Pályázatok
Pályázatok
Rendezvények 2019.
Rendezvények 2019.
Máriaújfalu - Szennyvíz projekt
Máriaújfalu - Szennyvíz projekt
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Szerelmesek Fesztiválja
Szerelmesek Fesztiválja
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Kaland és Játék
Kaland és Játék
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Szentgotthárd lap
IX. évfolyam 7. szám
Kiemelt hírek

Magyar-szlovén látogatóirányítási rendszert alakítanak ki

Magyar-szlovén látogatóirányítási rendszert alakítanak ki
2017. november 06. hétfő, 09:39

A Guide2Visit projektindító konferenciáját október 26-án a szentgotthárdi Hotel Lipa konferenciatermében tartották. Az eseményen Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere, valamint a térségbeli települések polgármesterei is részt vettek. 

Boris Jesih, Szlovénia szentgotthárdi főkonzulja nyitotta meg a rendezvényt, hangsúlyozva, hogy közösen kell megoldani olyan kisebb-nagyobb gondokat, amelyek pár száz embernek fontosak a határ mindkét oldalán. Minden projekt lényege, hogy mindenki jobban éljen ebben a térségben.

V. Németh Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője arról is beszélt, hogy ezt a projektet nemcsak önmagában kell tekinteni, hiszen szervesen kapcsolódik a közelmúltban elkezdett, a kerékpáros turizmust segítő programcsomaghoz. Ezek együttesen több mint 1,3 milliárd forint értéket jelentenek. A szelíd turizmus ebben a térségben minőségileg magasabb szintre léphet. A mostani program legnagyobb erénye a sokszínűség, a komplexitás. A természeti értéke azok, amelyekre a jövőben jobban oda kell figyelni, s ezt a célt szolgálja, és alkalmas lesz arra, hogy gazdaságilag is megerősítse ezt a vidéket.

Majthényi László, a Vas megyei közgyűlés elnöke is köszöntötte a rendezvényt. Ő elsősorban a települések, az önkormányzatok együttműködését emelte ki, különös tekintettel a kultúrára, a művészetekre. Felhívta a figyelmet arra, hogy a mostani együttműködés elsősorban a turisztika területén eredményezhet fejlődést. Magyarországon a GDP 10 százalékát adja a turizmus, a gazdasági válság óta a nyugat-dunántúli régió ezen a területen 6-8 százalékos növekedést ért el. A GDP hőn áhított 16 százalékához egy ilyen projekt is hozzájárulhat. A konferencián előadást tartott Horváth Nikoletta főosztályvezető a Miniszterelnökség képviseletében, valamint Kiss-Parciu Péter, a KKM határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes-államtitkára is.

Dr. Balázsy Péter jegyző, a Vas Megyei Önkormányzati Hivatal, valamint a konzorcium vezetője a több mint 600 millió forint összköltségvetésű projekt általános céljait ismertette, mondván, hogy Vas és Zala megye szlovén határ menti területe, valamint a Muravidék a turisztikai lehetőségeket tekintve kiváló adottságokkal rendelkezik, gazdasági fejlettség szempontjából azonban nem tartozik az élvonalhoz. Az induló projekt elsődleges célja a határ-összeköttetés erősítése, a térségi turizmus fejlesztése. Megépülhet az Orfalu-Bűdfalva közötti mintegy 1300 méter hosszú kerékpárút. A legjelentősebb elem egy komplex látogatóirányítási rendszer kiépítése. A konzorcium vezetője szerint ma már semmit sem lehet eladni promóció nélkül, s így van ez a turizmusban is. Szentgotthárd környékén már eddig is sokat tettek a határ két oldalán élők összeköttetésének javításáért. A jövőre nézve fontos a térségben a látogatottság növelése. Az egyéb előadások mellett az eseményen aláírták a projekt támogatási szerződését. A dokumentumot magyar oldalról dr. Balázsy Péter, szlovén részről Dimitrij Pur, az Irányító Hatóság helyettes vezetője látta el kézjegyével.

A Guide2Visit projekt területe az Őrség-Rábavidék és a Göcsej-Hetés térség, valamint a szlovéniai Lendva, Muraszombat és Ptuj térsége. A megvalósulás határideje 2020. augusztus vége. A projekt együttműködő partnerei: Vas Megyei Önkormányzati Hivatal, Zala Megyei Önkormányzat, Lendvai Turisztikai és Fejlesztési Közintézet, Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., Muraszombati Kulturális, Turisztikai és Sportintézet, Bistra Ptuj Tudomány Kutatási Központ.

Szerző: Lendvai Emil