Pályázatok
Pályázatok
Rendezvények 2019.
Rendezvények 2019.
Máriaújfalu - Szennyvíz projekt
Máriaújfalu - Szennyvíz projekt
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Szerelmesek Fesztiválja
Szerelmesek Fesztiválja
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Kaland és Játék
Kaland és Játék
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Szentgotthárd lap
IX. évfolyam 7. szám
Kiemelt hírek

Pável Ágoston Emlékérmet kapott Lang Rezsőné

Pável Ágoston Emlékérmet kapott Lang Rezsőné
2018. március 22. csütörtök, 10:38

Lang Rezsőné, Vas Megye Közgyűlésének Pável Ágoston Emlékérem kitüntetésében részesült március 13-án, Szombathelyen a megyei ünnepségen.

Lang Rezsőné, született Karba Mária Szentgotthárd-Rábatótfaluban szlovén családban, szlovén lakóközösségben él. Az általános iskolát helyben végezte el. Már gyermekként szívesen vett részt a helyi szlovén közösség által szervezett rendezvényeken, szorgalmas munkájával, kedélyes, barátságos természetével és kiváló énekhangjával hamar a közösség egyik motorja lett.

Az iskola elvégzése után a Szentgotthárdon ekkor már a Markusovszky kórház részeként működő szív- tüdőbetegségben szenvedő betegek kezelését ellátó szanatórium konyháján kezdett dolgozni.

Néhány év után a Magyar Selyemipari Vállalat Szentgotthárdi Gyárában helyezkedett el szövőnőként, innen ment nyugdíjba 1989-ben.

Nyugdíjas évei is rendkívül tevékenyen telnek, fáradhatatlanul dolgozott még évtizedeken át, mindössze az elmúlt két-három évben lassított egy kicsit.

A szlovén anyanyelvére és a Rába-vidéki szlovén kultúrára mindig büszke Lang Rezsőné a Rába-vidékről kollektív szervezésű nyári szezonmunkára is rendszeresen eljárt, ahol az ország más tájain élőket társaival a magyarországi szlovének gazdag népdalkincsével is szívesen megismertette.

Húsz éven át – a megalakulásától a megszűntéig – 1993 - 2013 között a Magyarországi Szlovének Szövetsége Szentgotthárdi Szlovén Népdalköre meghatározó tagja volt. A kórussal rendszeres szereplői voltak a magyarországi szlovén rendezvényeknek, számos fellépésük volt a hazai szlovén Rába-vidéken, Budapesten, Szombathelyen, Mosonmagyaróváron, Szabadkán, Szlovéniában. és szinte A Rába-vidéki Szlovén Nyugdíjas Klub aktív tagja. A szlovén kulturális rendezvények rendszeres látogatója, sütést, főzést vállal, a szlovénségre jellemző ételeket is népszerűsíti, hozzájárulva ezzel a szlovén hagyományok megőrzéséhez és átörökítéséhez.

Az anyanyelvű hitélet nyelvőrző szerepének jelentőségét elismerve tudatos törekedett mindig arra, hogy a helyi szlovének körében az anyanyelven történő imádkozás ne mehessen feledésbe. A szentgotthárdi szlovén nyelvű miséken szolgáló szlovén egyházi énekcsoport meghatározó tagja.

Fiatal nyugdíjasként 1989-től belépett a Városi Nyugdíjas Egyesületbe, tagja lett az 1999-ben alakult Békefi Antal Népdalkörnek és a Szentgotthárdi Szivárvány Kórusnak. Harminc éve tevékeny a Harmónia Egészségvédő Klubban és a helyi vöröskeresztes szervezetben is. A hagyományosan egészséges egyszerű szlovén ételek megmutatása mellett munkájával, az egészséges ételkészítés fortélyainak közvetítésével hozzájárul a szentgotthárdiak egészséges életmódjának alakításához.