Pályázatok
Pályázatok
Rendezvények 2019.
Rendezvények 2019.
Máriaújfalu - Szennyvíz projekt
Máriaújfalu - Szennyvíz projekt
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Szerelmesek Fesztiválja
Szerelmesek Fesztiválja
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Kaland és Játék
Kaland és Játék
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Szentgotthárd lap
IX. évfolyam 7. szám
Kiemelt hírek

Továbbra is helyi vállalkozók szolgáltatják a közétkeztetést

Továbbra is helyi vállalkozók szolgáltatják a közétkeztetést
2019. február 06. szerda, 08:33

Szentgotthárdon 2014-től a JustFood Kft. szolgáltatja a közétkeztetést a város bölcsődéjében, óvodájában, az általános és középiskolákban, valamint a szociális gondozóközpontban. A helyi vállalkozók által alapított, szentgotthárdi székhelyű cég, tavaly újra elnyerte a szentgotthárdi önkormányzat által meghirdetett közbeszerzést, 2023-ig továbbra is ők látják el ezt a feladatot a városban. Szentgotthárdon naponta kb. 1300 adag ételt készítenek el és szolgálnak fel a cég dolgozói. 

 

Cégadatok szerint, 2014-hez képest, önök Vas megyében Kőszeg és környékén, Egyházasrádócon, Nádasdon és Szentgotthárd környéki falvakban is dolgoznak. A szentgotthárdiaknak is előnyös lehet a JustFood Kft. terjeszkedése?

A terjeszkedés miatt bővítettük a szakmai stábot, jelen pillanatban három élelmezésvezető, egy dietetikus és tizenegy szakképzett szakács dolgozik a cégünknél. Ez természetesen a minőségi munkavégzésnek egy fontos záloga. Ezen kívül a megnövekedett forgalom erőteljesebb gazdasági erőt és hitelképességet is jelent, így lehetőség nyílik olyan mértékű, csak hosszútávon megtérülő beruházásokra, mint a szentgotthárdi központi főzőkonyha kialakítása.

Tavaly újra elnyerték a szentgotthárdi önkormányzat közbeszerzési eljárását. Mikor volt nehezebb dolguk 2014-ben, vagy 2018-ban?

Mivel korábban csak kisebb településeken láttunk el közétkeztetést, 2014-ben még tapasztalatlanok voltunk az ilyen mértékű feladatok ellátásában. Szentgotthárdon ennek ellenére bizalmat szavaztak nekünk, amit úgy gondoljuk, hogy a néha törvényszerűen előforduló hibák ellenére 100%-ban sikerült meghálálnunk. Ezért elsősorban a munkatársainknak tartozunk köszönettel, de mindenképpen fontos megemlíteni a városvezetés konstruktív és segítő hozzáállását is. 2018-ban már más volt a helyzet, hiszen a cégünk megyei szinten is fontos vállalkozássá vált a közétkeztetés területén, a munkatársaink létszáma 82-84 fő között mozog.

A cég 0-3 éves kortól az idősebb korosztályig főz ebédet, készít reggelit, tízórait, uzsonnát, a sokféle elvárásnak hogyan lehet megfelelni? Van elég szakképzett munkatársuk?

Úgy gondoljuk, hogy a szakképzett munkaerő rendelkezésre áll. A legnagyobb kihívás az, hogy a jogszabályokban megfogalmazott előírásoknak és az étkezőink igényeinek egyszerre megfeleljünk. Rengeteg szabály van, amelyek nem feltétlenül segítik az étkeztetőt abban, hogy népszerű menüt biztosítson. A teljesség igénye nélkül néhány:

- Minimális mértékűre kell csökkenteni a felhasznált só mennyiségét. (ez lényegesen kevesebb, mint a háztartásokban használt sómennyiség)
- Bizonyos időszakokban korlátozott alkalommal adhatóak a legnépszerűbb ételek: pl. rántott fogások, kelt tészták, a bő olajban sütést szabály szerint 100%-ban kerülni kell.
- 10 napos ciklus alatt kötelező 1-1 alkalommal vadhúst, marhahúst, halat és májat adni. Ez két hét alatt 4 alkalommal jelent olyan összetevőt, amelynek a használata nem feltétlenül megszokott a háztartások zömében.
- Kötelező korcsoportoknak megfelelő mennyiségben minden nap tejet adni, naponta minimum 2 alkalommal friss zöldséget vagy gyümölcsöt biztosítani az étkezésekhez.
- Kötelező az étrendbe építeni a magvakat, ezért kerül esetenként a szendvicsekbe az otthon ritkábban használt összetevő.
- A kedvelt fehér kenyér és fehér lisztből készült péksütemények helyett minimum 50%-ban teljes kiőrlésű lisztet vagy barna lisztet kell használni a sütéshez és a rántások elkészítéséhez.

Van-e mód arra, hogy a cukorbetegek, laktózérzékenyek, gluténérzékenyek, epe-és májproblémákkal küzdők ellátását is vállalni tudják? Mit tapasztalnak, növekszik az ételallergiások száma a gyerekek között?

Tapasztalataink szerint az allergiások száma minden korosztályban növekszik, ezért a legtöbb embert érintő diéták elérhetőek nálunk: van diabetikus, epe- és májproblémásoknak könnyű-vegyes, a laktóz érzékenyeknek pedig tej-tojás diétás menünk. A közétkeztetés rendszere sajnos nagyobb városokban sem alkalmas arra, hogy a sokféle ételallergia különböző fokozataira egyaránt ellátást tudjon biztosítani, mi mindenesetre az elterjedtebb diétákra tudunk ellátást nyújtani.

Mi indokolta, hogy januártól az Arany iskola tálalókonyhaként működik?

A megfelelő minőség biztosítása. A konyhákon használt sok évtizedes eszközök cseréje halaszthatatlanná vált, így az ellátás rendszerét a megrendelő, Szentgotthárd Város Önkormányzatával kötött szerződésünknek megfelelően alakítottuk át. A Széchenyi iskolában alakítottuk ki a központi főzőkonyhát, innen látjuk el, egységes minőségi színvonalon a tálalókonyhákat. Az átszervezést elsősorban a főzőkonyhák eszközparkjának elhasználódása és a munkaszervezés egyre növekvő nehézsége indokolta.

Milyen technikai fejlesztéseket hajtottak végre?

A Széchenyi iskolában mintegy 43 millió forintos beruházással alakítottuk ki a központi főzőkonyhát. Ennek 85%-át a Justfood Kft. önerőből vállalta. A fejlesztés első ütemében, a nyári leállás alatt építészeti átalakításokat végeztünk: teljes aljzatcsere, a szennyvízelvezetés komplett felújításával, a főzőtér és az előkészítő helyiségek új burkolatot kaptak. Falakat bontottunk, építettünk át, emellett az elektromos hálózat is jelentős korszerűsítésen esett át. Kitisztíttattuk a zsírfogó aknákban évtizedek alatt felgyülemlett szennyeződéseket.
Az átalakítás második ütemében kicseréltük a teljes eszközparkot, 3 új ételfőző üstöt, 3 bukóserpenyőt, tűzhelyet, 2 nagy kapacitású sütőt, 2 gázzsámolyt, mosogatógépet, melegentartó pultot és számos rozsdamentes bútort vásároltunk illetve helyeztünk üzembe. Kicseréltük továbbá a teljes hűtőkapacitást, 3 db 1200 literes és 1 db 600 literes nagykonyhai hűtőberendezést szereztünk be.
A logisztikai feladatokat egy új, előírásoknak megfelelően kialakított ételszállító autóval oldjuk meg.

Milyen változtatást, fejlesztést terveznek 2023-ig?

Befejezzük a központi főzőkonyhát érintő beruházást: felújítjuk az elszívórendszert és az elektromos elosztószekrényt kicseréljük. Fejlesztjük a tálalókonyhák eszközparkját. Amiben viszont nem szeretnénk változtatást: továbbra is étkezőink legnagyobb megelégedésére végezni a munkánkat, lokálpatrióta módon építeni vállalkozásunkat és a jövőben is aktívan, jelentős támogatásokkal segíteni városunk sport- és kulturális életét.

 

 

Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal
Képek