Pályázatok
Pályázatok
Rendezvények 2019.
Rendezvények 2019.
Máriaújfalu - Szennyvíz projekt
Máriaújfalu - Szennyvíz projekt
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Szerelmesek Fesztiválja
Szerelmesek Fesztiválja
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Kaland és Játék
Kaland és Játék
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Szentgotthárd lap
IX. évfolyam 7. szám
Kiemelt hírek

Szentgotthárd és Tskaltubo együttműködése

Szentgotthárd és Tskaltubo együttműködése
2018. február 08. csütörtök, 12:37

Szentgotthárd és a grúziai Tskaltubo város között együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a két város polgármestere  február 7-én, Szentgotthárdon az önkormányzati hivatalban. Az ünnepélyes aláíráson jelen volt Zaza Kandelaki, Georgia magyarországi nagykövete, valamint Marton Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke is.

Vas megye már kapcsolatot létesített a grúziai Imereti régióval, és Szombathelynek is van testvérvárosi kapcsolata grúz településsel. Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd arról beszélt, hogy egy barátság megalapozása mindig kitüntető esemény egy város életében. A magyar közmondás szerint a szó elszáll, az írás megmarad, ezért fontos, hogy írásban is dokumentálva legyen a két település együttműködése, kapcsolata. Ennek néhány elemével kapcsolatban kifejtette, hogy fontos egymás kultúrájának, történelmének, értékeinek megismerése. Szentgotthárdon van egy szép fürdő és egy négycsillagos szálloda, ez is hozzájárulhat a turisztikai kapcsolatok megalapozásához és fejlesztéséhez. (Külön kérte a nagykövet közreműködését ebben a törekvésben.). Előtérben lehet a gazdasági együttműködés is, ezen a téren alapozhatnak a határon átnyúló ipari parkra, ahol akár egy logisztikai központ is létesíthető. Az infrastruktúrát erősíti a Szentgotthárd és Körmend között épülő gyorsforgalmi út, amelyre osztrák oldalon is rácsatlakoznak. A történelmi időkben Szentgotthárd mindig is a térség kulturális és vallási központja volt, 400 négyzetkilométer tartozott a ciszterekhez és a városhoz. Jó volna ezt a központi szerepet megőrizni, és erősíteni. Grigol Ioseliani, Tskaltubo polgármestere megköszönte a meghívást, fontosnak ítélte ennek a szándéknyilatkozatnak az aláírását, és viszontlátogatásra hívta meg a szentgotthárdiakat. Szót kért Zaza Kandelaki nagykövet is, aki azt a szándékukat erősítette meg, hogy szeretnék, ha egyre több magyar településnek lenne grúz kapcsolata. Értékelte Magyarország segítségét Grúziának biztonsági, gazdasági téren. Marton Ferenc, közgyűlési alelnök utalt a grúziai látogatásukra, amely hozzájárult ahhoz is, hogy Szentgotthárd és Tskaltubo együttműködési megállapodást kössön. Mint mondta: szándékuk, hogy egy európai uniós projekt segítségével szélesítsék és erősítsék a térségi kapcsolatokat.

A két településről rövidfilmeket vetítettek, ennek során Szentgotthárd a Szerelmesek Fesztiváljából adott ízelítőt a vendégeknek. A grúzok egy kisfilmet hoztak a város ünnepéről is, amelyre rendre meghívják a testvérvárosok küldöttségeit. Mielőtt a két polgármester ünnepélyesen kézjegyével látta el az együttműködési megállapodást, Huszár Gábor bemutatta a népes grúz küldöttség tagjait. A dokumentumok cseréje után pezsgős koccintással is megpecsételték a kapcsolatfelvételt, és ajándékok átadására is sor került.

Szerző: Lendvai Emil
Képek