Pályázatok
Pályázatok
Rendezvények 2019.
Rendezvények 2019.
Máriaújfalu - Szennyvíz projekt
Máriaújfalu - Szennyvíz projekt
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Szerelmesek Fesztiválja
Szerelmesek Fesztiválja
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Kaland és Játék
Kaland és Játék
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Szentgotthárd lap
IX. évfolyam 7. szám
Kiemelt hírek

Magyar Kultúra Napja

Magyar Kultúra Napja
2019. január 23. szerda, 13:44

 

Január 22-én megtelt a Refektórium a Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatalban a Magyar Kultúra Napja alkalmából. A színvonalas előadások között elismerések átadására is sor került.

 

 

A Himnuszt követően Závecz Roland, a Vörösmarty Mihály Gimnázium 10. osztályos tanulója Karinthy Frigyes: Előszó c. versét szavalta el, majd Orovicz Klarissza és Horváth Tamara a Takács Jenő Alapfokú Művészeti Iskola növendékei furulyaszólóit hallgathatta meg a közönség. Ezt követően Huszár Gábor polgármester köszöntötte a rendezvényen megjelenteket. Beszédében emlékeztetett arra, hogy a kultúra életünk szerves része, és hogy a magyar kultúra hol azért alkotott remekeket, mert a nép éppen szabadságáért, önrendelkezéséért küzdött, hol pedig ereje teljében megmutathatta, hogy mit képes tenni, ha szabad.” Megköszönte a kultúráért tevékenykedők, közművelődési szakemberek, kulturális szervezők, könyvtárosok, múzeumpedagógusok, pedagógusok és civil szervezetek munkáját.

Ila Csenge, a Takács Jenő Alapfokú Művészeti Iskola növendékének zongorajátéka után Huszár Gábor polgármester az idén 25 éves fennállását ünneplő Szentgotthárd Városi Televízió és Kábelüzemeltető Nonprofit Kft. kollektívája részére Szentgotthárd Város Önkormányzata Képviselő-testületének Díszoklevelét adományozta, amelyet Dékány István ügyvezető igazgató vett át.

A 25 év alatt mindvégig igen fontos küldetésének tekintette a helyi kultúra segítését, a kulturális események eljuttatását a település lakóinak, később a városkörnyéken élőknek. Fontosak voltak az eltelt 25 év alatt a különböző saját szerkesztésű műsoraik is, a kultúra területén szinte minden korosztály számára. A Televízió ezeket az anyagokat nemcsak elkészítette, hanem meg is őrzi az utókor számára, így munkájukkal értékeket teremtenek és őriznek meg.

Kovács Hédi, a Takács Jenő Alapfokú Művészeti Iskola tanulójának zongorajátékát követően Horváth Tiborné a Móra Ferenc Városi Könyvtár és Múzeum könyvtárosa könyvismertetőt tartott. Huszár Gábor polgármester megkérte Ágit, hogy ne üljön vissza a helyére, hiszen Szentgotthárd Város Önkormányzata Képviselő-testülete a 248/2018. sz. Képviselő-testületi határozata alapján Szentgotthárd város közművelődése terén végzett 25 éves kiemelkedő szakmai munkája megbecsülése és elismerése jeléül Szentgotthárd Közművelődéséért Díjat adományozott részére.

Horváth Tiborné, Ági 1986-ban érettségizett a szentgotthárdi Vörösmarty Mihály Gimnáziumban, 1990-ben szerzett diplomát orosz - könyvtár szakon a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán. 1993 novemberétől dolgozik a szentgotthárdi Városi Könyvtárban feldolgozó könyvtárosként, s a mai napig is ott tevékenykedik. 1994-től az intézmény megbízott igazgatóhelyettese. 25 éve végzi munkáját nagy elhívatottsággal a közművelődés egyik legfontosabb színterén a könyvtárban. Lelkesen vesz részt az intézmény rendezvényeinek szervezésében és lebonyolításában. Havonta foglalkozást tart a Magyarlak Csörötnek Általános Iskola tanulóinak. A Pannon Kapu Kulturális Egyesület munkáját az egyesület megalakulása óta folyamatosan segíti, elnökségi tag. Havi rendszerességgel könyvajánlóval jelentkezik a Gotthárd Tv híradójában, ezzel is az olvasás, a könyvtárhasználat népszerűsítésére törekszik. Horváth Tiborné Ági támogató hozzáállásával, életvidám stílusával lendületet ad környezetének, a Könyvtárba betérő olvasóknak, ami a mai digitális világban nagyon fontos. Negyedszázada nagy hivatástudattal végzi a város közművelődésében munkáját. Szabadidejéből rengeteg időt áldoz Szentgotthárd kulturális életének támogatására.

A Takács Jenő Zeneiskola fuvolakamara együttese, Kozma Eszter, Brassai Katalin, Puskás Tímea, Kropf Lilien előadását követően a program zárásaként a Vörösmarty Mihály Gimnázium 8. g osztályos tanulói Páli Borka és Soós Jakab Áron Vörösmarty Mihály a Merengőhöz c. művéből részletet adott elő.

Az este végén Huszár Gábor polgármester megköszönte a Pannon Kapu Kulturális Egyesület munkaszervezet-vezetéséről leköszönő Károly Andrea munkáját, aki ezentúl a Nemzeti Művelődési Intézet munkatárséként, de továbbra is a kultúráért fog dolgozni. Utódja Hrabovszky-Orth Katinka lesz, aki március 1-jétől veszi át a munkaszervezet vezetését.

Fotó: Tátrai István | Bana Ferenc

Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal