Továbbra is helyi vállalkozók szolgáltatják a közétkeztetést
Szentgotthárdon 2014-től a JustFood Kft. szolgáltatja a közétkeztetést a város bölcsődéjében, óvodájában, az általános és középiskolákban, valamint a szociális gondozóközpontban. A helyi vállalkozók által alapított, szentgotthárdi székhelyű cég, tavaly újra elnyerte a szentgotthárdi önkormányzat által meghirdetett közbeszerzést, 2023-ig továbbra is ők látják el ezt a feladatot a városban. Szentgotthárdon naponta kb. 1300 adag ételt készítenek el és szolgálnak fel a cég dolgozói.
Cégadatok szerint, 2014-hez képest, önök Vas megyében Kőszeg és környékén, Egyházasrádócon, Nádasdon és Szentgotthárd környéki falvakban is dolgoznak. A szentgotthárdiaknak is előnyös lehet a JustFood Kft. terjeszkedése?
A terjeszkedés miatt bővítettük a szakmai stábot, jelen pillanatban három élelmezésvezető, egy dietetikus és tizenegy szakképzett szakács dolgozik a cégünknél. Ez természetesen a minőségi munkavégzésnek egy fontos záloga. Ezen kívül a megnövekedett forgalom erőteljesebb gazdasági erőt és hitelképességet is jelent, így lehetőség nyílik olyan mértékű, csak hosszútávon megtérülő beruházásokra, mint a szentgotthárdi központi főzőkonyha kialakítása.
Tavaly újra elnyerték a szentgotthárdi önkormányzat közbeszerzési eljárását. Mikor volt nehezebb dolguk 2014-ben, vagy 2018-ban?
Mivel korábban csak kisebb településeken láttunk el közétkeztetést, 2014-ben még tapasztalatlanok voltunk az ilyen mértékű feladatok ellátásában. Szentgotthárdon ennek ellenére bizalmat szavaztak nekünk, amit úgy gondoljuk, hogy a néha törvényszerűen előforduló hibák ellenére 100%-ban sikerült meghálálnunk. Ezért elsősorban a munkatársainknak tartozunk köszönettel, de mindenképpen fontos megemlíteni a városvezetés konstruktív és segítő hozzáállását is. 2018-ban már más volt a helyzet, hiszen a cégünk megyei szinten is fontos vállalkozássá vált a közétkeztetés területén, a munkatársaink létszáma 82-84 fő között mozog.
A cég 0-3 éves kortól az idősebb korosztályig főz ebédet, készít reggelit, tízórait, uzsonnát, a sokféle elvárásnak hogyan lehet megfelelni? Van elég szakképzett munkatársuk?
Úgy gondoljuk, hogy a szakképzett munkaerő rendelkezésre áll. A legnagyobb kihívás az, hogy a jogszabályokban megfogalmazott előírásoknak és az étkezőink igényeinek egyszerre megfeleljünk. Rengeteg szabály van, amelyek nem feltétlenül segítik az étkeztetőt abban, hogy népszerű menüt biztosítson. A teljesség igénye nélkül néhány:
- Minimális mértékűre kell csökkenteni a felhasznált só mennyiségét. (ez lényegesen kevesebb, mint a háztartásokban használt sómennyiség)
- Bizonyos időszakokban korlátozott alkalommal adhatóak a legnépszerűbb ételek: pl. rántott fogások, kelt tészták, a bő olajban sütést szabály szerint 100%-ban kerülni kell.
- 10 napos ciklus alatt kötelező 1-1 alkalommal vadhúst, marhahúst, halat és májat adni. Ez két hét alatt 4 alkalommal jelent olyan összetevőt, amelynek a használata nem feltétlenül megszokott a háztartások zömében.
- Kötelező korcsoportoknak megfelelő mennyiségben minden nap tejet adni, naponta minimum 2 alkalommal friss zöldséget vagy gyümölcsöt biztosítani az étkezésekhez.
- Kötelező az étrendbe építeni a magvakat, ezért kerül esetenként a szendvicsekbe az otthon ritkábban használt összetevő.
- A kedvelt fehér kenyér és fehér lisztből készült péksütemények helyett minimum 50%-ban teljes kiőrlésű lisztet vagy barna lisztet kell használni a sütéshez és a rántások elkészítéséhez.
Van-e mód arra, hogy a cukorbetegek, laktózérzékenyek, gluténérzékenyek, epe-és májproblémákkal küzdők ellátását is vállalni tudják? Mit tapasztalnak, növekszik az ételallergiások száma a gyerekek között?
Tapasztalataink szerint az allergiások száma minden korosztályban növekszik, ezért a legtöbb embert érintő diéták elérhetőek nálunk: van diabetikus, epe- és májproblémásoknak könnyű-vegyes, a laktóz érzékenyeknek pedig tej-tojás diétás menünk. A közétkeztetés rendszere sajnos nagyobb városokban sem alkalmas arra, hogy a sokféle ételallergia különböző fokozataira egyaránt ellátást tudjon biztosítani, mi mindenesetre az elterjedtebb diétákra tudunk ellátást nyújtani.
Mi indokolta, hogy januártól az Arany iskola tálalókonyhaként működik?
A megfelelő minőség biztosítása. A konyhákon használt sok évtizedes eszközök cseréje halaszthatatlanná vált, így az ellátás rendszerét a megrendelő, Szentgotthárd Város Önkormányzatával kötött szerződésünknek megfelelően alakítottuk át. A Széchenyi iskolában alakítottuk ki a központi főzőkonyhát, innen látjuk el, egységes minőségi színvonalon a tálalókonyhákat. Az átszervezést elsősorban a főzőkonyhák eszközparkjának elhasználódása és a munkaszervezés egyre növekvő nehézsége indokolta.
Milyen technikai fejlesztéseket hajtottak végre?
A Széchenyi iskolában mintegy 43 millió forintos beruházással alakítottuk ki a központi főzőkonyhát. Ennek 85%-át a Justfood Kft. önerőből vállalta. A fejlesztés első ütemében, a nyári leállás alatt építészeti átalakításokat végeztünk: teljes aljzatcsere, a szennyvízelvezetés komplett felújításával, a főzőtér és az előkészítő helyiségek új burkolatot kaptak. Falakat bontottunk, építettünk át, emellett az elektromos hálózat is jelentős korszerűsítésen esett át. Kitisztíttattuk a zsírfogó aknákban évtizedek alatt felgyülemlett szennyeződéseket.
Az átalakítás második ütemében kicseréltük a teljes eszközparkot, 3 új ételfőző üstöt, 3 bukóserpenyőt, tűzhelyet, 2 nagy kapacitású sütőt, 2 gázzsámolyt, mosogatógépet, melegentartó pultot és számos rozsdamentes bútort vásároltunk illetve helyeztünk üzembe. Kicseréltük továbbá a teljes hűtőkapacitást, 3 db 1200 literes és 1 db 600 literes nagykonyhai hűtőberendezést szereztünk be.
A logisztikai feladatokat egy új, előírásoknak megfelelően kialakított ételszállító autóval oldjuk meg.
Milyen változtatást, fejlesztést terveznek 2023-ig?
Befejezzük a központi főzőkonyhát érintő beruházást: felújítjuk az elszívórendszert és az elektromos elosztószekrényt kicseréljük. Fejlesztjük a tálalókonyhák eszközparkját. Amiben viszont nem szeretnénk változtatást: továbbra is étkezőink legnagyobb megelégedésére végezni a munkánkat, lokálpatrióta módon építeni vállalkozásunkat és a jövőben is aktívan, jelentős támogatásokkal segíteni városunk sport- és kulturális életét.
Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal
- Vágányzári hirdetmény
- Vágányzári hirdetmény
- Vágányzári hirdetmény
- Térítési díjak befizetésének márciusi időpontjai
- Tájékoztató a gépjárműadóról
- Térítési díjak befizetésének februári időpontjai
- Vágányzári hirdetmény
- Álláshirdetések - Család- és Gyermekjóléti Központ
- Tájékoztatás vadászatról
- Tájékoztatás terelővadászatról