Pályázatok
Pályázatok
Rendezvények 2019.
Rendezvények 2019.
Máriaújfalu - Szennyvíz projekt
Máriaújfalu - Szennyvíz projekt
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Szerelmesek Fesztiválja
Szerelmesek Fesztiválja
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Kaland és Játék
Kaland és Játék
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Szentgotthárd lap
IX. évfolyam 7. szám
Kiemelt hírek

Megtörtént a Dél-Vasi Paktum megállapodás ünnepélyes aláírása

Megtörtént a Dél-Vasi Paktum megállapodás ünnepélyes aláírása
2017. március 30. csütörtök, 15:24

A TOP-5.1.2-15-VS1-2016 konstrukció keretében Vasvár Város Önkormányzata által vezetett konzorcium támogatást nyert a három járást – Vasvári, Körmendi, Szentgotthárdi – lefedő "Dél-Vas Megyei Gazdaság- és Foglalkoztatás-fejlesztési együttműködés a helyi gazdaságfejlesztés szolgálatában" létrehozására és működtetésére. 

Vasvár Város a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretében meghirdetett „Helyi foglalkoztatási együttműködések” tárgyú felhívására TOP-5.1.2-15 kódszámú pályázati felhívás keretében 614 millió Ft összegű támogatást nyert.  A projekt céljai: a Dél-Vas Megyei Foglalkoztatási Paktum létrehozása, munkaerő-kereslet és kínálat összehangolása, szektorok közötti, konkrét igényekre alapuló együttműködés, képzések és munkaerő-igények összehangolása, az álláskeresők képzése, munkához jutásuk előkészítése, s ennek érdekében a figyelemfelkeltés a minél szélesebb nyilvánosság bevonása, az információáramlás javítása.

A munka az embert életre kelti - Csaknem négyszáz munkavállalót vonhatnak be a programba

Hátrányos helyzetű csoportok munkaerő-piaci esélyeit növeli az az együttműködés, melyet a napokban írtak alá a dél-vasi városok vezetői, a gazdasági, a felnőttoktatási és a civil szféra képviselői. A több mint 600 millió forintot egy európai uniós program biztosítja a térségek számára. A vasvári, körmendi és szentgotthárdi járásban működő cégek munkaerőigényét felmérik, az adatokat összegzik, ennek alapján indítanak képzéseket munkakeresőknek, kínálnak foglalkoztatási támogatásokat a munkaadóknak. Így találhatja meg a jelenlegi munkaerőhiány kezelésére a program a megfelelő választ. A cél a rejtett munkaerő-tartalékok felkutatása és ha lehet, a külföldön dolgozók hazahívása a projekt anyagi eszközeivel.

Huszár Gábor Szentgotthárd polgármestere az aláírási ünnepségen hozzászólásában kiemelte a paktum együttműködésben rejlő lehetőségeket, az összefogás hasznát mind globálisan, mind az egyes települések szempontjából. Szentgotthárdi városvezetőként a határ menti település munkaerő piaci igényeinek szempontjaiból közelítette meg a paktum program jelentőségét. Elismerte, hogy lépni kellett a foglalkoztatás ügyében, a megyében is. Szentgotthárd pedig még jobban ki van téve Nyugat felé történő munkaerő- elvonásnak, vándorlásnak. Egy felmérés eredményeit ismertette, melyet egy helyi cég végzett külföldi munkavállalók körében. A főleg Ausztriában dolgozó munkavállalók zöme úgy válaszolt a kérdőívben, hogy ha végzettségének megfelelő munkát találna, kapna itthon, akkor az osztrák bér hetven százalékáért helyben maradna. Szentgotthárd polgármestere azzal folytatta: a városra mindig is jellemző volt, hogy jelentős iparral rendelkezett. Az egykori Selyemgyár, a Kaszagyár és különböző fémes és könnyűipari cégek magasan kvalifikált munkavállalókkal dolgoztak. A szakképzett emberek száma tehát nagy a városban, de azt is hozzá kell tenni, hogy ezek a szakmák, a szakmák zöme időközben elavult. A városvezető véleménye az, hogy   paktum segítségével, átképzésekkel fontos, mozdítható munkavállalói réteg lenne aktivizálható újra. Főleg, ha lakhatási-, útiköltség-, bér és járuléktámogatás is járna foglakoztatásuk mellé, melyre jogosultak lehetnek a paktumkritériumok szerint. Huszár Gábor kiemelte újra: Emellett azonban a nem itthon dolgozó, de helyben élők visszavonzása lehet nagy kihívás és feladat a paktum számára. A közfoglalkoztatásról is beszélt, mely jó lépcsője volt a munkaerő gazdálkodásnak, de nem végleges megoldás. Az igazi eredmény az lehet majd, ha a közfoglalkoztatottakat és a többi célcsoportot átképezve végül kvalifikált munkaerő kopogtat a program segítségével a munkáltatók ajtaján.

Csaknem negyven Dél-vasi szervezet, önkormányzat, gazdasági szereplő, valamint az oktatási és civil szféra képviselői alakítottak tehát foglalkoztatási partnerséget, Vasvár konzorciumi vezetésével.

Az együttműködési megállapodást 2017. március 24-én írták alá ünnepélyes keretek közt a Dél-vasi városok, járási kormányhivatalok, települések, cégek vezetői mellett a megyei önkormányzat is képviseltette magát, akik konzorciumi partnerként segítik a munkát.  

Dr. Kondora Bálint a megyei közgyűlés alelnöke azt mondta: A megyei programok, így a Dél-vasi célja, hogy minél nagyobb nyilvánosság előtt, minél több partnerhez juthasson el a hátrányos helyzetű csoportok segítését célzó szándék. A megyei vezető hozzátette: Utolsóként a Dél-vasiak megállapodása született meg. A foglalkoztatási programok egymást erősítve működhetnek. Úgy fogalmazott: Az egyik legnagyobb kihívás az lesz, hogy a jelenlegi munkaerőhiányra is megtalálják a foglalkoztatási programok a megfelelő választ. Fel kell kutatni a rejtett munkaerő-tartalékokat. A garancia erre a paktum szakembergárdája, a partneri hozzáállás a résztvevők közt és az, hogy soha ennyi pénz és eszköz nem volt még Magyarországon a foglalkoztatási programokra. Az alelnök ígéretet tett arra, hogy a csaknem négy éves projektidő alatt a megyei önkormányzat konstruktív, innovatív partnere lesz a paktumnak.

A projekt ünnepélyes aláírása előtt mások mellett V. Németh Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője is beszélt a program jelentőségéről. Kijelentette: A foglalkoztatási partnerség sok embernek fog hitet adni, hogy rá is szükség van, az aláírás pedig nagy visszhangot kelt majd a térségben. A TOP program egyik célja ugyanis épp az, hogy felpezsdítse a munkaerőpiacot. Elmondta: A projekt a fejlettségbeli különbözőségeket mérsékli, megyén belül is.  Ez az oka, hogy Vasvár lett a kedvezményezett, ugyanis több gazdasági, munkaerő-piaci mutató is a leghátrányosabbak közé sorolja a térséget.

A program nem szűkül le a Hegyhátra. Három járás összefogásában lehet sikeres. A paktumprojekt az államtitkár szerint kereslet vezérelt program lesz. Az önkormányzatok közvetítők szerepet vállalnak, a paktumhoz csatlakozó cégek pedig meghatározhatják munkaerő igényeiket. A kormányhivatalok munkaerő piaci képzéssel, támogatással segítik a programot. V. Németh Zsolt azzal zárta beszédét. A projekt a Dél-vasi régió fejlesztéséhez járul hozzá, az egész térség sikerét hozhatja. Egy mondásra utalt, miszerint a munka az embert életre kelti. Erre hivatkozva kívánt minél több munkához jutott, elégedett embert, munkavállalót az együttműködő önkormányzati, munkaadói és civil szférának.   

 

 

Képek