Pályázatok
Pályázatok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Eladó, bérbeadó önkormányzati ingatlanok
Interaktív városnézés
Interaktív városnézés
Történelmi Napok
Történelmi Napok
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Hadiösvény
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Szentgotthárdi Honismereti Klub
Közérdekű telefonszámok
Közérdekű telefonszámok
Szentgotthárd lap
XIV. évfolyam 5. szám
Egyéb hírek

Bűnmegelőzési tanácsok a betöréses lopások megelőzése érdekében

2018. február 07. szerda, 17:00

A személyi tulajdon védelme elsősorban a tulajdonosra tartozik, ezért az ingatlanok és ingóságok biztonságáról mindenkinek saját magának kell gondoskodnia. A bűncselekmények minél hatékonyabb megelőzése érdekében folyamatosan elemezzük a Vas megyében elkövetett lakásbetöréseket és megvizsgáljuk, mely okok, illetve körülmények segítették elő ezek bekövetkezését.

Az elmúlt két hónapra vonatkozóan elvégzett értékelés alapján általánosságban megállapítható, hogy a bűncselekményeket jellemzően olyan időszakban követték el, amikor az ingatlanok üresen álltak. Az elkövetők az esetek többségében az ablak, illetve az ajtó befeszítésével jutottak be az épületbe. Egy – külföldi állampolgár tulajdonát képező – lakóház sérelmére az elmúlt időszakban három alkalommal követtek el jogsértést. A legutóbbi esetben motorfűrészt, ékszereket és porcelántárgyakat tulajdonítottak el.

Előfordult, hogy az elkövető ajtóbefeszítés módszerével behatolt a lakásba, de nem vitt el onnan semmit. Ebben az esetben „csak” rongálási kára keletkezett a tulajdonosnak.

 

A jogsértések többsége megelőzhető, ezért kérjük, hogy fogadja meg bűnmegelőzési tanácsainkat és ajánlásainkat közvetítse rokonainak és ismerőseinek is!

 

A támadott ingatlanok nem rendelkeztek védelmi rendszerrel, vagy a meglévő működése nem volt megbízható.

§ Anyagi lehetőségeikhez mérten, a mechanikai védelem kiegészítésként alkalmazzanak elektronikai rendszert is! Ezek a technológiák (hang- és fényjelző készülék, távriasztás) ugyan nem minden esetben védenek meg a betöréstől, de a külvilág számára jelzik, hogy illetéktelenek jogtalanul akarnak behatolni az otthonukba.

§ Érdemes biztonságtechnikai szakember tanácsát kikérni, aki az adott ingatlan állapotát, helyzetét figyelembe véve tud tanácsot adni.

§ Ügyeljenek a meglévő elektronikai védelmi rendszer karbantartására!

§ Célszerű szúrós, tüskés növényeket telepíteni a kerítés mellé. A kerítés maradjon átlátható, hogy illetéktelenek ne tudjanak feltűnés nélkül mozogni a kertben!

 

A jogsértéseket olyan időszakban követik el, amikor senki sem tartózkodik az ingatlanban, vagy az teljesen lakatlan.

§ Amikor hosszabb időre hagyják el otthonukat, kérjék meg rokonukat, ismerősüket, hogy rendszeresen ürítse a postaládát! Ha kulcsot is tudnak neki adni, jó, ha naponta változtat a redőnyök állásán.

§ Érdemes beszerezni programozható villanykapcsolót. A különféle időpontokban felkapcsolódó lámpa azt a benyomást kelti, hogy valaki otthon tartózkodik.

 

 

 

§ Amennyiben lakásukban elektronikus riasztórendszer került kiépítésre, abban az esetben se feledkezzenek meg az aktiválásáról , ha csak rövidebb időre hagyják el otthonukat!

§ Tájékoztassák szomszédjukat, hogy mennyi időre utaznak el! Kérjék meg, hogy figyeljen a lakásra, házra!

§ Közösségi oldalon semmiképpen sem ajánlatos közzétenni az utazást.

§ Lakatlan ingatlanban ne hagyjanak értéket!

§ Ha a településen működik polgárőr szervezet, célszerű felvenni a kapcsolatot. A polgárőrök rendszeresen bűnmegelőzési jellegű járőrszolgálatot folytatnak, mellyel a vagyonbiztonság fokozásában jelentős szerepet töltenek be.

 

Az elkövetők jellemzően olyan nyílászárókat választanak a behatoláshoz, amelyek – az utcáról, illetve a szomszédok által – kevésbé látható helyen kerültek kiépítésre, továbbá nem rendelkeznek védelemmel, megerősítéssel.

§ Célszerű, hogy a lakás bejárati ajtaja legyen több ponton záródó, korszerű zárral felszerelve. Az ajtó anyaga legyen masszív, fém, vagy tömör fa. Fontos, hogy a hátsó ajtók, garázsajtók is kellő védelemmel rendelkezzenek. Használjanak hevederzárat!

§ Az ablakokat is megfelelő zárral kell ellátni. Az üvegre lehet úgynevezett „betörésgátló” fóliát ragasztani. A nyitva, vagy bukóra hagyott ablak vonzza a betörőket és a szúnyogháló sem véd meg a „hívatlan vendégektől”. Ha elmennek otthonról, minden esetben be kell zárni az ablakokat is.

§ Az elkövetők nagyon gyakran az ablakot betörve, benyomva jutnak be a lakásba, illetve a házba, ezért ajánlott az ingatlan könnyen elérhető ablakait ráccsal ellátni. Célszerű a pince, vagy a garázs, illetve a lakótér közötti átjáróba is magasabb biztonsági követelményeknek megfelelő ajtót szereltetni.

§ Ne hagyjanak elérhető helyen olyan tárgyakat (pl. létra), amelyek megkönnyítik a nyílászárók elérését, ezáltal pedig az épületbe való bejutást!

 

Az értékek tárolására nem áll rendelkezésre megfelelő eszköz.

§ Ne tartsanak otthon értéket, illetve nagyobb mennyiségű készpénzt! Amennyiben mégis, az ékszereket, nagyobb összegű készpénzt célszerű falba szerelt, biztonsági, illetve számzárral ellátott lemezszekrényben tárolni.

Forrás: Vas Megyei Rendőr-Főkapitányság