a kiállításon. Hímzett és horgolt terítők, díszpárnák, papírvirágok, szalvétaképek, mandala rajzok, gobelin képek és faliszőnyegek láttatják a sokféleséget. Csuk Ferenc és Kern József festményekkel van jelen.”

Kovács Márta Mária gratulált az alkotóknak a színvonalas munkákhoz, kérte, hogy tevékenységükkel a továbbiakban is színesítsék a város életét.

Bauer Károly, a Szentgotthárdi Nyugdíjas Egyesület elnöke elmondta, az idén 50 éve, hogy létrejött az egyesület, sok mindent terveznek a jubileum jegyében. Örömét fejezte ki, hogy megjelent a könyv „amit nem úgy lehet olvasni, mint egy regényt, de sok élményt és történést felvillant az életünkből, az eltelt évtizedekből.” Idézet az egyik legrégebbi klubtárs Gécsek Tiborné vallomásából: Ez a közösség a miénk, nyugdíjasoké. Őszinte szívvel mondhatom, hogy nagyon gazdag múltú, igazi értékteremtő a mi közösségünk, tartalmi gazdagsággal, sokszínűséggel, újdonságok iránti fogékonysággal. Bauer Károly megemlékezett az egyesület alapítóiról, korábbi elnökeiről (Dancsecs Alajos, Kogoly Ottó, Herczeg János). Vas megye első nyugdíjas klubját Szentgotthárdon hozták létre, 300-nál is több tagja van. Az egyesületnek számos művészeti és sport csoportja van: Békefi Népdalkör, Napraforgó Színjátszó Társulat, Rozmaring Tánckör, Szirének Trió, Arany kezek alkotócsoport, Kártyaklub, Kenguru Tekeklub, Társas Szórakozásért Közösségszervező csoport, Tégy Magadért Életmódváltó Csoport.

Az elnök megköszönte a könyv szerzőinek, szerkesztőinek munkáját (Bauer Károly, Csörnyi Zoltánné, Csuk Ferenc), a fotókat Bana Ferenc, Bauer Károly, Varjú Károly bocsátotta rendelkezésre. A Kincseket rejtő közösség című kiadványt a Szülőföld Könyvkiadó gondozásában, a Kerényi Stúdió tördelésével jelent meg, kiadását a szentgotthárdi önkormányzat is támogatta. A Szentgotthárdi Nyugdíjas Egyesület minden tagja átvehetett egy-egy példányt.

Szerző: Treiber Mária