Pályázatok
Pályázatok
Rendezvények 2019.
Rendezvények 2019.
Máriaújfalu - Szennyvíz projekt
Máriaújfalu - Szennyvíz projekt
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Szerelmesek Fesztiválja
Szerelmesek Fesztiválja
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Kaland és Játék
Kaland és Játék
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Szentgotthárd lap
IX. évfolyam 7. szám
Kiemelt hírek

TÁJÉKOZTATÓ a szentgotthárdi 1956-os emlékparknak az 1956-os Emlékbizottság támogatásával történt felújításáról

TÁJÉKOZTATÓ  a szentgotthárdi 1956-os emlékparknak az 1956-os Emlékbizottság támogatásával történt felújításáról
2017. május 02. kedd, 09:40

A Közép-és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság megbízásából pályázati felhívást tett közzé a hősöknek és áldozatoknak emléket állító un. „Büszkeségpontok” létrehozására, illetve felújítására. A felhívás nyomán Szentgotthárd Város Önkormányzata még 2016 októberében pályázatot nyújtott be a szentgotthárdi 1956-os Emlékpark felújítására, amellyel közel 500.000 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert.

Az Önkormányzat 10 évvel ezelőtt, az 1956-os forradalom 50. évfordulójára hozta létre az 1956-os Emlékerdőt a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával, amelyben 1956 db fa került elültetésre a szentgotthárdi és kistérségi lakosság bevonásával. Az erdő északnyugati harmadában egy különleges, 1956-os lyukas zászlót formázó Emlékpark került kialakításra, ahol a három sávban elültetett fák ősszel a nemzeti lobogó színösszeállítását adják.

 

Az elmúlt 10 év során a zászlót formázó parkrészlet sétaútjainak és zászlólyukat szimbolizáló köröndjének kavicsozása erősen leromlott, begyepesedett, az észak-nyugati oldalon telepített fenyőfák ránőttek a sétányra, ezért az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára időszerűvé vált a park felújítása.

 

A nyertes pályázat keretében az Önkormányzat 2017 áprilisában felújíttatta a zászlót formázó parkrészlet nyugati felét körbevevő utakat a zászlólyukat szimbolizáló köröndig, a köröndöt is beleértve, valamint az észak-nyugati sétányra ránőtt fenyőfákat felnyíratta, annak érdekében, hogy a látogatók körbesétálhassák a területet.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára szervezett tavaly október 23-i megemlékezés keretében az Önkormányzat kopjafát helyezett el az emlékerdő nyugati szélénél. A „Büszkeségpont” pályázat keretében megvalósult felújítás hozzájárul a kopjafa jobb megközelíthetőségéhez és méltó környezetének kialakításához is.

A park szélénél, az Emlékerdő létesítéséről szóló információs tábla mellett elhelyezésre kerül egy másik tábla is, amely tájékoztatást nyújt arról, hogy Szentgotthárd Város Önkormányzata az Emlékparkot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára meghirdetett Emlékév kapcsán, az 1956-os Emlékbizottság támogatásával újíttatta fel.

 

Szentgotthárd, 2017. április 27. Szentgotthárd Város Önkormányzata

Forrás: Szentgotthárd Város Önkormányzata