Pályázatok
Pályázatok
Rendezvények 2019.
Rendezvények 2019.
Máriaújfalu - Szennyvíz projekt
Máriaújfalu - Szennyvíz projekt
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Szerelmesek Fesztiválja
Szerelmesek Fesztiválja
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Kaland és Játék
Kaland és Játék
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Jooble - Álláslehetőségek a környéken
Szentgotthárd lap
IX. évfolyam 5. szám
Kiemelt hírek

Újabb napelemes rendszert adtak át

Újabb napelemes rendszert adtak át
2018. január 08. hétfő, 13:14

Szentgotthárdon az SZMSZC III. Béla Szakgimnáziumának és Szakközépiskolájának épületén létesített napelemes rendszert adták át január 5-én.

A diákok és tanárok bevonásával, verses-zenés műsorral színesített eseményen Korpics Ferenc igazgató köszöntötte a vendégeket. Rövid, tömör bevezetőjében arról beszélt, hogy nem lehet tudni, mit hoz majd ez az év, az azonban biztos, hogy ennek az ünnepségnek ideális az időpontja. Ez az időszak a téli napforduló ideje is. Az egyre gyarapodó nappali órák nemcsak jobb hangulatot okozhatnak, de a sikeres pályázatnak és beruházásnak köszönhetően a villanyóra számlálója is lassabban pörög majd. Ez a mai nap nemcsak egy napja az újévnek, de ezzel kezdetét vette a napelemes időszámítás is iskolánkban.

Szentgyörgyvári Róbert, a Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum főigazgatója emlékeztetett arra, hogy 2015-ben Szombathelyen két szakképzési centrumot hoztak létre, ami Vas megye teljes szakképzését felöleli. Hozzájuk nyolc szakképző intézmény tartozik. Már 2016-ban pályázatokban gondolkodtak, és három ezek közül sikeresnek is bizonyult. A mostani projekt keretében – ami együttesen 140 milliót tesz ki – öt intézményt tudtak bevenni a pályázatba, köztük a szentgotthárdi iskolát is, ahol 40 kilowattos rendszert építettek ki. Összességében a beruházások keretében 936 darab napelemet szereltek fel, az összteljesítmény pedig 248 kilowatt, ami egy kis vasi falu energiaellátását is biztosítani tudná. Ilyen projektek eredményeként eddig csaknem 300 kilowattnál tartanak. A napelemek fő hozadéka éves szinten 8-10 milliós megtakarítás a szakképzési centrumnak. Azt kérte a kollégáktól, hogy ezeket a rendszereket ismertessék meg a tanulókkal, és helyezzenek nagy hangsúlyt a környezettudatos szemlélet kialakítására.

Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere elmondta, hogy ez a beruházás szorosan kapcsolódik a Zöld Szentgotthárd elnevezésű programhoz. A 2010-ben felállt képviselő-testület ugyanis elindította azt a környezettudatos szemlélet kialakítását célzó programot, amelyhez a svájci Luzern városában jó partnert találtak. Emlékeztetett arra, hogy az együttműködés miben és hogyan realizálódott. Egy év alatt sikerült Szentgotthárdnak elnyerni az országban elsőként az energia város címet. A projektek között volt az oktatási-nevelési intézmények napelemes rendszerekkel való ellátása, kisvízerőmű létesítése a Rábán, a Ligetben ledes világítás megvalósítása, és szintén ledes megoldás a város közvilágításánál. Az eredményeket 3-4-5 évente méri majd az európai központ, s újabb lépéseket kell tenni, hogy a szén-dioxid kibocsátás és az energialábnyom kisebb legyen a városban. Reményét fejezte ki, hogy az iskolából kikerülő generációk már környezettudatás szemlélettel fognak gondolkodni.

V. Németh Zsolt államtitkár a projektet átadó beszédében fontosnak tartotta elmondani, hogy környezetügyért felelős államtitkárként természetesen ebben a beruházásban is érintett. Ma már azonban lehetetlen egyetlen tárcához kötni a környezetvédelmet. Ez a mostani átadási ünnepség túlmegy csupán egy energiahatékony programon. A Nap az élet, ennek energiáját nemcsak ésszerű, de szükségszerű is hasznosítani. A napenergia a megújuló energiák vonatkozásában verhetetlen. Állítólag csökken az energiaigényünk, de a valóságban inkább egyre több energiára lesz szükségünk. Mindez éppen a klímaváltozás közepette.

Az államtitkár hangoztatta, hogy még mindig nincs eléggé a köztudatban, miszerint más a napelem, és megint más a napkollektor. Az egyik elektromos áramot termel, a másik pedig meleg vizet. Beszélt a termékdíjak változásáról, elmondta, hogy január elejétől csökkent a fotovoltaikus elemek, a napelemek termékdíja is. Arról is szólt, hogy Győrváron is naperőművet terveznek létesíteni. Reményét fejezte ki, hogy ennek a mostani fejlesztésnek a hatását, eredményét mielőbb érzékelni, élvezni fogják, és a fejlődés nem áll meg. A megjelentek felmentek egy, a felszerelt napelemek melletti helyiségbe, ahol szalagátvágással megtörtént a hivatalos átadás, és megszemlélhették a telepített rendszert is.

Szerző: Lendvai Emil