Újabb érték: a Gotthárdi kétkilós kenyér
A "gotthárdi kenyér" nemzedékek óta fogalom Szentgotthárdon és környékén. Gyakran előfordul, hogy a városból elszármazottak azt kérik a Szentgotthárdról érkezőktől, hogy hozzanak egy veknivel, sőt, hagyományos ízeit a városba látogató turisták is megkedvelték. A tavaly óta a "Zöld Szentgotthárd" címet is birtokló kenyér bekerült a települési értéktárba.
A Gotthárdi kétkilós kenyeret az 1960-as évek elején fejlesztették ki és az óta folyamatosan gyártják. Az eltelt időszakban a kenyér összetevőin és az előállítás módján gyakorlatilag semmit nem változtattak, a hagyományos ízeket nem csupán a szentgotthárdiak ismerik és szeretik, hanem a városba látogató turisták is megkedvelték.
A Gotthárdi kétkilós kenyér egy hagyományos kovászos kenyér, amelyet kézzel készítenek, emellett semmiféle adalékanyagot, térfogatnövelőt, illetve tartósítószert nem tartalmaz. Az előkészített tésztát 6-8 órán át pihentetik, majd erre dagasztanak rá, ezt követően sózzák. A kenyérgyártás napjainkban is manufaktúraszerűen zajlik, gépesítve csak a dagasztás történik, minden egyéb műveletet kézzel, hagyományos módon végeznek.
Kern László üzemvezető szerint a kenyér egy élő anyag, ami folyamatos mozgásban van. Azt vallja, hogy egy előtésztával, kovászos eljárással és kézi munkafolyamattal gyártott kenyér, mint a Gotthárdi kétkilós, jobb minőségű, emberileg, szakmailag nagyobb megbecsülésnek örvend. A kenyérnek lelke van, amely a hagyományos, kézi eljárás során érződik igazán. A kemencében samott-téglákon sül, ez is hozzájárul a különleges ízéhez. Hétköznap 300-400 db, hétvégén 500-600 db kenyér készül el így a pékségben, amelyeket szentgotthárdi üzletekben és Szentgotthárd környéki települések boltjaiban vásárolhatnak meg. A szállítás során is különös figyelemmel bánnak a kenyérrel, a sütést követően rövid időn belül, frissen kerül az üzletek polcaira.
A szentgotthárdi pékség 1961-ben kezdte meg működését, akkor egy mezőgazdasági épületet építettek át e célra, majd az 1970-es évek második felében bővítették az üzemet, öltözőket, raktárakat alakítottak ki. A kapacitás és a termelés folyamatosan alkalmazkodott a piaci igényekhez, jelenleg 3 kemencével (2 forgóállványos és 1 kenyérsütő) napi 10 mázsa kenyeret (vegyesen) és 15 ezer péksüteményt készítenek. A legnépszerűbb termékük mind a mai napig a kétkilós kenyér, amely 2019. augusztus 20. óta viseli a „Zöld Szentgotthárd” címet is.
További érdekességek és a települési értékek listája: http://www.sztghonismeret.hu/ertektar
Forrás: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal | Szentgotthárdi Honismereti Klub- Zöld Szentgotthárd cím - pályázat
- Térítési díjak befizetésének áprilisi időpontjai
- Vágányzári hirdetmény
- Vágányzári hirdetmény
- Vágányzári hirdetmény
- Térítési díjak befizetésének márciusi időpontjai
- Tájékoztató a gépjárműadóról
- Térítési díjak befizetésének februári időpontjai
- Vágányzári hirdetmény
- Álláshirdetések - Család- és Gyermekjóléti Központ