Pályázatok
Pályázatok
Rendezvények 2019.
Rendezvények 2019.
Máriaújfalu - Szennyvíz projekt
Máriaújfalu - Szennyvíz projekt
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Szerelmesek Fesztiválja
Szerelmesek Fesztiválja
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Kaland és Játék
Kaland és Játék
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Szentgotthárd lap
IX. évfolyam 7. szám
Kiemelt hírek

Könyv jelent meg a szentgotthárdi csatafutás tizenöt évéről

Könyv jelent meg a szentgotthárdi csatafutás tizenöt évéről
2018. augusztus 10. péntek, 11:15

A tizenhatodik csatafutás előtt jelent meg Woki Zoltán „15 év csatafutás” című könyve. Ennek apropójából beszélgettünk a szerzővel.

– Mikor és hogyan jutott az eszébe, hogy könyvet kellene írni a csatafutásról?

– Már a tizenötödik csatafutás előtt arra gondoltam, hogy ez egy szép jubileum, amely megemlékezésre érdemes. Azon morfondíroztam, hogyan jobb: erre a jubileumi alkalomra írni egy könyvet, de akkor nincs benne a 15-ik, vagy a 16-ra elkészíteni, és akkor benne van mind a 15 csatafutás. Végül az utóbbi mellett döntöttem, döntöttünk.

– Hogyan történt az anyaggyűjtés, és mennyire volt nehéz?

– Szerencsére az első 10 évben – amikor én voltam a főszervező –, minden csatafutásról részletes beszámolót küldtem a Vas Népének, és más médiumnak is, ezek voltak tárolva. A gyűjtemény jó alap volt a szöveges részhez. Rengeteg egyéb anyagot, fotót is lementettem, tároltam CD-ken, ezeket is mind átnéztem. A 11-15. csatafutások tudósításait a Vas Népe honlapjáról szedtem le, de nem szó szerint építettem be. Magam is sok fotót készítettem, de másoktól is kértem fényképeket, így több ezer képből választottam ki a legjobbakat. Ügyeltem arra, mindenről legyen fotó, természetesen főleg a futókról, de emellett a nézőkről, szervezőkről, fotósokról, díjátadókról, masszírozásról, étel-ital kínálatról és sok másról. Előnyben részesítettem azokat a képeket, ahol sokan szerepelnek, így sokan ismerhetik fel magukat. Különösen érdekfeszítők azok a képek, ahol óvodások, gyerekek szerepeltek az első csatafutásokon, akik közben felnőttek lettek. A statisztikai adatokat 10 évig folyamatosan vezettem, és utána is kiegészítettem az újabbakkal. Tíz hónappal ezelőtt indultak az előkészítő munkálatok, de a könyv megírása mellett sok minden mással is kellett foglalkozni, mindez elég húzós munka volt a számomra.

– Hogyan lehet egy ilyen kiadványban a saját személyét és szerepét objektíven elhelyezni, kezelni?

– Jó kérdés, ez valóban nem könnyű. A hulladékégetős könyvemnél is "küszködtem" ezzel egy kicsit, meg itt is. Aki nagyon aktívan vesz részt valamiben és ő ír könyvet róla, az ezt nem tudja kikerülni. Több mindent úgy írtam, hogy „a szervezők”, de ami nagyon hozzám köthető – és ezt tudják is sokan –, ott természetesen magamat kellett megnevezni.

– Kiknek szánja a könyvet, kik alkothatják az olvasótábort?

– Elsősorban azoknak, akik részt vettek a versenyeken, főleg szentgotthárdiaknak és Vas megyeieknek, hiszen onnan jöttek, jönnek a legtöbben. De távolabbról is jönnek szép számmal, így nekik is, sőt osztrákoknak is, vannak benne osztrák futókról, népes csapatokról is képek. Továbbá mindazoknak, akiket érdekel a sport és ez a különleges verseny, ahol kulturális, történelmi elemek is jelen vannak, és már hozzá tartozik Szentgotthárd újkori történelméhez.

– Megfordult-e a fejében a folytatás, vagy a csatafutás más szempontból történő feldolgozása?

– Ezt már mások is kérdezték tőlem. Szép kerek szám a 20 éves évforduló is, de öt év feldolgozása talán túl kevés. A 25-iknél már indokolt lehetne egy második kötet, de addig még sok minden történhet, majd meglátjuk. Ez csak akkor jöhet szóba, ha folytatódik a hagyomány még legalább 10 évig. Reméljük, még ennél is tovább.

Szerző: Lendvai Emil